A szerk.

Közelítő igazság

A szerk.

Hazánkat nem csak az UEFA árulói kúrogatják, a múlt héten az Európai Parlamentben is téma volt Magyarország, és nem száz százalékban dicsérőleg, most hétfőn meg az derült ki, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el a kormány terveit az uniós válságkezelő pénzügyi alapból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapból (Recovery and Resilience Fund, RRF) nekünk szánt, durván 2500 milliárd forintnyi ingyenpénz felhasználására vonatkozóan.

Ez szuper, gondolhatnánk, aztán meg azt, hogy köszi, srácok, de tökmindegy, ezt már rég elbasztátok, most már akár ki se nyissátok a szátokat, és tulajdonképpen mindkét gondolásunk igaz lenne vagy egyik sem, vagy csak az egyik, vagy a másik, vagy ebben a sorrendben.

Ami az Európai Parlamentet illeti, a szó ott a kormány melegellenes kampányáról folyt, illetőleg az azt elítélő határozattervezetről. Ebben a Parlament leírja a 9. alkotmánymódosítás (a nemváltoztatás tilalma) és a homofóbtörvény által keletkeztetett helyzetet – amúgy nagy részletességgel és hozzáértéssel –, állást foglal, leginkább arról, hogy a szóban forgó jogszabály hány alapjogot és az uniós alapszerződés hány pontját sérti, majd felszólít különféle testületeket különféle dolgokra (illetőleg majd felszólítja őket: szavazás később lesz). A tagállamokat arra, hogy maguk is lépjenek fel a homofóbtörvény visszavonatása érdekében, a Tanácsot és az Európai Bizottságot ugyanerre, valamint arra is, hogy azonnal vegyék fel a 7. cikk szerinti eljárás fonalát, továbbá zörrentsék be végre a jogállamisági mechanizmust, és ne adjanak pénzt a magyar kormánynak; valamint amúgy se adjanak pénzt neki, vagyis külön az újjáépítési alapból se adjanak neki pénzt, egyrészt mert úgyis ellopják, másrészt meg az unió ne finanszírozza a melegek diszkriminációját. Vagyis mindenki vágjon hozzá minden keze ügyébe eső tárgyat Orbánhoz!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk