175-en élnek a röszkei tranzitzónában, ebből 99-en gyerekek

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 3.

Belpol

A kormány továbbra is fenntartja a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet".

Szél Bernadett független, Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos és Bősz Anett, a liberálisok képviselője személyesen jártak a déli határon lévő tranzitzónában megnézni az ott uralkodó állapotokat, a helyszínről Facebook-videóban jelentkeztek be, melyben megosztják tapasztalataikat.

A videóból kiderül. hogy összesen 175 ember tartózkodik jelenleg a tranzitzónában, akik közül 99 gyermek és egy kísérő nélküli kiskorú. Őket azért tarthatják még mindig itt, mert hivatalosan még mindig "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van", így a gyerekek nem kerülnek át például a fóti otthonba. Van olyan család, aki már több mint egy éve él a zónában. A körülményeket börtönszerűnek nevezik a videóban és arról is szó esik, hogy akadozik az egészségügyi ellátás is.

A videóban látható egy tájékoztató tábla, melyen az olvasható, hogy a tranzitzónában nyújtott szolgáltatások fejlesztése uniós társfinanszírozásból valósul meg.

A teljes videó megtekinthető a Facebookon.

Szél Bernadettel múlt héten megjelent lapszámunkban közöltünk terjedelmes interjút, melyben szintén szóba kerül, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a tranzitzónában, mennyi embertelenséget és emberséget látott ott.

Szél Bernadett az LMP-ről: Először meg kellett bocsátanom nekik

A független képviselő hosszan beszélt a korábbi pártjában ért sérelmekről. Hosszú interjút olvashatnak a frissen megjelenő Magyar Narancsban a tavaly ősz óta független képviselőként dolgozó Szél Bernadettel.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?