A szerk.

Nagy remények

  • A szerk.
  • 2021.11.03 21:00

A szerk.

Statisztikailag is értékelhető mértékű (4 százalék) az ellenzéki összefogás listájának előnye a Fidesszel szemben a Závecz Research október közepi felmérése szerint. Feltámadt az ellenzéki választók optimizmusa is: csaknem a teljes szavazóbázis bízik a kormányváltásban. Épp úgy, ahogy majd’ az összes Fidesz-támogató reménykedik az ötödik Orbán-kormány eljövetelében.

E kellemes mutatók nem függetlenek az adatfelvétel időpontjától, ami október 11. és 19. közé esett, vagyis az izgalmassá vált miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója körüli napokra. És természetesen attól a lelkesedéstől sem, amit Márki-Zay Péter látványos előretörése keltett. Márki-Zay minden megszólalása és föllépése azóta is csak erősíti e reményteli várakozást; az ellenzék kormányfőjelöltje a jövő évi választás céljaként rendre az országgyűlési mandátumok kétharmadát jelöli ki. De hát a listavezető nem is tehet másként. Ha ő maga nem hisz a sikerében, hogyan hihetnének ebben a lehetséges támogatói?

Töprengjünk el azonban a másik, nagyon is elképzelhető kimenetelen: mi történik, ha az ellenzék veszít? Nem nagyon, csak egy kicsit. A Márki-Zay keltette nagy remények ekkor könnyen a visszájára is fordulhatnak; a csoda elmaradása könnyen a 2014-es, 2018-as startvonalra lökheti vissza az ellenzéki pártokat, s teljes apátiába a választóikat. „Orbán hatalma ellen úgysem lehet semmit tenni.” Ez pedig valóban katasztrófa lenne Magyarországnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.