A szerk.

Számold újra!

A szerk.

Amikor önök jelen jegyzetünket olvassák, lehet, már tudni fogják azt, amit mi még nem. Péntek reggelre ígérte a Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok újraszámlálásának befejezését.

A választáson leadott szavazatok újraszámolása legitim és fontos része lehet a demokratikus voksolási rendszernek. Elvégre ne néhány összeragadt papíron és ellankadt számlálón múljon a népakarat érvényesülése. Az újraszámolás önmagában nem fideszes trükk. Nem ez a fideszes trükk.

Elvben attól sem kell tartanunk, hogy az újraszámoláskor valakik megbuherálják a szavazólapokat, és kényük-kedvük szerint írogatnak fel öt fát ide, vesznek le onnan húszat. Minden helyszínen jelen vannak mind Karácsony, mind Vitézy megfigyelői, ha valakik csalni akarnak is, annak valószínűleg marad nyoma. Kicsit aggályosabb már, hogy tényleg sértetlenül vészelte-e át a göngyöleganyag az elmúlt egy hónapot, ép maradt-e minden doboz és köteg, de bízzunk benne, hogy igen. Lehet aggályokat sorolni, elmondani, hogy ez meg az nem volt patent, hogy csak két nap áll rendelkezésre a számolgatásra, de ez is felesleges. A jegyzőkönyveknek és a tényeknek együtt kell állniuk, a jegyzőkönyveket utólag meghamisítani pedig olyan vad elképzelés, amit inkább engedjünk el. Ha a rendszert legitimnek mondjuk, mert mi nyertünk 41 szavazattal, akkor legyen akkor is legitim, ha a másik nyer hússzal. Rohadt kellemetlen, nyilván.

De akkor hol a fideszes trükk?

Vitézy Dávid a június 9-i eredményhirdetést követően a jogorvoslati folyamat első lépése­ként megtámadta a Fővárosi Választási Bizottság Karácsonyt győztesnek kihirdető határozatát, és azt kérte a Nemzeti Választási Bizottságtól, hogy számolják újra a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat. A sztori és a panasz ekkor még az volt, hogy ha valaki valamilyen, csak számára ismeretes okból Szentkirályi Alexandra kihúzott és Vitézy Dávid nem kihúzott nevét is szabályosan beikszelte, akkor azt lehet, hogy érvénytelen szavazatnak számolták el a szavazatszámlálók, pedig a jogszabályok szerint nem az. Hanem az egy Vitézy-szavazat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.