A rendőrség nem tartja a közrendre veszélyesnek az SZFE elfoglalását

Belpol

Ezért nem intézkedett eddig, máskülönben kötelessége lett volna részrehajlás nélkül fellépni a diákokkal szemben – olvasható ki az ORFK lapunknak küldött válaszából.

Milyen jogosítványai, eszközei vannak a rendőrségnek arra, hogy "visszafoglalja" a hallgatóktól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE)? Lapunk egy korábbi cikkében már foglalkozott azzal, lehet-e jogszerű az erőszakos beavatkozás az SZFE-n, ezúttal pedig a rendőrséget kérdeztük erről. (Egyébként Szarka Gábor ezredes, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett kancellár még október elején úgy nyilatkozott, "az erőszak, az erőszakkal való fenyegetés továbbra sem lesz eszköz".)

A rendőrség válaszában elsőként az intézkedéseik alapját jelentő rendőrségi törvény részletére hivatkozott. Ebből pedig az következtetés vonható le, a diákokkal szemben azért nem léptek fel, mert annak törvényi feltételét, a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása. "Amennyiben a törvényi feltételei fennállnak, a rendőr az intézkedési kötelezettsége alapján a Rendőrségi törvény 13. paragrafusa alapján jár el és hajtja végre az adott körülmények között indokolt rendőri intézkedést" – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőrfő-kapitányság (ORFK).

Az ORFK által hivatkozott paragrafus értelmében "a rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak." Mivel ezekben az esetben kötelességük fellépni, az egyetemfoglalás óta eltelt több mint másfél hónapban a rendőrség vagy úgy ítélte meg, vagy a tudomására nem jutott olyan információ, ami azt jelezte volna, hogy a diákok veszélyeztetik a közrendet vagy a közbiztonságot. Ellenkező esetben – folytatódik a paragrafus – "a törvény rendelkezésének megfelelően, részrehajlás nélkül" intézkedniük kellett volna.

A rendőrök egyébként nem sértenének törvényt, ha behatolnának az egyetemre, erre joguk van. A törvény nagyvonalúan határozza meg, hol intézkedhetek; gyakorlatilag bárhol, így korlátozás nélkül intézményekben is. "A rendőr a feladata ellátása során – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – beléphet a magánlakásnak nem minősülő egyéb helyre, és ott az intézmény rendjének lehetőség szerinti tiszteletben tartásával intézkedhet."

Ha ez akadályba ütközne, gond nélkül folytathatja az intézkedést – írja a rendőrségi törvény. "Ha a rendőrt az intézkedés megtételében tárgy akadályozza, azt eltávolíthatja, vagy az akadályt más módon elháríthatja."

A "törvény nevében" felszólítást követően a rendőrnek arra kell törekedni, hogy az intézkedés során megelőzze megtámadását, lefegyverzését, továbbá "akadályozza meg, hogy a figyelmét a szolgálati tevékenységtől elvonják vagy lekötöttségét jogellenes cselekmény elkövetésére használják fel."

Kérdésünkre az ORFK tudatta: oktatási-nevelési intézményekkel kapcsolatban a rendőrségnek nincs törvényi kötelessége az iskolaőrségekkel foglalkozó szabályozáson túlmenően. A rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem "tanítást megbénító" személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban.

Figyelmébe ajánljuk