A szerk.

Mangold

A szerk.

Tavaly december 22-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamivel több mint hét hónapra (azaz idén július 31-ig) szóló bruttó 8,2 milliárd forint keretösszegű tanácsadói szerződést kötött a Mangold Consulting GmbH-val. A még a NER viszonyai között is kirívó kontraktust kiszúró momentumos képviselő, Tompos Márton ki is számolta gyorsan, hogy Mangoldnak a remek üzlet „az időszak 152 munkanapjával és 8 órás munkanappal számolva 6 746 875 forintos óradíjat / 53 975 000 forintos napidíjat” hoz a konyhára.

A tanácsadó cég a jövőre 80 éves Klaus Mangoldé, aki sikeres nemzetközi menedzseri pályát tudhat maga mögött, és aki – mint a fenti hír is mutatja – máig aktív tanácsadó, lobbista, vagy inkább, mint neves kollégája, Mr. Winston Wolfe is, afféle problémamegoldó. Kiterjedt kapcsolatai révén bejáratos a legmagasabb gazdasági és politikai körökbe, szolgálatait ezért szívesen veszik igénybe elsősorban is Németországban; Mangold különösen a jelenkori gazdasági Drang nach Osten terén jeleskedik és képviseli a keleti Barbaricumban (azaz a német–lengyel, német–cseh határtól errefelé eső térségben) a német cégek érdekeit. Ázsióját az is igen megemeli, hogy a 90-es évek óta jó viszonyt ápol Putyin orosz elnökkel. Mindemellett a vadászat nagy szerelmese, s így aligha meglepő, hogy Orbán Viktor is egy szabadidős vadállomány-szabályozó, Lázár János közvetítésével ismerte meg az idős férfit.

Mangold 2013 óta kap megbízásokat a magyar kormánytól, mindenkor szép summákat szakítva munkájáért. A tavaly decemberi csúcsszerződés előtti években akkori árfolyamokon számolva minimum 1 milliárd forintért dolgozott a kabinetnek (pro forma a Lázár-féle Miniszterelnökséggel, illetve Palkovics ITM-jével állt korábban szerződésben). A tanácsadó a NER nagy biznisze, Paks 2 tető alá hozásánál bábáskodott: máig nem cáfolt sajtóértesülések szerint ő készítette elő azt a 2013-as titkos találkozót, amelyen Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével megállapodott arról, hogy az oroszok fogják megépíteni az új atomerőművi blokkokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk