A választási irodáknak nincs kapacitása a hitelesség vizsgálatára

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Belpol

A visszaélés egyébként is nehezen bizonyítható.

Se kapacitása, se felhatalmazása nincs a választási irodáknak arra, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék – jelentette ki a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián a Népszavának adott interjújában.

Az elnökhelyettes szerint a választási adatokat kezelő Nemzeti Választási Rendszer (NVR) rendben működik. Bár szerinte a márciusi leállás se volt összeomlás, mert csak háromnegyed óráig nem volt elérhető a honlap, amíg átálltak a tartalékportálra.

Azt viszont nem tagadta, hogy a határon túli szavazók névjegyzéke nem frissül automatikusan, aki egyszer regisztrál, az 10 évig a jegyzékben marad és szavazhat. A változások bejegyzéséhez ugyanis az adott személynek vagy hozzátartozójának be kell azt jelentenie. Ezt ellenőrizni se tudja az NVI. Sőt információjuk sincs arról, hogy akár halott emberek is vannak a névjegyzékben.

"A már regisztrált külhoniaknak leveleket küldünk, amiben felhívjuk a figyelmüket arra, hogy szerepelnek a névjegyzékben, és ha valamilyen adat változott, azt jelentsék be" - mondta Gáva. A halottak meg többnyire nem jelzik, hogy időközben elhunytak.

Az ajánlásokkal kapcsolatos visszaélésekkel szemben is tehetetlen az NVI. Az ajánlóíveken ugyan vannak biztonsági elemek, vonalkód, vízjel, és szigorúan el kell számolni minden lappal. A választási irodák ellenőrzik a leadott adatokat és összevetik a névjegyzékkel, hogy valóban olyan írta alá az ívet, aki szerepel a névjegyzékben és van választójoga. De csak annyit tudnak megnézni, hogy az íven szerepel-e aláírás és nem nyilvánvalóan másé, így például, hogy a két név különbözik. "De ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét. Nem vagyunk írásszakértők – mondta az elnökhelyettes, majd magyarázatképpen még hozzáfűzte: „Három nap alatt senkinek nincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja. Ráadásul a törvényi szabályozás alapján a névjegyzéknek nem része az aláíráskép. Vagyis nincs felhatalmazás arra, hogy az aláírások valódiságát a választási irodák ellenőrizzék.”

Majd azt is elismerte, hogy „ha nincsen kép- vagy hangfelvétel, esetleg tanúvallomások, a visszaélés nagyon nehezen bizonyítható.”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.