A külügy az államfőre mutogat Balog Zoltán nagyköveti címe miatt

  • narancs.hu
  • 2024. április 13.

Belpol

Bár Szijjártó javaslatára lett rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, csak a köztársasági elnök vonhatja vissza kinevezését.

Csárdi Antal LMP-s képviselő írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez. Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni a minisztertől:

  • „Elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?
  • Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
  • Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?”

Szijjártó helyett a kérdésre Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki annyit közölt:

„A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.”

A 444.hu emlékeztetett, Balogot Szijjártó Péter javasolta 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek, aki először Izraelben képviselte az Orbán-kormányt, a miniszterelnöktől kapott megbízatása pedig arra is szólt, hogy olyan helyeken is próbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működött. Korábban egyébként az is csak Csárdi többszöri érdeklődésére derült ki, hogy Balog diplomata útlevele a kegyelmi botrány kirobbanása után is érvényes maradt. A nagyköveti címmel szemben ezt egyébként Szijjártó is visszavonhatja, ahogy tette azt a Csíki Sör tulajdonosának diplomata útlevelével, miután Lénárd András arra hivatkozva próbálta megúszni gyorshajtási ügyét Romániában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk