A szerk.

Csak a szégyen

A szerk.

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

A Szerbia által kirobbantott délszláv háború során 1995. július 11. és 18. között a szerb csapatok bosnyák férfiak és fiatalkorúak ezreit mészárolták le. A beazonosítható áldozatok száma 8372, de ennél bizonyosan több embert öltek meg, és ne feledkezzünk el a nem­egyszer vadállati módon megerőszakolt nők tömegeiről se. Európában a második világháború óta nem volt hasonló, tudatosan eltervezett és kivitelezett tömeggyilkosság. A háborús bűnösök ellen lefolytatott későbbi hágai perek tanúvallomásai jószerivel felfoghatatlan szörnyűségekről, kegyetlenségről számoltak be; ha egy-egy részletet önmagában olvasnánk, akár azt is hihetnénk, hogy egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése van előttünk. A volt Jugoszláviával foglalkozó Nemzetközi Törvényszék háborús bűncselekménynek minősítette a Srebrenicában történteket, szisztematikusan bizonyítva a népirtás tényét.

Az emléknap megtartására vonatkozó javaslatot Bosznia-Hercegovina, Németország és Ruanda nyújtotta be – olyan országok, amelyek vagy genocídiumok elszenvedői, vagy végrehajtói voltak. A gesztus időzítését többen kifogásolták a képlékeny nyugat-balkáni helyzetre hivatkozva; és hogy a fölvetés mennyire megosztotta a Közgyűlést, azt a szavazati arányok is mutatják. Mindez lehet legitim politikai vita tárgya, de ha az ügy már előkerült, valójában csak egyféle válasz létezhet. Igazából az állásfoglalástól való húzódozás is necces – néhány ország delegációja kihúzta magát a szavazás alól, és sok volt a tartózkodás (68) is –, az elutasítás pedig morálisan elfogadhatatlan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.