10 millióra büntették az RTL-t a Sztárbox miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 1.

Belpol

És 3 millióra, mert egy műsor megalázta Fekete Pákót.

A Sztárbox miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott az RTL – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön.

A hatóság szerint nem a megfelelő korhatári kategóriába sorolta, és ezért nem is jókor sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL. Ezt a műsort ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

A csatorna emiatt tízmillió forintos bírságot kapott, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt is közzé kell tennie.

Az NMHH úgy ítélte meg, hogy a műsor durvaságát már az jelezte, hogy a felkészülés alatt is súlyos sérüléseket szereztek a résztvevők, volt hüvelykujjtörés, bokaszalag-szakadás, bordarepedés.

„A Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket” – állapította meg a testület. Ez alapján pedig a műsor gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió.

Az RTL az érintett epizódot a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába soroltan mutatta be 19 óra 30 perctől. A médiatanács döntése értelmében azonban a műsort a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna műsorra tűzni.

A médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, ezekről később dönt.

Ez alapján a revansra készülő TV2-nek ajánlatos nagyon vigyáznia:

Az RTL-t egy másik műsor miatt is elmarasztalta a testület: a Reggeli október 25-i adásában ugyanis Fekete Pákót megalázták a műsorvezetők, azzal, hogy a kamerák előtt vizsgáztatták állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre számíthatott, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta. A hatóság szerint az emberi méltóság sérül egy tévéműsorban, ha egy szereplőt úgy mutatnak be, hogy figyelmen kívül hagyják, megsértik a társadalmi együttélés alapvető normáit, ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet. Az RTL-nek a történtek miatt hárommilliós bírságot kell fizetnie, és közzé kell tennie egy tájékoztató közleményt a jogsértés tényéről.

A médiatanács egy bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgált egy december 15-én megjelent Telex-cikket, amely egy beágyazott videót is tartalmazott Osváth Zsolt bemutatta a melegesküvőjéről készült videóját, erre a YouTube vizsgálni kezdte címmel. Ebben Osváth Zsolt és párja, Patrik, élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzését ünneplik, a cikk pedig arról tudósít, hogy a videoplatform-szolgáltató olvasói bejelentések nyomán belső vizsgálatnak vetette alá a felvételt, és amíg ez le nem zárul, nem sorolja a videót az ajánlott tartalmak közé.

Az MNHH úgy foglalt állást, hogy a médiatartalom-szolgáltatók szerkesztői felelőssége a beágyazott videókra is kiterjed, tehát azok az internetes sajtótermékben megjelent cikkek részének tekinthetők. A sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok szerint pedig, ha egy médiatartalom súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését – különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmaz –, csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával tehető elérhetővé, amely biztosítja, hogy ahhoz kiskorúak ne férjenek hozzá.

A hatósági ellenőrzés szerint viszont sem a cikk, sem az abba beágyazott videó nem tartalmazott olyan káros elemet, amely a kiskorúak fejlődését hátrányosan befolyásolhatta volna, ezért a médiatanács nem indított eljárást.

Az NMHH a román társhatósághoz is fordult a Moziverzum csatornán november 28-án 18 óra 40 perctől sugárzott Szükségállapot című film korhatár-besorolása miatt, amelyet 12 éven aluliaknak nem ajánlottan tett közzé a médiaszolgáltató. A Nemzeti Filmiroda besorolása és a médiatanács vizsgálata szerint viszont a film az erőszak realisztikus ábrázolása miatt a magyar szabályozás alapján 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozik, ennek megfelelően kizárólag 21 órát követően lehetett volna közzétenni, ezért a médiahatóság felkérte a román társhatóságot a szükséges intézkedések megtételére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.