A szerk.

Milliók nevében

A szerk.

Elkezdődött a futball-vb, lejátszották Dzsu­dzsák Balázs zsíroskenyér-meccsét, Orbán Viktor pedig képes volt azt mondani a rádióban, hogy „Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket”. Ám e hírek a közelébe sem érhettek annak, hogy megjelent Majoros Péter és Molnár Tamás Azt beszélik a városban című száma. 

„Gyakorlatilag felrobbantotta az internetet” – írták a lapok, a műhöz készült videóklipnek négy nap alatt már több mint 2,7 millió megtekintése volt.

Akár legyinthetnénk is erre, elvégre a YouTube és az egyéb közösségi oldalak manipulációja reklámipari rutinná vált, és Majoros Péter (Majka) eleve is a legnézettebb hazai előadónak számít.

Ám úgy tűnik, hogy Majoros most más vizekre evezett. Szemben a legutóbbi produkciójával, amikor ugyancsak párban, Pápai Joci magyar popsztárral közösen megalkották a lakodalmas gregoriánt (1,2 millió megtekintés), az „ózdi hős” most nem a giccs és blődli nyomvonalán próbál nagyobb bevételhez jutni, hanem – legalábbis a bulvársajtó szerint – „rendszerkritikával”. És mintha ebből az is következne, hogy Majorosnak össze kellett szednie minden bátorságát is, mielőtt nekiállt dalszöveget írni, s persze ahhoz is, hogy a művével előálljon. Tőle tudhatjuk, hogy a szám már több mint egy éve kész, „ám a választások előtt nem akartunk egy ilyen dalt kiadni, nehogy elfogultsággal vádoljanak bennünket egyik vagy másik oldal iránt”. Vagy úgy!

Most ne menjünk bele abba, hogy a rappernek nem volt kínos április közepén, a választások előtt Szijjártó Péterrel fotózkodni, s abba sem, hogy Majoros a kormánypropagandista Tv2 legismertebb „arca”. Sőt higgyük el neki azt is, amit tavasszal, a Szijjártó-látogatás után mondott, hogy ő „sosem lesz sáros politikától”, de még afelől se legyen kétségünk, hogy új dalának minden sorát az a nagy szíve diktálta. Ugyanakkor mégis hiába vannak mindenféle be- és kiszólások a szövegben az „ereszcsatornától” a parizeren át a „vadászkiállításig”, ha a legfontosabb sora mégis az, hogy „mindegy, hogy jobbra vagy balra húzod be az X-et”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.