Száraz István cége az állami milliárdokból szépülő zebegényi pavilon mellett épít szállodát

Belpol

A Millenniumi Dohány Pavilon 2,7 milliárd forint állami támogatásból újul meg, a közelében épít 25 szobás szállodát 300 millió forint állami támogatásból a Dunakanyari Turisztikai Kft. A cég Száraz Istvánhoz, a jegybankelnök fiának jóbarátjához köthető. Újabb pompás NER-történet a Dunakanyarból. 

Közel hárommilliárdos állami támogatásból újítják fel a zebegényi dohány pavilont, ami a későbbiekben esküvőknek, konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek adhat otthont. Száraz István cége a patinás épület közvetlen közelségében épít szállodát 300 millió forint állami támogatásból – vette észre a Narancs.hu. 

Korábban lapunk többször is írt azokról a Rétvári Bence országgyűlési képviselő környezetében létrejött alapítványokról, amelyek több száz millió forint állami támogatást kaptak az elmúlt években, hogy a pénzből például kormánypárti médiumokat üzemeltessenek vagy különböző kampányszerű rendezvényeket szervezzenek. Ennek a „Rétvári-hálózatnak” egyik eleme, a Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány 2,7 milliárd forintból újítja fel a Zebegényben található Millenniumi Dohány Pavilont. A tervek szerint patinás rendezvényközpont van épülőben, dunai panorámával. 

Arról még az Mfor írt 2020-ban, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretén belül 300 millió forint állami támogatást nyújtott egy bizonyos Dunakanyar Turisztikai Kft.-nek, méghozzá egy 25 szobás, négycsillagos panzió létesítésére Zebegényben. A társaságnak az egyik tulajdonosa a Dry Gamma Kft., amit Száraz István tulajdonol (ő egyébként a Dunakanyar Turisztikai Kft. ügyvezetője is). 

Száraz neve onnan lehet sokaknak ismerős, hogy több szálon kötődik Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az üzleti és baráti köréhez, amiről a közelmúltban írt részletes cikket a Magyar Narancs. Száraz a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által támogatott Vs.hu alapítójaként lett ismert, de a New Wawe Media Groupon keresztül az Origo is az övé volt egy darabig. Foglalkozott turizmussal, vendéglátással, gasztronómiai cikkek importjával, ingatlanokkal, illetve vállalati kommunikációval is. Frank Digital Kft. nevű cége jegybanki alapítványoktól is kapott támogatást, az elmúlt években pedig több milliárd forintnyi megbízást nyert el az MNB kommunikációs tenderein. 

Az akkor még 28 éves Száraz Istvánnal még 2014-ben forgatott az RTL Klub. 

Jó szomszédok lesznek

Mivel az elmúlt időszakban többször is foglalkoztunk dunakanyari beruházásokkal, kíváncsiak voltunk, hogyan áll a Száraz Istvánhoz köthető fejlesztés. Zebegény Község Önkormányzatának képviselő-testülete még 2018-ban határozott úgy („Hunyadi-ház értékesítése” címszó alatt), hogy összesen 1792 négyzetméter területű ingatlanokat ad el 17,5 millió forintért a Budinfo Kft.-nek, a későbbi Dunakanyar Turisztikai Kft.-nek (a céget 2019-ben nevezték át). Az akkori különböző négyzetméterárakat vizsgálva nehéz megítélni, hogy mennyire volt ez jó üzlet Zebegénynek; akkoriban egy zebegényi ház 250-400 ezer forintos négyzetméteráron mozgott, de azt nem tudjuk, milyen állapotban voltak az értékesített ingatlanok, illetve a pontos paramétereik sem ismertek előttünk. 

A határozat annyit említ, hogy a megvalósítandó cél szálláshely és vendéglátó ipari egység létrehozása. „A pályázó megtekintette az ingatlanokat és tudomása van arról, hogy a területek feltöltött területek. A pályázatban, illetve a pályázat bontásakor a feltöltésre vonatkozó információk közlésre kerültek, azért erre vonatkozóan a továbbiakban a pályázó semmilyen igénnyel nem élhet” – olvasható a határozat szövegében. 

Az építésügyi hatóság adatbázisa szerint szállás építésére vonatkozó engedélyt 2019 októberében nyújtottak be, és még azon év decemberében zöld utat kapott a beruházás. Letöltöttük az ingatlan tulajdoni lapját, amin az olvasható, hogy 2019-ben és 2022-ben több helyrajzi számon futó ingatlant összevontak, a kivett lakóház, udvar, üdülő és gazdasági épület területe több mint hétezer négyzetméter. 

Mostanra tehát csinos kis ingatlanra tett szert Száraz István cége. De ez nem minden. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hol épül majd meg a szálló a festői dunakanyari településen. Ehhez a Magyar Államkincstár MePAR portálját használtuk, és azt találtuk, hogy az ingatlan a 2,7 milliárd forintos felújítás alatt álló Millenniumi Dohány Pavilon közvetlen szomszédságában van.

Ez azt jelentheti, hogy ha elkészül a felújítás és beindulnak az esküvök, konferenciák, koncertek, egyéb rendezvények, akkor majd lesz hol aludniuk a meghívott vendégeknek, hiszen a közelben épül meg Száraz szállodája. (Egyébként a Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány vásárolt egy hotel Zebegényben, így ismerve Száraz István projektjét, tovább bővül a NER-szálláshelyek száma a községben.)

 
Sárgával a Száraz-építkezés, pirossal a pavilon helyszíne
Fotó forrása: Google Earth

Levélben fordultunk Száraz Istvánhoz, hogy a beruházásról kérdezzük. Arra voltunk kíváncsiak, mikor épülhet meg a szálloda, mikor fogadhat vendégeket, milyen szolgáltatásokat nyújt majd, milyen ügyfélkört céloz meg, és tisztában volt-e azzal, hogy a szomszédban egy közel hárommilliárdos fejlesztés valósul meg – amiből közvetve ő is profitálhat. Ha érkezik tőle válasz, beszámolunk róla. 

Frissítés 2022. július 1-jén

Száraz István megkeresésünkre az alábbi választ küldte cikkünk megjelenése után: „2017-ben kezdtük meg a leendő panzió tervezését és a kapcsolódó területek megvásárlását – ekkor még természetesen nem volt információnk a jelenleg zajló környékbeli fejlesztésekről. 2019 végén kaptuk meg az építési engedélyt, azonban a gazdasági környezet változásai miatt egyelőre a projekt előkészítési fázisban van, melyből hamarosan tervezünk tovább lépni. A tervezett panzió jellege és szolgáltatásai elsősorban a természet kedvelő aktív turistákat szólítják meg”.

A Dunakanyarra vélhetően az elkövetkező években a Balatonhoz hasonló beépítési hullám vár, aminek már most vannak jelei. A napokban egy Tiborcz-cégekre hajazó elnevezésű vállalkozás kezdett el „folyóra épülő” luxusházat hirdetni, de a „Rétvári-hálózat” a már említett zebegényi ingatlanok mellett egy váci és egy szobi épületet is felszippantott az állam támogatásával. 

(Címlapképünkön: Zebegény látképe a Kálvária-dombról, középen a Havas Boldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templom tornya. MTVA/Bizományosi: Lehotka László)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.