Interjú

„20–25 csatatér”

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

Belpol

A saját tábor és a bizonytalanok mozgósításáról fog szólni a 2022-es választás, a kampányban a Fidesztől gyurcsányozás és járványkezelési sikerpropaganda várható – mondja Horn Gábor. Az SZDSZ egykori kampányfőnökét a Bige László által megrendelt kutatásról is kérdeztük.

Magyar Narancs: A Telex.hu beszámolója szerint 5 ezer fős kutatást készítettek Závecz Tibor intézetével közösen. Magyarországon viszonylag ritkán van lehetőség ekkora mintát vizsgálni; mi volt a kutatás célja, mire szólt a megrendelés?

Horn Gábor: Magyarországon nagyon gyakran végeznek ilyen kutatásokat közpénzből, csak nem értesülünk róla. A Nézőpont és a Századvég éves bevételeit, illetve a kormány kommunikációját elnézve egyértelmű, hogy majdnem név szerint tudják, mit gondolnak a szavazóik, és erre reflektálva alakul az orbáni politika. Amikor az SZDSZ kampányfőnöke voltam, nem volt sok pénzünk, mégis ragaszkodtam hozzá, hogy kétévente csináljunk ilyen nagy mintás kutatásokat, mert ezres mintával a finomabb társadalmi mozgásokat vagy a kisebb pártok támogatottságát nem lehet jól mérni. Ma is igyekszem rábeszélni a politikusokat, hogy rendeljenek ilyen kutatást, mert e nélkül nem lehet egy kampányt megalapozni. A mostani felmérés külön erénye, hogy a járványhelyzet ellenére személyes megkérdezéssel történt, így több mindent megtudhattunk, mint telefonon, ahol 10–15 percnél tovább nem nagyon érdemes kérdezni az embereket. Nagy jelentősége van annak is, hogy a megrendelő az első pillanattól kezdve a nyilvánosságnak szánta az anyagot.

MN: Meglepte önöket, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló Bige László rendelte meg a kutatást, nem pedig valamelyik párt?

HG: Az nem lep meg, hogy a pártok nem rendelnek ilyet, mert ez egy drága mulatság, és az ellenzéki pártok finoman szólva nem állnak jól anyagilag. Én a helyükben ennek ellenére is költenék erre, de ez az ő dolguk. Bige László nem minket keresett meg, hanem Závecz Tibort. A Republikon Intézet a kérdések összeállításában és az eredmények kiértékelésében vett részt, magát az adatfelvételt a Závecz Research csinálta. Egyszer találkoztam Bige Lászlóval, amikor prezentációt kért az eredményekről. Ekkor össze is törtem az autómat, amint az látható is volt néhány médiafelületen.

 
Horn Gábor

MN: Mire gondolt, amikor megtudta, hogy a Vadhajtások portálon megjelent önről egy a Bige-birtok előtt készült fotó?

HG: Majd’ harminc évig voltam politikus, ma is a politika közelében mozgok, de nincs üldözési mániám. Biztosan nem vagyok annyira fontos, hogy bárki kövessen. Majdnem egy órát álltunk az utcán, ebbe belefér, hogy valaki véletlenül arra járt és felismert, de persze az is lehet, hogy Bige házát figyelik. A fotó egyáltalán nem rázott meg, az már inkább, hogy összekoccantam egy autóval, és mint kiderült, én voltam a hibás.

MN: A Telex cikke szerint a kutatást bemutatták az ellenzéki pártok kampányfőnökeinek is. Ezt a találkozót önök szervezték?

HG: Nem mi szerveztük, úgy tudom, a pártok rendszeresen tartanak ilyen találkozókat. Talán túlzás kampányfőnöki találkozóknak nevezni ezeket, mert nem mindenhol van még hivatalos kampányfőnök, bár az előválasztási kampány közeledtével nem lenne baj, ha lenne. Mindenesetre valóban beszéltünk az eredményekről a pártok embereinek, ahogy korábban is mutattunk már be ennél kisebb kutatásokat. Egy elemző intézet erre való, ha fideszeseknek kellene beszélni az oktatás helyzetéről, én akkor is mennék.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?