A szerk.

Közelítő igazság

A szerk.

Hazánkat nem csak az UEFA árulói kúrogatják, a múlt héten az Európai Parlamentben is téma volt Magyarország, és nem száz százalékban dicsérőleg, most hétfőn meg az derült ki, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány terveit az uniós válságkezelő pénzügyi alapból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapból (Recovery and Resilience Fund, RRF) nekünk szánt, durván 2500 milliárd forintnyi ingyenpénz felhasználására vonatkozóan.

Ez szuper, gondolhatnánk, aztán meg azt, hogy köszi, srácok, de tökmindegy, ezt már rég elbasztátok, most már akár ki se nyissátok a szátokat, és tulajdonképpen mindkét gondolásunk igaz lenne vagy egyik sem, vagy csak az egyik, vagy a másik, vagy ebben a sorrendben.

Ami az Európai Parlamentet illeti, a szó ott a kormány melegellenes kampányáról folyt, illetőleg az azt elítélő határozattervezetről. Ebben a Parlament leírja a 9. alkotmánymódosítás (a nemváltoztatás tilalma) és a homofóbtörvény által keletkeztetett helyzetet – amúgy nagy részletességgel és hozzáértéssel –, állást foglal, leginkább arról, hogy a szóban forgó jogszabály hány alapjogot és az uniós alapszerződés hány pontját sérti, majd felszólít különféle testületeket különféle dolgokra (illetőleg majd felszólítja őket: szavazás később lesz). A tagállamokat arra, hogy maguk is lépjenek fel a homofóbtörvény visszavonatása érdekében, a Tanácsot és az Európai Bizottságot ugyanerre, valamint arra is, hogy azonnal vegyék fel a 7. cikk szerinti eljárás fonalát, továbbá zörrentsék be végre a jogállamisági mechanizmust, és ne adjanak pénzt a magyar kormánynak; valamint amúgy se adjanak pénzt neki, vagyis külön az újjáépítési alapból se adjanak neki pénzt, egyrészt mert úgyis ellopják, másrészt meg az unió ne finanszírozza a melegek diszkriminációját. Vagyis mindenki vágjon hozzá minden keze ügyébe eső tárgyat Orbánhoz!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.