A szerk.

Nektek castingolnak

  • A szerk.
  • 2014.08.31 12:07

A szerk.

Kik kérték fel főpolgármester-jelöltnek? - kérdi a Népszabadság Magyar György "sztárügyvédet", kampányát folytató reménybeli főpolgármester-jelöltet. Erre azt mondja az ürge, hogy "nem szeretném nevesíteni őket. Nem azért, mert szégyellném őket, hanem mert olyan sokan vannak - és napról napra nő a számuk -, hogy senkit nem szeretnék kihagyni a sorból. Hadd fogalmazzak úgy, hogy civil szervezetek, lokálpatrióták a kutyásoktól a kerékpárosokig és környezetvédők, akik szeretik Budapestet."

Tényleg? Ne bassz'! És milyen fővárost szeretne Magyar György sztárügyvéd? Most kapaszkodjanak erősen, nagyon durva jön: "élhetőbbet", "tisztábbat", "virágzóbbat", "pezsgőbb kulturális életűt". Nem gondolták volna, ugye?! És ez még csak az első két kérdés a legnagyobb példányszámú országos napilap terjedelmes interjújában. Persze, aztán majd jönnek a kedves szavazók, s ügyvédet hívnak kedves városukhoz. Van is egy szlogenajánlatunk, számlát is tudunk adni róla: "Magyar a város védője!" Milyen?

Hogy a Magyar Szocialista Párt mit tanult a Gyurcsány lemondásakor megfuttatott, s "miniszterelnöki casting" néven hírhedtté vált PR-katasztrófából, az nyilván széles stábot megmozgató kutatómunkát igényelne, mert innen a szerkesztőségi asztal mellől nagyon úgy néz ki, hogy semmit az égvilágon. Legfeljebb annyit, hogy jobb kussban maradni, aztán majd csak lesz valahogy. Még az is lehet, hogy jó lesz, hisz' végül Bajnai elég jól kormányzott, és Orbán is valami ilyesmit mondott a minap Tusnádfürdőn, bármi lehet, még jó is. Kérdés mindkét esetben ugyanaz: kinek?

De nemcsak a Magyar sztárügyvédi irodája előtt tömegesen imára kulcsolt kézzel ácsorgó biciklistáknak, kutyásoknak van ám főpolgármester-jelöltje, de már a Jobbiknak is, Staudt Gábor. Holott elég nyilvánvaló: ott még azért nem tartunk, hogy nevezett párt komoly igényt formálhasson a főváros vezetésére. Ellenben a magát demokratikusnak és baloldalinak valló ellenzék három pártja, az MSZP, a DK és az Együtt-PM szövetsége az elmúlt (európai és parlamenti) választások tükrében igenis bír/bírna legalább a fővárosban olyan esélyekkel, amelyekért érdemes lehet kiállni.

Arról az előbb nem ejtettünk szót, hogy a kétharmaddal kormányzó és Budapestet is momentán vezető Fidesznek Tarlós István személyében már emberemlékezet óta megvan a maga jelöltje. Nincs is természetesebb dolog bármilyen pártállású szavazópolgár szemében, mint a Fidesz, Tarlós, Budapest hármas. De a Fidesz rosszul, rossz felé vezeti ezt az országot, s ez Budapestről látszik a legtisztábban. Ez akkor is így van, ha a demokratikus ellenzék egyszerűen elmulasztott felépíteni mára egy megfelelő személyiséget a perdöntő pozíció megszerzéséhez. Nos, azt, ha a demokratikus pártok megfelelő szakemberei nem tudnák, úgy kell felépíteni, hogyha ég például a hármas metró, ami elég sűrűn megesik, akkor kiáll egy - adott esetben egyéb területeken elért sikerei miatt is köztiszteletben álló - faszinger, és elmondja, hogy ezért ég, meg azért, s ezt kellene csinálni, meg azt, hogy soha többet ne égjen. És így tovább, e szerencsétlen város összes nyavalyáján végigbattyogva, tételesen. Mert különben az az egy kérdés marad a fővárosi választópolgár előtt, hogy miért is ne szavazzak Tarlósra? Hisz az még néha Orbánnal is szembeszáll (nem száll, de ez mellékszál).

Tudjuk, a baloldal nem épített fel mára ilyen személyiséget. Balról harsogják leghangosabban, hogy Horváth Csaba nem ilyen. De a Fidesz (Orbán Viktor) olyan rosszul, s olyan rossz felé kormányozza ezt az országot, hogy Tarlós még ilyen fórból indulva sem lehet biztos befutó. Csakhogy az újság azt írja már hónapok óta, hogy Kulka, hogy Alföldi, hogy Balázsovits, hogy Mézga Aladár. A baloldal meg ilyeneket szól, hogy áh, nem is, csak a VII. kerületben, vagy nem szól egy kukkot sem. A sunnyogás stratégiája nem vezet semmire. A bohóckarneválnak megfelelő nyilvános castingot elvégzi a három párt helyett a kormánypárti és az ilyesmire jó okkal bukó bulvársajtó, és úgy rájuk húzzák, hogy mindenki el is hiszi. Minden Magyar György-interjú, minden kis hír Balázsovits Lajosról pedig egy fa előny Tarlós Istvánnak, s egy szeg a demokrácia fővárosi koporsójába. Mert azt ugye mondani sem kell, hogy Tarlós István Budapestje kinek a Budapestje.

Elő kéne tehát villámgyorsan állni a farbával. Már ha van.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.