Nem épül meg a váci kórház rendelőintézete

A szó elszállt

Belpol

Bár a kormány 2018-ban ezzel (is) kampányolt, máig nem épült új rendelőintézet Vácon. Elkülönítettek ugyan e célra több mint ötmilliárd forintot, ám a beruházást végül lefújták. A Fidesz az EU-t és az ellenzéket okolja újabb be nem váltott ígéretéért.

Stadionberuházás, Duna-híd, barokk belváros, a múzeumnegyed felújítása – fideszes kampányígéretek Vácnak az elmúlt évekből, amelyek egyikéből sem lett semmi. A Váci Városi Labdarúgó Egyesület környékére ugyan egymilliárd forint közeli támogatás érkezett, de egy kapavágás nem történt. A váci Duna-híd tervei időről időre napvilágra kerülnek, de senki nem mer belevágni – ez amúgy talán jobb is, mivel sokak életét keserítené a megnövekedett forgalom (lásd: Olykor előveszik, Magyar Narancs, 2023. augusztus 9.). A belváros turizmusfejlesztésére három plusz egymilliárd forintot ígért a kormány, de a pénz sosem érkezett meg. A helyi Fidesz azzal érvel, hogy ennyiből újítják fel a Nagyboldogasszony-székesegyházat – de hát a két projekt azért nem ugyanaz.

A mindennapokat is érintő, be nem váltott kormánypárti ígéret a váci kórház rendelőintézetének a felújítása; ennek tervét 2018-ban jelentette be Rétvári Bence, az akkor még működő Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáraként. Eszerint a kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyújtott volna a Jávorszky Ödön Kórháznak. Az elsősorban járóbeteg-ellátásra szánt forrásból új tömb jött volna létre, és korszerűsíteni tervezték a meglévő épületeket is. Új laboratórium, diagnosztikai eszközök, orvosi és informatikai berendezések lesznek – sorolta akkor az államtitkár.

Rétvári Bencét 2022-ben újraválasztották a térség országgyűlési képviselőjének, és annak a Belügyminisztériumnak (BM) a parlamenti ­államtitkára lett, amely alá immár az egészségügy is tartozik. A fejlesztés viszont nem valósult meg; az önkormányzat hivatalos oldala szerint Rétvári idén tavasszal elismerte, hogy nem épül új rendelőintézet, aminek az az oka, hogy az ­Európai Unió visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat. Mindez akkor derült ki, amikor Matkovich Ilona polgármester egyeztetett a képviselővel. Utóbbi azt mondta, a felújítás akkor indulhat meg, ha a kormány talál rá pénzt.

Az ellenzékre kenték volna

A Fidesz az elmúlt pár évben azt próbálta ­elhitetni, hogy a kórházfelújítás ügyében lesz elmozdulás, és különben sem a kormány tehet a csúszásról. 2019-ben Rétvári új épületről, a meglévők hőszigeteléséről, árnyékolásáról, légtechnikai rendszerek cseréjéről, átfogó fűtés-korszerűsítésről és egyebekről beszélt, s hogy erre 399 millió forint támogatást kapott az intézmény. A tervezésre vonatkozó nyílt uniós közbeszerzési eljárást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) eredményesen lefolytatta, ám ezután – ahogyan azt az ön­kormányzat közölte – nem történt előrelépés. A váci Fidesz a városvezetést okolta, amiért nem kezdődött el az építkezés.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk