Botrány árnyékában választott új elnökséget a Magyar Pünkösdi Egyház

A szent kézigránát

Belpol

„Az adófizetők pénzéhez csak megfelelő politikai kapcsolatokon keresztül lehet hozzájutni – mintegy a kormányzat kegyei­ből. (…) Ennek a rendszernek nemcsak az ún. NER-lovagok, hanem az egyházak is haszonélvezői lehetnek.” Mindez a pünkösdi egyházban kialakult helyzetet vizsgáló belső elemzésben olvasható. Az egyházon belül nem nyugszanak a kedélyek.

Egy súlyos bűncselekmény-sorozat gyanújába belebukott a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) elnöksége, amely aztán – egy személy kivételével – januárban le is mondott. Március végétől új elnökség irányítja az egyházat, ám ez a testület a távozó vezetés jelölése alapján jött létre. A szembenézés egyelőre elmaradt, a szép búcsúszavak dacára is. Az MPE lelkészei­hez és intézményeihez január 12-én eljuttatott levélben ugyanis ez olvasható: „…mindenben támogatjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényfeltáró munkáját, és még a látszatát is szeretnénk elkerülni annak, hogy vezető pozíciónkat a vizsgálat befolyásolására kívánnánk használni. Közös célunk az ügy részleteinek mihamarabbi feltárása és egyházunk megújulásának előmozdítása, készséggel állunk a hatósági vizsgálatok elébe. (…) Tiszta a lelkiismeretünk, nem követtünk el semmiféle törvénytelenséget, szabálytalanságot, és biztosak vagyunk benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik ártatlanságunk.” E levelet a távozó elnökség tagjai – Pataky Albert elnök, Pintér Imre alelnök, Cartoletti Norbert, D. Nagy József, D. Nagy Tamás és Szerdi Szilárd kerületvezetők – írták alá. Durkó Albert, aki egyben az Országos Cigánymisszió vezetője is, nem csatlakozott a lemondókhoz, Kecser István főtitkár pedig már 2021 novemberében kiszállt a vezetésből.

Lesöpört jelentés, elsöpört vezetés

Tavaly áprilisban elsőként számoltunk be arról, hogy üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosással és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítja az MPE-hez tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió (KM) két ügyvezetőjét, dr. V. Gy.-t és dr. V. K.-t a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. (Lásd: Bűnszervezetben elkövetett…, magyarnarancs.hu, 2022. április 26.) A kárérték eléri a 8 milliárd forintot. A nyomozás öt évvel ezelőtt, 2018-ban indult a KM ellen.

A pünkösdi egyház belső vizsgálata már 2019-ben figyelmeztette az egyházvezetést a KM körüli bűncselekménygyanús esetekre, ám e jelentést a vezetés lesöpörte az asztalról (lásd: És tényleg a fejükre omlik, Magyar Narancs, 2022. június 30.). 2022 tavaszán azonban a nyomozó hatóság őrizetbe vette, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az intézmény két ügyvezetőjét, akik ma is rács mögött várják a büntetőeljárás végét. A luxusautókkal, külföldi bankszámlákon megtalált milliárdos nagyságrendű pénzekkel és fiktív tevékenységekre kapott hatalmas költségvetési támogatásokkal tarkított történet sokak szemét felnyitotta az egyházszervezeten belül. A vezetőség a bizalomvesztést érzékelve idén januárban – egy személy kivételével – lemondott, de lépé­sü­ket egyes vélemények szerint az is magyarázhatta, hogy akkor még emelt fővel megtehették (lásd: A fejükre omlott, Magyar Narancs, 2023. január 19.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk