A bíróság megbízott egy szakértőt, aki felkért még két másikat

Belpol

Azt fogják vizsgálni, megérte-e a pénzét a mórahalmi makettpark, amelynek építtetőit költségvetési csalás kísérletével vádolja az ügyészség.

Három igazságügyi szakértő közösen fogja ellenőrizni és felülbírálni egy kollégájuk korábbi szakvéleményét a mórahalmi Mini Hungary makettparkhoz kötődő büntetőügyben – derült ki a Szegedi Törvényszék csütörtöki tárgyalásán.

A Gaudi Tibor vezette tanács költségvetési csalás kísérlete miatt vizsgálja a történelmi Magyarország fontos épületeit bemutató makettpark megépítését. Közel félmilliárd forintos kárértékről szól a vádirat. 2020 szeptembere óta több tárgyalást tartottak az ügyben, az öt vádlott közül kettő beismerte bűnösségét a vádirat szerint, a többiek azonban tagadják, hogy meg akarták volna rövidíteni az államot és az Európai Uniót. A másodrendű vádlott azt is állítja, hogy egy politikai háttéralku eredménye ez a büntetőeljárás. Állítására reagáltak is.

A szabadtéri kiállítóhely 2014-ben készült el uniós és magyar költségvetési forrásból. A pénz részletekben, de vontatottan érkezett, ezért az építtetők – az ügyészség szerint – olyan makettekről is azt állították a hatóságnak, hogy már megvannak, amelyek még nem készültek el. A vádirat a makettek túlárazásáról is szól, a büntetőügy vizsgálatával megbízott igazságügyi szakértő, Fehér László szakvéleménye alapján.

Ezt a véleményt több ponton is vitatták a vádlottak. A másodrendű vádlott, D. I. bemutatta, hogy a szakértő több makettet is kisebbnek mért és tüntetett fel, mint amekkorák valójában. Az is kiderült, hogy már zajlott a büntetőeljárás, amikor a szakvélemény készítőjét törölték az igazságügyi szakértők listájáról.

A tanácsvezető bíró az ügy februári tárgyalásán azt mondta, még elválik, hogy meghallgatnak-e újabb szakértőt arról, milyen állapotban lehettek a park makettjei a 2014-es átadásakor.

Most már arról számolt be Gaudi Tibor, hogy mivel Fehér László továbbra sem került vissza az igazságügyi szakértők listájára, a bíróság az ő szakvéleményének felülbírálatával megbízta Sátori Sándor igazságügyi szakértőt, aki okleveles építőmérnök, építőipari gazdasági mérnök. Ő az ügy iratait tanulmányozva úgy látta, társszakértőkre lesz szükség, ezért felkérné Bikás Györgyöt – akinek az ékszerek, drágakövek, órák mellett a műtárgyak tartoznak a szakterületéhez –, valamint Kundrák Róbert igazságügyi könyvszakértőt. Két másik közreműködő munkatárssal is kiegészülne a makettpark ügyét vizsgáló team. A bíróság ügy döntött, elfogadja, hogy az új szakvéleményt Sátori Sándor és munkatársai így készítik el, és június 30-ig várja munkájuk eredményét.

A következő tárgyalást így július 7-én tartják a makettpark ügyében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk