Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

Belpol

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.

Ismét sztrájkra készülnek az operaházi szakszervezetek az egymás után elküldött kollegáik miatt.

Kedden írtunk arról, hogy a Magyar Állami Operaházban a nyáron elbocsátásokra kerül sor, amely az intézmény májusi bejelentése szerint nem fogja elérni a 30 főt. Érdeklődtünk arról, kiket fog érinteni, összesen hány dolgozótól válnak meg, ám az Opera elhárította a válaszadást, az elbocsátásokat esetlegesnek minősítve. Mindeközben, szinte cikkünk megjelenésének idején az Opera vezetése már megkezdte az elbocsátásokról értesíteni a dolgozókat.

A felmondások miatt Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének elnöke és Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett. Hétfőre egyeztetésre kérték Ókovács Szilveszter főigazgatót. Bárány Balázs kérdésünkre azzal indokolta a megegyezés nélkül sztrájkot eredményezhető folyamat újraindítását, hogy a főigazgató nem tartotta a szavát. Nem tájékoztatta őket arról, hogy szakszervezeti tagot akarnak elbocsátani, és előzetes fogadkozása ellenére olyan dolgozótól is megválnak, aki részt vett a sztrájkban. „A sztrájkot követelően tett nyilatkozatodban kijelentetted, hogy egyetlen munkavállalónak sem kell tartania a sztrájkban való részvétel miatti retorzióidtól. Az ígéreted, mint oly gyakorta, most sem tartottad, mivel a sztrájkban résztvevő munkatársad létszámleépítés ürügyén sok más társával egyetemben elbocsátottad. Az elbocsátások indokolása álságos, mivel a valós cél a megfélemlítés, a megtorlás, és az ebben döntők egy részénél az elbocsátottakkal szemben táplált ellenszenv volt” – írja a főigazgatónak szóló levelében a két szakszervezeti vezető. Levelüket felszólítással zárják: 

„a leghatározottabban követeljük, hogy a létszámleépítés címén foganatosított munkáltatói felmondásokat azonnali hatállyal vonja vissza!” 

Amennyiben az egyeztetések eredményt nem hoznak, a szakszervezetek várhatóan a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodásig tartó sztrájkfelhívást fognak kiadni.

Az Opera az elbocsátások kezdetére, az elbocsátandó dolgozók létszámára, feladatköreire, az elérhető megtakarításra vonatkozó kérdéseinket azzal hárította el, hogy inkább mutassuk be az ott folyó művészeti munkát. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük, miért nincs lassan egy év fő-zeneigazgatója az Operának, akinek feladatai java Ókovács Szilveszter alá került. Rákérdeztünk a júniusban sorozatos előadástörlések okára, de erre sem kaptunk választ.

Mint azt korábban megírtuk, a két szakszervezet március 19-től hirdette meg a sztrájkot, amely egy hét után a dolgozói követelések javának elfogadásával zárult. Beszámoltunk arról is, a sztrájk miatt a Hunyadi Lászlót kórus nélkül adták elő, a Don Giovanni díszleteit pedig nem bontották el. Ókovács ősszel támogatta a dolgozók béremelési igényét, a kulturális és innovációs minisztert is tájékoztatta annak jogosságáról: célként az ALDI és a LIDL üzletekben elérhető átlagbérszintet jelölte meg segítségkérő levelében. Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár azonban nem nyújtott pénzzel teli segítő kezet; tavaly október 1-i válaszában felhívta a főigazgató figyelmét, hogy az Opera gazdálkodásért vezetőként egymaga a felelős, a helyzet megoldását Ókovácsra bízta. A sztrájkmegállapodást végül március 24-én írták alá. Ennek köszönhetően az operaházi dolgozók a második félévben két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést, áprilisban és szeptemberben nettó 140-140 ezer forint cafeteriaemelést kapnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk