A World Press Photo igazgatóját is meglepte, hogy nem engedik be a 18 éven aluliakat a kiállítására

  • narancs.hu
  • 2023. október 30.

Belpol

A nemzetközi szervezet vezetője szerint semmi bántó nincs a Dúró Dóra által kifogásolt képekben.

„Meglepett a döntés, amelynek értelmében korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra” – mondta az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója, Joumana El Zein Khoury a hvg.hu arra vonatkozó kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy a Mi Hazánk kezdeményezésére Csák János miniszter úgy döntött, 18 éves kor alatt tilos látogatni a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást.

A döntést a Fidesz homofób törvényével indokolták, mivel a kiállítás egyik képsorozata az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket is bemutat. A szervezet igazgatója szerint azonban „semmi explicit vagy bántó nincs ezekben a képekben. Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség.” 

„Mindenkit arra bátorítanék, hogy a honlapunkon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit”

– írta Joumana El Zein Khoury a lap megkeresésére. A kérdéses fotósorozat ide kattintva nézhető végig – korosztályra való tekintet nélkül –, ráadásul online több kép látható a sorozatból, mint a kiállításon. Az igazgató hozzátette, a The New York Timesnak fotózó Hannah Reyes Morales képein szereplő emberek életét „tárgyszerűen, mégis szenvedélyesen” mutatja be a fotósorozat, amelyről a világverseny zsűrije azt mondta: „Jól kivitelezett, gyönyörűen fényképezett sorozat, amely sikerrel állítja a középpontba egy közösség erejének és egymásba vetett bizalmának demonstrációját ahelyett, hogy a kétségbeesésben fürdőzne”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk