A válság elérte a NER-t: hiába a százmilliós állami támogatás, nem lesz szállodája Száraz Istvánnak Zebegényben

Belpol

A NER-ben ügyesen mozgó vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég pár éve 300 millió forint állami támogatásban részesült, hogy szállodát építsen a Dunakanyar szívében. Most ott tart, 420 millióért kezdték el eladásra kínálni az ingatlant. Száraz István a döntést a gazdasági helyzettel indokolta, de egyébként mostanra el is ment a kedve a beruházástól. 

Még június végén írt arról lapunk, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretén belül 300 millió forint állami támogatást nyújtott a Száraz István érdekeltségébe tartozó Dunakanyar Turisztikai Kft.-nek egy 25 szobás, négycsillagos panzió létesítésére Zebegényben. Akkori megkeresésünk során Száraz azt mondta, a projekt előkészítési fázisban van, viszont az ingatlant 420 millió forintért kezdték el árulni – értesült most a Narancs.hu. Miután megkerestük a vállalkozót, lekerült a hirdetés.

Száraz Isván onnan lehet sokaknak ismerős, hogy több szálon kötődik Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az üzleti és baráti köréhez. Száraz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által támogatott Vs.hu alapítójaként lett ismert, de a New Wawe Media Groupon keresztül az Origo is az övé volt egy darabig. Foglalkozott turizmussal, vendéglátással, gasztronómiai cikkek importjával, ingatlanokkal, illetve vállalati kommunikációval. Frank Digital Kft. nevű cége jegybanki alapítványoktól is kapott támogatást, az elmúlt években pedig több milliárd forintnyi megbízást nyert el az MNB kommunikációs tenderein. 

A zebegényi szállodaprojektjére azért figyeltünk fel, mert az ún. Millenniumi Dohány Pavilon közvetlen közelében valósult volna meg a tervek szerint. A pavilont a Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz és belügyi államtitkárhoz köthető Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítány újítja fel mintegy 2,7 milliárd forint állami támogatásból. 

Nyári cikkünk írásakor megkerestük Száraz Istvánt, aki akkor azt válaszolta, 2017-ben kezdték meg a leendő panzió tervezését és a kapcsolódó területek megvásárlását, de ekkor még nem volt tudomása „a jelenleg zajló környékbeli fejlesztésekről”. Az építési engedélyt 2019 végén kapták meg, azonban a gazdasági környezet változásai miatt egyelőre a projekt előkészítési fázisban van, melyből „hamarosan tervezünk tovább lépni”. 

A Narancs.hu értesülése szerint a szóban forgó ingatlant hirdetni kezdték. Az ingatlan.com-on meg is találtuk a hirdetést, amiben az állt, hogy a telekterület nagysága több mint 8 ezer négyzetméter, amit 420 millió forintért lehet megvásárolni (az ingatlant még 2018-ban értékesítette önkormányzat 17,5 millió forint értékben). A hirdetésben belsőépítészeti és látványtervek is voltak, minden bizonnyal a tervezett szállodáról. Ezzel kapcsolatban azt írták, ezek „a valóságban megtervezett és engedélyezett üdülő komplexum megvalósítani kívánt projektjének egyes részletei”, „komoly érdeklődés és igény esetén, megegyezés szerint, a teljes dokumentáció hozzáférhető/átruházható”. 

Beütött a válság

Miután levélben megkerestük Száraz Istvánt, lekerült a hirdetés az oldalról, ezért felhívtuk a vállalkozót. Szerinte technikai okból vettték le, ugyanis ő nem tudott a megjelenésről, és az árról még egyeztetni kell. A hirdetésről egyébként megkeresésünk nyomán értesült, de állítása szerint később újra felkerül majd az ingatlanos oldalra. (Juhász Béla Róbert sződligeti polgármester témába vágó blogbejegyzésének köszönhetően megmaradt róla egy screenshot.)

Száraz István az ingatlan értékesítését a gazdasági helyzettel indokolta. Mint mondta, amíg korábban 700-800 milliós kivitelezési árról kaptak ajánlatot, addig ez mostanra felszaladt 2,2-2,4 milliárdra, illetve nem tudni, hogy 1,5-2 év múlva mennyi vendég lenne és a szobaárak kitermelnék-e a beruházás költségét. 

Az állami támogatásból „csak” 50 milliós előleget hívtak le, és azt a „minimális részt”, ami a projekt előkészítésére elszámolható, azt elszámolják. A beruházásra ennél lényegesen magasabb összeget kellene elkölteni, de a bankok jelen helyzetben nem akarnak hitelezni. Az elmúlt félévben próbálták olyan befektetőt találni, aki átvenné tőlük a projektet, de nem jártak sikerrel, ettől függetlenül a terveket meg lehet vásárolni tőlük, ha valaki erre vállalkozna.

Továbbá úgy látja, hogy érdemesebb lenne lakóházat, nyaralót vagy apartmant építeni ide, de ahhoz át kellene minősíteni a területet, viszont neki már nincs kedve ezzel foglalkozni, mert annyi időt, szeretet és energiát ölt a projektbe. 

(Címlapképünkön: Zebegény őszi napsütésben. Fotó: MTVA/Bizományosi, Jászai Csaba)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk