A Pedagógusok Szakszervezete szerint veszélyes lehet az alsó tagozatok újranyitása

  • narancs.hu
  • 2021.04.15 12:07

Belpol

Nem tartható a megfelelő védőtávolság, és a gyerekek nem védettek.

"Ismét elmozdult a kormány álláspontja az intézményrendszer újranyitásával kapcsolatban. A döntést a PSZ a szülői, szakmai és érdekvédelmi szervezetek részsikerének tekinti" - közölte Facebook-oldalán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A bejegyzésben ugyanakkor azt is írják, a teljes ágazatban, minden intézménytípusban, így az óvodákban és alsó tagozatokban is veszélyes lehet az április 19-i újranyitás, ugyanis nem tartható a megfelelő védőtávolság, gyerekek nem védettek, saját és szüleik egészségét veszélyeztetheti a nyitás.

"A pedagógusok esetében nem alakulhat ki addig teljes védettség" - hangsúlyozza a bejegyzésben a szakszervezet.

A PSZ ezért továbbra is azt követeli, hogy olyan időpontra halasszák az intézményrendszer megnyitását, amikor ezt biztonságosan meg lehet majd tenni

- írják.

Mint ismert, Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a felső tagozatokon május 10-étől folytatódik az iskolai oktatás, de az óvodák (amelyek egyébként eddig sem voltak zárva) és az alsó tagozatok április 19-étől újra működnek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztera csütörtöki kormányinfón pedig azt mondta, „úgy látjuk, minden feltétel adott ahhoz, hogy a járványhelyzet közepette a lehető legbiztonságosabban indulhassnak újra az óvodák és az alsó tagozatok”.

Az iskolanyitás halasztását több szakszervezet közös állásfoglalásban kérte, továbbá felmérések szerint a szülők sem támogatják az április 19-i nyitást. A másik, szintén tanárokat tömörítő érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is hasonló állásponton van. Arról, hogy a legkisebbek visszaengedése az oktatási intézményekbe veszélyes lehet, szakemberek is nyilatkoztak.

 

Neked ajánljuk