A Samsung termékeinek épül a lélegeztetőgép-beszerzések nagy nyertesének váci központja

Belpol

Végre kiderült az, amit már eddig is sejteni lehetett: egymásra talált a NER-ben törtető kínai cégcsoport és a kormány kegyeit élvező dél-koreai multi. Hogy milyen termékekről van szó, az „üzleti titok”. 

A gödi Samsung SDI gyár termékeit fogják rendszerezni a kínai CECZ cégcsoport Vácon megépülő logisztikai raktárközpontjában, amiről az önkormányzati újság, a Váci Hírnök márciusi számában lehet részleteket olvasni. 

Már akkor lehetett sejteni, hogy a két cégnek köze lesz egymáshoz, amikor tavaly októberben bejelentették, hogy a CECZ cégcsoport 27 milliárd forint értékben e-kereskedelmi és logisztikai parkot valósít meg mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen a váci Toperini Ipari Parkban, ugyanis a beruházás részeként egy akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok raktározására alkalmas létesítmény is létrejön. Márpedig adja magát, hogy az objektumot nem véletlenül a gödi Samsung SDI gyár 10-20 kilométeres közelségében építik meg. 

Többször próbáltuk megtudakolni a CECZ cégcsoporttól, valamint a Samsung SDI-től is, hogy mi készül a logisztikai központban, de erre vonatkozó megkereséseinket rendszerint elhárították. Azt a tulajdoni lapok és cégadatok megvizsgálásából sikerült kiderítenünk, hogy a kínai hátterű vállalat rátette a kezét a Toperini Ipari Parkra, amiből arra következtetünk, hogy nem csak az eddig bejelentett e-kereskedelmi és logisztikai park szerepel a terveik között. 

Vác Város Önkormányzata eddig egy januári egyeztetésről adott ki rövid közleményt, amiből túl sok részlet nem derült ki a beruházást illetően. Ugyanakkor azt korábban elismerték lapunknak, hogy a megbeszélések annak ismeretében zajlottak, hogy a kínai vállalat a telkeket és az üzemeltetésért felelős céget megvásárolta. 

A termékek üzleti titoknak minősülnek

A Váci Hírnök cikkében a szerző leírja, hogy mi az az „okosraktár” és mire jó, ugyanis a beruházás részeként 14 ezer négyzetméteren ilyen létesítmény valósul meg, ahol 700 robot és 150 méternyi szállítószalag óránként 45-55 ezer tételt lesz képes kezelni.

„Az utóbbi években, amibe a Covid miatti távolságtartásnak is szerepe van, rájöttek, hogy a hagyományos kereskedelem mellett rohamosan fejlődik az online kereskedelem. Így a kereskedelem színterei már nem csak a termékekkel teletömött butikok, hanem a honlap, ahol online módon összeválogathatjuk magunknak az általunk legjobbnak tartott kollekciót.

Ehhez viszont már a logisztikai központokban zajlik a termékek összeválogatása, ahonnan a futárok házhoz viszik a portékákat. A gyártók rájöttek, hogy nem a kész terméket kell halmozni, hanem a Lego-szerűen összekapcsolható színes választékot kell a gyárakból a logisztikai központokba vinni. Ha mindezt a megfelelő informatikai és robotikai megerősítéssel hozzák létre, azokat nevezik »okos raktáraknak«, ahol a vásárló álmait robotok készítik elő a szállításhoz” – írja a szerző. 

Hozzáteszi, hogy egy ilyen központot szeretnének létesíteni az ipari parkban, ami

nagyrészt a Samsung-gyár termékeinek rendszerezésével fog foglalkozni, de „sok más termék is lesz a portfólióban”.

Kiss Zsolt alpolgármester, aki a cikkhez a tájékoztatást adta, nem tudta megmondani, hogy egészen pontosan milyen termékekről van szó, mert „ez az épülő cég üzleti titkai közé tartozik”. Azt viszont az építettők leszögezték neki, hogy „sem veszélyes anyagok, sem hulladékok, vagy veszélyes hulladékok tárolásáról nincs szó”. (Egyébként a cikk nem tér ki a szintén a Toperini Ipari Parkban megvalósuló akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok tárolására alkalmas raktárra). 

Mivel a földhivatali engedélyezési eljárások lassúak, ezért a beruházók elérték, hogy

a Samsung SDI-hez hasonlóan kiemelt beruházásnak minősítsék a projektet, ami felgyorsítja a folyamatokat, egyidejűleg kivonja az önkormányzatot a folyamatokból.

A beruházók a vasúti teherforgalom újragondolásával képzelik el a szállítást, a keletről áramló termékek hajó, majd kamion útvonalait ki fogják egészíteni a jövőben a transzkontinentális vasútvonalak, amelyek Ázsiát kötik össze Európával – olvasható a Váci Hírnök cikkében. 

„A váciaknak van véleményük”

A témában megkerestük Vác Város Önkormányzatát, amely ezúttal egy hosszabb levélben válaszolt: „Mint ismert, a Toperini parkban folyó beruházás kormánydöntés alapján – melyhez természetesen sem az önkormányzat véleményét, sem jóváhagyását nem igényelték – nemzetgazdasági érdekből kiemelt projekt. A terület hasznosításában a város közreműködése (azaz, nem közreműködése) abban is megmutatkozott, ahogyan azt a sajtó számára bemutatták: a városvezetés, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal értesítése, továbbá a bejelentésre való meghívása nélkül.

Ennek ellenére az önkormányzat támogat minden olyan tervet a város területén, amely elősegíti Vác fejlődését, az itt élők boldogulását, a településüzemeltetés anyagi feltételeinek javítását. Prioritása van azonban a lakosság biztonságának, egészséges életkörülményeinek, a nyugodt kisvárosias mindennapok megőrzésének. Ezen okokból jött létre az év elején az az egyeztető tárgyalás, melyről a következő linken található a két oldalról közösen megfogalmazott tájékoztató.

A váciaknak természetesen van véleményük és érdeklődnek is arról, mi történik/történhet nem messze a város egyik legnagyobb lakótelepétől. Az önkormányzat hivatalos havilapjában az utóbbi hónapokban megjelent vélemény sorozat (ebben jelentek meg a részletek a Samsung termékek rendszerezését illetően – B.M.) szerzője környezetvédelmi szakember ugyan, de független mind az önkormányzat, mind a polgármesteri hivatal döntéseitől, véleményalkotásától.

Mivel az önkormányzat felé a beruházó ígéretet tett minden releváns lépésével kapcsolatos információ megadására – és miután ilyen tájékoztatás eddig nem történt – jelenleg nem kívánunk prejudikálni lehetséges további lépései vonatkozásában”.

Közben Vác bíróságoz fordult egy Samsung-ügyben

Bár egy ekkora beruházás komoly adóbevételeket jelenthet a városnak, korábban a gödi Samsung SDI beruházással kapcsolatban komoly aggályok merültek fel eddig. Az Átlátszó számolt be róla még februárban, hogy eddig hat alkalommal büntette meg a katasztrófavédelmi hatóság a gödi Samsung-gyárat szabálytalanságok és mulasztások miatt. Vác, Göd és Sződliget önkormányzata pedig a bírósághoz fordult, ugyanis

a kormányhivatal úgy határozott, hogy a gyár épülő szennyvíztelepével kapcsolatban nem szükséges környezetvédelmi hatástanulmány.

„Önkormányzatunk megdöbbenéssel értesült arról, hogy a megyei kormányhivatal még a környezetre való hatását sem kívánja megvizsgálni annak a szennyvíz kezelő rendszernek, mely a gödi üzemtől Sződligeten át Vácra hozza az akkumulátorgyártás szennyvízét. Az önkormányzat bírósághoz fordult az ügyben” – írta a közelmúltban az önkormányzat a honlapján.

Nem mellesleg a Samsung SDI jövőbeli vízigénye miatt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. 32 milliárd forintért épít víziközmű-hálózatot a térségben. Továbbá a 444.hu írta meg a K-Monitor alapján, hogy rekordösszeget, közel 28 millió forintot fizetett munkahelyekért a kormány az akkumulátorgyárnak támogatásként, ami 33 milliárd forintot jelent összesen. 

A Magyar Narancs még a karácsonyi számában írt részletes cikket a gödi Samsung-gyár beruházás körüli anomáliákról: 

A CECZ cégcsoportról érdemes tudni, hogy az elmúlt években komoly kereskedelmi fejlesztéseket valósított meg Magyarországon, 2019-ben vasúti logisztikai megállapodást írt alá a MÁV-REC Kft.-vel. A partnerség értelmében Belső-Kína és Záhony között Kazahsztán-Oroszország-Ukrajna érintésével jönne létre vasútvonal. A vállalat 2020-ban összesen 11,8 milliárd forintért szerzett be Covid-védőfelszereléseket, maszkokat és lélegeztetőgépeket – utóbbi biznisz korántsem volt furcsaságoktól mentes. 

A CECZ Közép-Európai Kft. október 1-jétől tulajdonos lett a Magyar Posta Zrt. által még 2018-ban alapított European Chinese Supply Chain Zrt.-ben, amit azért hoztak létre, hogy a kelet-közép-európai áruszállítási piac meghatározó szereplője legyen.

„A cikkben minden publikus információt megtalál” – válaszolta megkeresésünkre Dániel Zsolt, a CECZ cégcsoport marketing igazgatója. A Samsung SDI-nak is küldtünk egy levelet a témában, ha érkezik tőle válasz, beszámolunk róla.

(Címlapképünkön: A Samsung SDI Magyarország Zrt. akkor éppen bezárt gödi üzeme 2014. április 8-án, ahol anno színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártottak. MTI Fotó: Beliczay László)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.