A második Orbán-kormány oktatásért felelős minisztere is aláírta a státusztörvény elleni nyilatkozatot

  • narancs.hu
  • 2023. április 18.

Belpol

„Nem részleteiben, teljes egészében kell nemet mondanunk a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezetre.”

Többek között a 2010 utáni Orbán-kormányok első oktatásért felelős minisztere, Réthelyi Miklós is aláírta azt a pedagógusokat támogató nyilatkozatot, amelyet a kezdeményezők megkeresésére a Válasz Online hozott nyilvánosságra.

„Nem részleteiben, teljes egészében kell nemet mondanunk a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezetre és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokra: e jogszabályok szelleme, a bennük megnyilatkozó szándék elfogadhatatlan” – olvasható a volt miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek által aláírt nyilatkozat első bekezdésében, amit a jövő heti tanársztrájk elé időzítettek.

A teljes egészében közreadott szöveg szerint a hivatásuk méltóságáért küldő tanítókat és tanárokat a döntéshozók a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával büntetik, amit a bosszú szándéka vezérel. Az intézkedések következményei nem csak a pedagógusokat sújtják, hiszen „tovább rontják a tanulók esélyét, hogy az iskolában hozzájussanak a sikeres helytálláshoz kellő tudáshoz,”

a felelősség pedig nemcsak a kormányzatot terheli mindezért, hanem a magyar értelmiséget is, „amely nem emeli fel a szavát az iskola védelmében.”

„Támogatjuk a pedagógusok jogos követeléseit: közalkalmazotti státuszuk megerősítését, a sztrájkhoz és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogaik tiszteletben tartását” – zárul a kedden közzétett nyilatkozat, aminek aláírói között Réthelyi Miklós mellett ott van például Bod Péter Ákos korábbi ipari miniszter, a jegybank volt elnöke, Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter és Vajda Mihály filozófus is.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, egy parlamenti dokumentumból derült ki, hogy a kormány eltöröli a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezetnek be. Az új, a pedagógusok, nevelőtestületek önállóságát jelentősen korlátozó jogszabály kvázi a kormány válaszlépése, bosszúja a tanárok sorozatos őszi akcióira. Április közepéig már több mint 4 ezren jelezték, hogy megszüntetik a jogviszonyukat, ha életbe lép a státusztörvény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk