A madárinfluenza újabb európai hulláma Magyarországon a legnagyobb

A pecsenyekacsa alkonya

Belpol

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.

Egy füzesgyarmati pecsenyekacsa-telepen az állomány megcsappant takarmány- és vízfogyasztása volt az első gyanús jel. Ezt idegrendszeri tünetek sora és az állatok megnövekedett számú elhullása követte. A gyorsan a helyszínre érkezett járványügyi szakemberek azonosították a madárinfluenza vírusát.

A baj nem járt egyedül: további két gazdaság pecsenyekacsa-állományát szintén le kellett ölni, egyúttal a hatóság az uniós előírások alapján a gazdaság körül kijelölt egy 3 kilométer sugarú védőkörzetet, majd egy 10 kilo­méteres megfigyelési körzetet hozott létre. A baromfi és a baromfitermékek mozgatását megtiltották, ez alól csak kivételes esetekben és szigorú feltételekkel adható felmentés.

Füzesgyarmaton így kezdődött a madárinfluenza újabb hulláma, alig néhány nappal az első vadmadár-esetek igazolása után; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma elsőként október 1-jén mutatta ki a házi baromfiállományban a fertőzés jelenlétét, a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát.

Középpontban

A viharsarki kisváros mellett található telepen azonnal megkezdték a 25 ezres pecsenyekacsa-állomány – hivatalos kifejezéssel – felszámolását. Ez a kijelölt vágóhidakon elvégzett leölésüket jelenti, megakadályozandó a járvány terjedését. Szakemberek már ekkor figyelmeztettek arra, hogy a járvány súlyos­sága jelentős mértékben függ az állattartók fegyelmezettségétől és a járványvédelmi előírások betartásától.

A cikkünk írásakor, vasárnap rendelkezésre álló összegzések szerint az eddigi tíz madár­influenza-kitörés közül négy Füzesgyarmathoz köthető, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsöd követett két telephellyel, majd kimutatták a vírust Hajdúnánáson, a Csongrád-Csanád megyei Pusztaszeren, a Békés megyei Szarvason és a Fejér megyei Mezőlakon. A Nébih szerint mindez arra bizonyíték, hogy a madárinfluenza magas patogenitású, azaz megbetegítő képességű vírusa bármikor újra megjelenhet. Aligha véletlen, hogy az országos főállatorvos a járványügyi helyzet miatt október 11-től a magas kockázatú megyékben – ott is, ahol egyelőre nem kellett állományt felszámolni –, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes területén elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását, hiszen ilyenkor kiemelten fontos, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. (A takarmányt és az alomanyagot is zárt helyen kell tárolni.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk