A választási irodáknak nincs kapacitása a hitelesség vizsgálatára

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Belpol

A visszaélés egyébként is nehezen bizonyítható.

Se kapacitása, se felhatalmazása nincs a választási irodáknak arra, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék – jelentette ki a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián a Népszavának adott interjújában.

Az elnökhelyettes szerint a választási adatokat kezelő Nemzeti Választási Rendszer (NVR) rendben működik. Bár szerinte a márciusi leállás se volt összeomlás, mert csak háromnegyed óráig nem volt elérhető a honlap, amíg átálltak a tartalékportálra.

Azt viszont nem tagadta, hogy a határon túli szavazók névjegyzéke nem frissül automatikusan, aki egyszer regisztrál, az 10 évig a jegyzékben marad és szavazhat. A változások bejegyzéséhez ugyanis az adott személynek vagy hozzátartozójának be kell azt jelentenie. Ezt ellenőrizni se tudja az NVI. Sőt információjuk sincs arról, hogy akár halott emberek is vannak a névjegyzékben.

"A már regisztrált külhoniaknak leveleket küldünk, amiben felhívjuk a figyelmüket arra, hogy szerepelnek a névjegyzékben, és ha valamilyen adat változott, azt jelentsék be" - mondta Gáva. A halottak meg többnyire nem jelzik, hogy időközben elhunytak.

Az ajánlásokkal kapcsolatos visszaélésekkel szemben is tehetetlen az NVI. Az ajánlóíveken ugyan vannak biztonsági elemek, vonalkód, vízjel, és szigorúan el kell számolni minden lappal. A választási irodák ellenőrzik a leadott adatokat és összevetik a névjegyzékkel, hogy valóban olyan írta alá az ívet, aki szerepel a névjegyzékben és van választójoga. De csak annyit tudnak megnézni, hogy az íven szerepel-e aláírás és nem nyilvánvalóan másé, így például, hogy a két név különbözik. "De ha az aláírás nem kiolvasható, a választási irodák nem tudják vizsgálni az aláírás hitelességét. Nem vagyunk írásszakértők – mondta az elnökhelyettes, majd magyarázatképpen még hozzáfűzte: „Három nap alatt senkinek nincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja. Ráadásul a törvényi szabályozás alapján a névjegyzéknek nem része az aláíráskép. Vagyis nincs felhatalmazás arra, hogy az aláírások valódiságát a választási irodák ellenőrizzék.”

Majd azt is elismerte, hogy „ha nincsen kép- vagy hangfelvétel, esetleg tanúvallomások, a visszaélés nagyon nehezen bizonyítható.”

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.