A kormány szerint továbbra is minden frankó a közoktatásban

  • narancs.hu
  • 2023. június 2.

Belpol

Rétvári Bence elmondta, az a céljuk, hogy a pedagógusok minden hónapban érezzék az elismerést.

Miközben előző nap az ország számos pontján tanárok, diákok, és az őket támogató civilek újabb demonstrációkon fejezték ki ellenérzésüket a pedagógus szakmát sanyargató kormányintézkedések, és általában a közoktatásban uralkodó tarthatatlan viszonyok miatt,  a kormány képviselői a pedagógusnap alkalmából rendezett díjkiosztón mondták el, szerintük minden szuper a magyar közoktatásban. „A kormány azt szeretné, hogy ne csak pedagógusnapon érezzék az elismerést a tanárok, hanem minden hónapban a fizetésükön keresztül is” – fejtette ki minden iróniától mentesen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán pénteken Budapesten, az MTI beszámolója szerint.

Rétvári kiemelte, a most kiosztott elismerésekkel azokat díjazzák, akik többet tettek hozzá a tanításhoz mint mások, akik példaértékűen dolgoznak, akik az órákon túl is foglalkoznak mind a lemaradókkal, mind a tehetségesekkel. Az államtitkár elmondta, a tervek szerint a Magyarországnak járó uniós források felhasználásával 2025-re 800 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. Igaz, sem arra nem tért ki, hogy az uniós pénzek kifizetése körül milyen vita zajlik, sem arra, hogy az éppen általuk bevezetni kívánt státusztörvény után egyáltalán mennyi pedagógus marad majd a pályán, kinek lehet a jövőben kiosztani a szakmai díjakat. Ellenben azt ecsetelte Rétvári, hogy a magyar diákok teljesítménye a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan javul, tavaly pedig minden eddiginél több érmet hoztak el a tudományos diákolimpiáról.

A tények ezzel szemben azt mutatják, hogy a legutóbbi PISA-felmérésen a magyar tanulók mind a 15 tudásterületen OECD-átlag alatti eredményt értek el, amivel nemzetközi összehasonlításban a leszakadó táborba kerültek.

Rétvári Bence az eseményen Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelésért felelős államtitkárával tíz Apáczai Csere János-díjat, tizenöt Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és hat Eötvös József-díjat adott át pedagógusnap alkalmából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk