Elvesztette állását az EU Bíróságához forduló magyar bíró

A rendszer alkalmatlan

Belpol

Alkalmatlannak nyilvánították a bírót, aki 2018-ban a luxembourgi bíróságnál kezdeményezett eljárást a „Stop Soros” törvénycsomag egyik sarokpontja miatt. Szabó Gabriella története jól illusztrálja, hogy az önkényes értékelési rendszer hogyan csorbítja a bírói függetlenséget Magyarországon.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) november 23-i ítéletében Magyarországra vonatkoztatva is kimondta, hogy jogellenes, ha egy bírót pusztán azért szankcionálnak, mert a nemzeti jog és az uniós jog összeegyeztethetőségének kérdésében az EUB-hoz fordult iránymutatásért. Az ügy előzménye, hogy a Kúria – a legfőbb ügyész indítványára – 2019-ben törvénysértőnek találta Vasvári Csaba bírónak az EUB-nél kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárását. Vasvári egy folyamatban lévő büntetőügy kapcsán tett fel kérdéseket az uniós bíróságnak, egyebek közt arról is, hogy sérül-e a bírói függetlenség Magyarországon az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkori elnöke, Handó Tünde vitatott kinevezési gyakorlata miatt. Az EUB most a Kúria döntését és a Vasvári ellen ennek nyomán indított fegyelmi eljárást is az uniós jogba ütközőnek titulálta, jóllehet Vasvárinak az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kérdéseit nem válaszolta meg, mert nem látott elég erős összefüggést a kérdések és az elbírálandó büntetőügy között.

Ebben a cikkben a bírókat fenyegető retorzió egy kevésbé látványos, de talán még súlyosabb formájáról lesz szó. Szabó Gabriella, a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság volt bírája nem kevesebbet állít, mint hogy azért vesztette el állását, mert egy politikailag érzékeny ügyben az EUB-hez fordult.

Igaza lett

Szabó Gabriella 2021. június 30. óta nem bíró. Ekkor szűnt meg a bírói szolgálati jogviszonya, az ügyeit azonban már márciusban elvették tőle, miután a Fővárosi Törvényszék elnöke egy vizsgálat eredményére hivatkozva azt állapította meg, hogy alkalmatlan a határozatlan időre történő bírói kinevezésre.

Szabó 2018 júliusában lett közigazgatási ügyszakos bíró a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Kinevezése beleillett a kormányzat azon törekvésébe, hogy minél több közigazgatási tapasztalattal rendelkező szakembert hozzanak be a bírói karba; Szabó is a közigazgatásból, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól érkezett a bíróságra, bár korábban bírósági titkárként már dolgozott a Budapest Környéki Törvényszéken, ahol szabálysértési ügyekben járt el. Egy jogszabályváltozást követően 2020 áprilisában a Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiumába került, itt zajlott le 2021 első hónapjaiban addigi bírói munkájának értékelése.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk