A MOK nem támogatja az új egészségügyi törvényt

  • narancs.hu
  • 2022. november 15.

Belpol

Mert az többek között veszélyezteti az ellátásbiztonságot.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem támogatja az egészségügyi törvény módosítását, mindezt az orvostársadalom véleményének összegzése után jelentették ki mai közleményükben.

A MOK szerint a tervezett új rendelkezések egyes elemei veszélyezteti az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását, tehát a kamara attól is tart, hogy további kollégák mondanak majd fel a közellátásban. 

Kiemelték azonban, hogy fontosnak tartják, hogy a kormányzat belekezdjen az egészségügy átalakításába, amelynek része a szakdolgozók bérrendezésének ígérete. "Ugyanakkor a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt. Az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek" - áll a közleményben. 

A MOK arra is kitért, hogy a háziorvosi rendszer átalakítását nem lehet úgy véghezvinni, hogy a kromány nem veszi figyelembe a magas korátlagú kollégák szempontjait. 

Bővebben a tervezett változtatásokról Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzserrel készült interjúnkban olvashat:

A kamara továbbá úgy látja, hogy a benyújtandó törvénytervezet nem alkalmas az egészségügyi pálya vonzóvá tételére az a javaslat, ahol egy orvos/ szakdolgozó napi 3 órás munkába járásra kényszeríthető, nyugdíjas korú kollégák éjszakai munkára kötelezhetőek, a bérek pedig - a miniszterelnökkel kötött megállapodást semmisnek tekintve - 20 százalékkal csökkenthetők.

"Az egészségügy hosszú távú, biztonságos működőképessége érdekében határozottan javasoljuk az egészségügyi átalakításra vonatkozó hosszú távú koncepció, tervek és tanulmányok publikussá tételét.  Kérjük jelen törvényjavaslat részletszabályainak és hatástanulmányainak, a modell-kísérlet eredményeinek közzétételét, mindezek társadalmi és szakmai vitára bocsátását, jelentősen több mint 5 napos határidővel" - zárul a közlemény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?