A brit nagykövet nyugtatja a magyarokat

  • narancs.hu
  • 2017. december 11.

Belpol

Iain Lindsay interjúban fejtette ki, hogy a magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát.

A brit nagykövet a mai Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette, hogy a Nagy-Britanniában élő magyaroknak nem kell tartaniuk a Brexittől. Elmondta, hogy a letelepedett státusz öt év (legális) ott-tartózkodás után automatikusan kérvényezhető, s ez a lehetőség azoknak is nyitott lesz, akik még nincsenek annyi ideje a szigetországban: nekik csak egyszerűen ki kell várniuk az öt év eltelését.

„Azt szeretnénk, ha az uniós, így a magyar állampolgárok és családjaik Nagy-Britanniában maradnának. Értékeljük az országunk sikereihez való hozzájárulásukat. Senki nem kéri vagy követeli a magyaroktól és más uniós állampolgároktól, hogy hagyják el az országunkat, amikor kilépünk az EU-ból. Azok, akik a kilépéskor már legalább öt éve nálunk élnek (azaz 2014 márciusa előtt érkeztek legálisan az országba), könnyedén folyamodhatnak majd az úgynevezett letelepedett státuszért. Akik később érkeztek, nem kell elmenniük, hanem kivárhatják az öt évet, és akkor igényelhetik. Azaz ha most érkeznek hozzánk, várnak öt évet, és megkaphatják a letelepedett státuszt. A javaslatunk szerint az uniós állampolgárok a kilépésünk utáni átmeneti időszakban is jöhetnének hozzánk legálisan dolgozni és élni, csupán regisztrálniuk kellene – erre jelenleg még nincs szükség, csak a kilépés után lenne.”

 

 

A kilépés utáni új bevándorlási rendszer terveiről azt nyilatkozta, hogy a kanadai vagy ausztrál modell lehet a követendő:

„Akárhogy is, lesz valamilyen rendszer, amellyel továbbra is befogadhatunk tehetséges és képzett embereket az Egyesült Királyságban – rájuk van szükségünk. Ez nem fog változni, Nagy-Britannia továbbra is a bevándorlás országa lesz, de befolyásolnunk kell az érkezők számát.”

 

Az interjú során a királyi család liberalizálódásáról is szó volt, amelyre Iain Lindsay kijelentette, hogy fontosnak tartja, hogy „a társadalom fejlődését az azt körülvevő intézmények is kövessék – legyen szó a parlamentről, az igazságszolgáltatásról, a kormányról vagy éppen a királyi családról”.

Figyelmébe ajánljuk