A Párbeszéd arra biztatja a DK-t és a Jobbikot, vonják meg a támogatást a problémás jelöltjeiktől

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 25.

Belpol

Finiselnek az előválasztó pártok.

„Az előválasztás a demokrácia ünnepe, ugyanakkor fájdalmas folyamat is. Fontos, hogy az ellenzéki pártok a jelöltekkel kapcsolatos ügyekre jó választ adjanak, és kielégítsék azt a jogos társadalmi igényt is, hogy az Orbán-rezsimmel szemben álló jelöltek megfelelnek az általuk támasztott erkölcsi, etikai normáknak. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és a mögötte álló Párbeszéd éppen e folyamat nyomán jutott arra a döntésre, hogy megvonja támogatását Tóth Csaba zuglói képviselőjelölttől. Amilyen fontos a jogi feddhetetlenség, annyira lényeges a fent említett minimum, a társadalmi érzet” – írja Facebook-bejegyzésében a Párbeszéd. 

A párt bízik benne, hogy a döntésük katalizálja a tisztulási folyamatot, és más pártok is hasonló elhatározásra jutnak. Közleményük szerint nem szabad sem Tóth Csaba, sem a jobbikos Farkas Péter Barnabás, sem pedig a DK-s Ráczné Földi Judit ügyét relativizálni.

„A náci karlendítés náci karlendítés, az offshore céges érintettség offshore céges érintettség. A Párbeszéd üdvözölné, ha e két politikustól pártjaik ugyanúgy megvonnák a támogatást, mint ahogyan megtettük azt Tóth Csabával szemben”

– írja a Párbeszéd. 

Farkas Péter Barnabásról a héten jelent meg egy felvétel, amelyen a mozdulata náci karlendítésre emlékeztet. Először a Momentum, később Karácsony Gergely, szombaton pedig az LMP vonta meg támogatását a Jobbik jelöltjétől. Ráczné Judit pedig a VálaszOnline cikke nyomán offshore-gyanúba keveredett. 

Tegnap Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti vitán jelentette be, hogy ha zuglói lenne, nem szavazna Tóth Csabára – ennek nyomán szombaton a Párbeszéd, a Jobbik és a DK is megvonta tőle a támogatást, viszont az MSZP-s képviselő a hírek szerint nem lép vissza

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.