A rendőrség mossa kezeit: jogszerű, szakszerű és arányos volt a sokkoló használata a Margit hídon

Belpol

Mindezt parancsnoki vizsgálat mondta ki.

A rendőrség hosszú közleményt adott ki a hétfői sokkolóhasználattal kapcsolatban, amely szerint a parancsnoki kivizsgálás jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak találta az elektromos sokkoló használatát hétfőn a Margit hídon tartott tüntetés egyik résztvevőjével szemben.

A tüntetés vége után a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára - áll a közleményben.

Egy úttesten ülő 42 éves férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de ő úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a kezeik szétfeszítése sérülés veszélyével járt volna. Ekkor -a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére - a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást.

Az intézkedő rendőr kétszer figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, s azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta. Mint írják, a figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán keresztül a combjához érintette.

Az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

A rendőrség kitért arra is, hogy a férfi a rendőrök kérdésére elmondta, zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a lábán, egészségügyi ellátást nem kért. Előállítása után a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást.

Ahogy azt mi is megírtuk, olyannyira rákaptak a rendőrök a sokkoló használatára, hogy ma is bevetették az eszközt egy kilakoltatást akadályozó aktivista ellen:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk