A Hit Gyülekezetének útja a lázadástól a Fideszig

A Bibliából kiolvasott érdek

Belpol

Nagy utat járt be a pünkösdi-karizmatikus imakörként indult, a rendszerváltás idején az SZDSZ-szel szövetséges gyülekezet, mire bevett egyházként megérkezett a Fidesz kebelére. Érkeznek a NER-milliárdok, Németh Sándor vagyona is többmilliárdosra duzzadt. A vezető lelkész pedig a „sátáni globalista kormányzás” ellen folytat kampányt.

Németh Sándor lelkész júniusban a Miért nem támogatjuk a globalista kormányzást? című prédikációjával elindította a Fidesz melletti választási kampányát. Ez nem meglepő, a Hit Gyülekezete (HGY) vezető lelkésze évek óta kifejezi egyetértését Orbán menekültpolitikájával vagy épp megvető brüsszelezésével. Bár a lelkész és más „hitesek” állítják, a gyülekezetben nem biztatnak konkrét pártok támogatására, a prédikációkban a pártnevek kimondása nélkül is egyértelmű, melyik a jézusi választás: a bibliai igazságért a Földön harcoló, „felkent” keresztények nem támogathatják a globalista kormányzást, az ugyanis az ördög megtestesülése, az isteni világrend csak a „szuverén”, „patrióta” állam lehet. Németh szerint a globalizmus távlati célja, hogy a hitetlenek erőszakosan átvegyék istentől a világ irányítását, s elpusztítsák a kereszténységet, „a krisztusi fajt, amihez mi tartozunk”. Ha ők győznek, megakadályozzák, hogy belépjünk a mennybe.

A sátáni globalista támadásra konkrét példákat is hoz: a „genderideológiával” a világtörténelemben először megindult a lázadás az isteni biológiai rend ellen, és a gyerekek elleni kegyetlen támadás folytatódni fog, ha az ellenzék kerül hatalomra. A G7-csúcson a világhatalmak által javasolt globális adóminimum ördögi támadás a keresztény önrendelkezés ellen, ráadásul a jelenések könyvében leírt vadállat éppen hétfejű. Van tovább is: az EU-s ügyészség, ha Magyarország csatlakozna, bilincsben vihetné el innen azt, aki felszólal a gender­propaganda ellen, véli Németh, aki szerint a Biden által kirakott BLM-zászlók is mutatják a „nyugati kommunizmus” feléledését, s ez már veszélyesebb fenyegetés, mint a nemzetiszocializmus. Trump leváltása is kétséges volt, és az új izraeli „balliberális” kormány sem tükrözi a választók akaratát: átverések zajlanak a világban, és Magyarországon is ez lesz, ha nem jön meg a választók esze, „ezért beszélek erről idő előtt” – így Németh Sándor. A legfőbb király alkirályai, tehát a hitesek feladata, hogy megsegítsék Isten harcát, mert nekik ez hatalmukban áll: aki nem megy harcba és megkíméli az ellenségét, az megfizeti az árat, és felelőssé válik az ördög térnyerésében. Németh hetente többször prédikál, a Gyömrői úti Hit Csarnokban elmondott beszédeit közvetítik a YouTube-on, az ATV-n, lemennek a Hit Rádióban, a Spirit FM-en. A HGY hetilapja, a Hetek nem közli ezeket, de az egyik júniusi szám vezércikke „a fehérek ellen rasszista, nagyvárosokat háborús zónává alakító BLM” felkarolta, majd a „progresszívek” által „dogmává tett” meccs előtti letérdelésről tökéletesen illene egy Németh-beszédbe, vagy éppen bármelyik kormánypropaganda-felületre.

Németh Sándor több mint harminc éve prédikál, egyes volt hitesek a beszédeit agymosásnak, fanatizálásnak nevezik, a gyülekezeten belül viszont a spirituális töltekezés legszentebb formájának tartják. Sokan hiszik: ha lemaradnak róla, kiszolgáltatják magukat a balszerencsének, az ördögi erőknek. A Hit Csarnok előterében pénzváltó működik; a pénzadomány, a „tized” átadását a HGY-ben a „vetés-aratás” fogalompárral írják le: a pénzadomány egyszerre bizonyítja, hogy az adakozó jó úton járt eddig, de biztosítja azt is, hogy a jövőben szellemi és anyagi értelemben is gyarapodjon. A láthatatlan világban zajló isteni háborút a világban nemcsak imacsoportok könyörgésével – választási vagy sportgyőzelemért, az ellenségek megbüntetéséét is imádkoznak –, de konkrét tettekkel is meg kell támogatni, mert a gazdasági-politikai hatalom és társadalmi befolyásszerzés fontos feladat.

Nem csak lélekkel

A Németh Sándor egyszemélyi vezetése alatt álló HGY a rendszerváltás óta aktívan igyekezett befolyásolni a pártpolitikai életet, a különböző választásokat és a közbeszédet, s folyamatosan szövetségeseket keresett saját érdekei érvényesítésére. Aktív hitesek szerint ez természetes folyamat, és valójában a közélet változik a HGY körül; mások viszont Németh egyéni érdekektől sem mentes helyezkedését látják benne, amihez nemcsak a hívek odaadó lelkesedését, hanem a pénzét is felhasználja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.