Azt mondja a plakáteltávolítási akció kitalálója, hogy az uszító plakátok eltávolítása állampolgári jog

  • Gera Márton
  • 2017. október 5.

Belpol

Ma indul a takarítás: elkezdik leszedni a kormány gyűlöletkeltő plakátjait.

Miközben az utcákat megint ellepik a kormány újabb, Soros Györgyöt ábrázoló óriásplakátjai, az Együtt a mai naptól plakáttakarítási akciót indít. Ezt még a hétvégén jelentette be Vajda Zoltán, a párt elnökségi tagja, mondván, hogy ezek a plakátok csupán uszításra alkalmasak, elherdálják velük a közpénzt, és még a fideszes alaptörvény „értékeivel” is szembemennek, ezért

az állampolgároknak joguk van arra, hogy eltávolítsák őket.

Vajda Zoltán a nyári akció előtt

Vajda Zoltán a nyári akció előtt

Fotó: Németh Dániel


A plakáteltakarítási akció ismerős lehet már a nyárról, ugyanis nem sokkal azután, hogy júliusban kikerültek a sorosozós plakátok az utcára, Vajda „nagytakarítási” akciót hívott életre a Kertvárosban. Ebben az volt az újdonság, hogy a plakátokat nem titokban, az éjszaka leple alatt, hanem hivatalos bejelentést követően,

akár rendőri jelenlét mellett távolították el.

Vajda akciójának köszönhetően a nyáron több budapesti kerületben és vidéki városban is elkezdődtek a plakáteltávolítások, ám a kormány pár nappal később bejelentette, hogy leszedi a nevető Soros-plakátokat, aminek vélhetőleg az volt az oka, hogy indult a vizes-vébé.

Vajda Zoltán egy korábbi tüntetésen

Vajda Zoltán egy korábbi tüntetésen

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Soros-plakátok néhány napja, október elején viszont újra megjelentek az utcákon, immár az újabb nemzeti konzultáció promóciójaként, ezért Vajda és az Együtt ismét akcióba lendül. A XVI. kerületben önkormányzati képviselőként dolgozó politikus azt mondja a magyarnarancs.hu-nak, hogy a kormány a nyáron kihelyezett Soros-plakátokkal szintet lépett, bár ő nem igazán szereti ezt a kifejezést, mert úgy látja,

„Orbánék annyira gátlástalanná váltak a menekültválság kialakulása óta,

hogy nehéz meghatározni, mihez képest beszélünk szintlépésről. Bár én is használom a kifejezést, lehet, jobb lenne azt mondani, hogy újabb bunkó, aljas, manipulatív, megosztó és heccelő propagandahúzással éltek”.

A képviselő a nyári akció előtt egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászaival is, és azt mondja,

a mostani akciók is teljesen törvényesek.

„A korábbi, átragasztós, letépős, átfestős ügyekben hozott döntésekben a bíróságok a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben foglalt védelmére hivatkozva szüntettek meg eljárásokat, mentettek fel rongálásért feljelentett embereket” – magyarázza Vajda. Arra is vigyáznak, hogy maga a plakáthely ne sérüljön, hisz csupán az üzenettel van problémájuk.

Az Együtt politikusa azt mondja portálunknak, hogy az eltávolításban részt vevőknek egyedül a plakát tulajdonosa (vagyis a magyar kormány) okozhatna kellemetlenséget, ha polgári peres úton kéri a plakátja előállítási költségének megtérítését, de a nyáron erre nem volt példa, és szerinte nem is próbálja majd meg senki,

„mert abból csak ő jönne ki rosszul”.

Az Együtt bejelentette: ismét elkezdik letépkedni a sorosozós plakátokat

Országos akciót indítanak. Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja közölte szombaton, hogy a kormány újabb sorosozós plakátjait is megpróbálják eltüntetni. A politikus közleménye szerint erre azért van szükség, mert ez a kampány „megint uszítás, az adófizetői pénzek elherdálása”, és ellentétes az alaptörvénnyel is. A plakáttépkedéseket demonstrációkként be is jelentik majd a rendőrségen.

Vajdát és csapatát a nyári eltávolítási akciók során semmilyen atrocitás nem érte, annyi történt mindössze, hogy anno valakik ráfújták az egyik plakátra éjszaka, hogy Vajda „hazaáruló és Soros-bérenc”, de akkor erre azt mondta, hogy ez az ellenfél gyengeségét jelzi, mást nem képesek felhozni.

A Együtt politikusa bízik abban, hogy a nyári akcióhoz hasonlóan a mostani is országos mozgalommá növekszik. Attól pedig nem fél, hogy a plakátfeliratokkal mostanság eléggé hadilábon álló kormány megpróbálja megakadályozni az akciókat: „Ahhoz minimum a saját, gránitszilárdságú alaptörvényüket kellene módosítani. Erre most kevés esélyt látok.”

Figyelmébe ajánljuk