A PSZ is elítélte Gulyás cigányozását, a miniszterelnökség szerint a szövegértésükkel van baj

  • narancs.hu
  • 2023. július 28.

Belpol

A szakszervezet szerint a kormány szinte semmit sem tett a diákok esélyegyenlőségéért.

„A kormány az elmúlt 12 év alatt szinte semmit sem tett a diákok esélyegyenlőségéért, a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek felzárkóztatásáért, sőt, Magyarországon az iskola még növeli is a társadalmi különbségeket a diákok származásától függetlenül” – olvasható a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) pénteki közleményében. 

A szakszervezet a Gulyás Gergely által említett „integrációs nehézségekre” reagált, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt. Gulyás a Telex tudósítása szerint a kompetenciamérések lesújtó eredményével kapcsolatban arról beszélt, továbbra is integrációs nehézségek vannak, „ahol a cigány gyerekek száma magas, ott ezek a problémák magasabb számban jelentkeznek.”

Közleményük szerint a PSZ határozottan elítéli és visszautasítja a miniszternek ezen kijelentését. Mint írták:

„A PSZ évek óta azt hangsúlyozza, hogy a felzárkóztatáshoz több pedagógiai asszisztensre, gyógypedagógusra és fejlesztő pedagógusra, szociális munkásra lenne szükség.”

A szakszervezet közleményére a Miniszterelnökség is reagált. Az MTI-vel közölték, Magyarországon minden tankerületnek esélyegyenlőségi intézkedési terve van, a tervek végrehajtását a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban több mint 10 milliárd forinttal támogatta, 2015 óta pedig az óvodáztatás is kötelező, így a cigány gyerekek is teljes körű iskolai felkészítést kapnak. A Miniszterelnökség közleményében úgy fogalmazott: „A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) úgy ítéli el a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését, hogy – mint a nyilatkozatból kiderül – maga is egyetért vele”, továbbá

„nehéz szövegértési képességet elvárni a diákoktól, ha az a Pedagógusok Szakszervezeténél is hiányzik”. 

Gulyás Gergely megszólalása miatt a Roma Sajtóközpont nyílt levelet írt a miniszternek. Mint írták, a roma gyerekek a fő elszenvedői annak a strukturális problémának, hogy az oktatási rendszer nem képes a szegénységből eredő hátrányokat kompenzálni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk