A szerk.

Milliók nevében

A szerk.

Elkezdődött a futball-vb, lejátszották Dzsu­dzsák Balázs zsíroskenyér-meccsét, Orbán Viktor pedig képes volt azt mondani a rádióban, hogy „Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket”. Ám e hírek a közelébe sem érhettek annak, hogy megjelent Majoros Péter és Molnár Tamás Azt beszélik a városban című száma. 

„Gyakorlatilag felrobbantotta az internetet” – írták a lapok, a műhöz készült videóklipnek négy nap alatt már több mint 2,7 millió megtekintése volt.

Akár legyinthetnénk is erre, elvégre a YouTube és az egyéb közösségi oldalak manipulációja reklámipari rutinná vált, és Majoros Péter (Majka) eleve is a legnézettebb hazai előadónak számít.

Ám úgy tűnik, hogy Majoros most más vizekre evezett. Szemben a legutóbbi produkciójával, amikor ugyancsak párban, Pápai Joci magyar popsztárral közösen megalkották a lakodalmas gregoriánt (1,2 millió megtekintés), az „ózdi hős” most nem a giccs és blődli nyomvonalán próbál nagyobb bevételhez jutni, hanem – legalábbis a bulvársajtó szerint – „rendszerkritikával”. És mintha ebből az is következne, hogy Majorosnak össze kellett szednie minden bátorságát is, mielőtt nekiállt dalszöveget írni, s persze ahhoz is, hogy a művével előálljon. Tőle tudhatjuk, hogy a szám már több mint egy éve kész, „ám a választások előtt nem akartunk egy ilyen dalt kiadni, nehogy elfogultsággal vádoljanak bennünket egyik vagy másik oldal iránt”. Vagy úgy!

Most ne menjünk bele abba, hogy a rappernek nem volt kínos április közepén, a választások előtt Szijjártó Péterrel fotózkodni, s abba sem, hogy Majoros a kormánypropagandista Tv2 legismertebb „arca”. Sőt higgyük el neki azt is, amit tavasszal, a Szijjártó-látogatás után mondott, hogy ő „sosem lesz sáros politikától”, de még afelől se legyen kétségünk, hogy új dalának minden sorát az a nagy szíve diktálta. Ugyanakkor mégis hiába vannak mindenféle be- és kiszólások a szövegben az „ereszcsatornától” a parizeren át a „vadászkiállításig”, ha a legfontosabb sora mégis az, hogy „mindegy, hogy jobbra vagy balra húzod be az X-et”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk