100 ezer forint büntetést szabott ki a rendőrség a BM előtti ülősztrájkért

  • narancs.hu
  • 2023. június 30.

Belpol

Szabálysértési bírságok kiszabásában látja a megoldást a rendőrség arra, hogy megállítsa a tanártüntetések és más tiltakozó megmozdulások szervezőit, résztvevőit. Járdán ülésért 100 ezer, dumálásért 150 ezer forint jár.

Százezer forint szabálysértési bírsággal sújtotta a BRFK Horgas Pétert, amiért április 24-én be nem jelentett demonstrációt tartott a Belügyminisztérium előtt. Aznap délután a Karmelitánál kordont bontottak a tüntetők és a rendőrök a résztvevőket könnygázzal akarták feloszlatni. A minisztérium előtt tartott esemény a délutánival ellentétben teljesen békés és csendes volt, nem volt cél sem a rendbontás, sem bármiféle provokáció, csak egy sima ülősztrájk. Erről Horgas részletesen beszélt a Magyar Narancsnak:

A BRFK kifogása az volt, hogy a tiltakozást nem jelentették be előre, a nagyjából ötven résztvevő spontán jelent meg a Belügyminisztérium épülete előtt, ott leültek és csendben beszélgettek. Horgas szerint pontosan ez volt a cél, reggel fél nyolc és negyed kilenc között tartózkodtak a helyszínen, utána felálltak, Horgas mondott pár szót, megköszönte a részvételt és a délutáni demonstrációra invitálta a társaságot.

Mindez a BRFK szerint kimerítette a gyülekezési joggal való visszaélés esetét. A kiadott határozat szerint emellett Horgas Péter „nemzeti ellenállást hirdetett”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezte a határozat, annyi történt, hogy Horgas felolvasott egy mondatot, amit valamikor a rendszerváltás idején mondott Orbán Viktor: „Az a politikai rendszer, amelyik nem hajlandó tárgyalni, nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, amikor rálőnek.”

A demonstrációt követően az Origo és a Magyar Nemzet is lényegében egy időben aposztrofálta a Soros-hálózathoz kötődő baloldali aktivistaként Horgast. Valójában a színházi látványtervező Horgas olyan civil kezdeményezéseket szervez és koordinál, amelyek a politikai szerepvállalás mellett karitatív tevékenységet végeznek. Mindemellett kétségtelen, hogy a tanártüntetések, a státusztörvény elleni tiltakozás, illetve az oktatáspolitikát érő kritikák politikai felhangot is kaptak.

A „nemzeti ellenállást” hirdető Horgas mellett a középiskolás Pankotai Lili is kapott 100, majd 150 ezer forint bírságot. Pankotai a hivatalos indokolás szerint a társadalomra nézve veszélyes tevékenységet folytat. Ez praktikusan abban merült ki, hogy beszélt. Horgas Péter pedig a járdán ült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk