A födő alatt - Adatlopás utáni kavargás a Fideszben

  • Sándor Tivadar
  • 2006. március 2.

Belpol

Noha nem fokozták le, a szerverügyet követően súlyosan meggyengült Rogán Antal kampányfőnök (Fidesz - MPSZ) pozíciója. Ennek csak részben a botrány utáni kommunikációs zűrzavar az oka, a pártvezetés több tagjának személyes bosszúja és a Rogán iránti politikai bizalom megrendülése legalább akkora szerepet játszhat.

Noha nem fokozták le, a szerverügyet követően súlyosan meggyengült Rogán Antal kampányfőnök (Fidesz - MPSZ) pozíciója. Ennek csak részben a botrány utáni kommunikációs zűrzavar az oka, a pártvezetés több tagjának személyes bosszúja és a Rogán iránti politikai bizalom megrendülése legalább akkora szerepet játszhat.

"Az építkezésnek ebben a fázisában már nem lehet művezetőt cserélni, legfeljebb más falaz, más csinálja a födémet és más a tetőt" - kommentálta lapunknak a Fidesz kommunikációs stábjának átalakítását a párt Szentkirályi utcai és országgyűlési képviselőházi bázisát jól ismerő fideszes forrásunk. Szerinte a kampányfőnökkel most épp ez történik. Rogán Antalt nem rúgták ki a Vizsla- és a szerverügy után sem, hiszen a hír hetekre témát adott volna a közvéleménynek - de pozíciója hatalmi szempontból jelentősen kiürült, sajátjai helyére új embereket állítottak. (Az adatlopási ügyről és annak közvetlen következményeiről lásd: Szerver itt, csere ott, Magyar Narancs, 2006. február 23.) Leváltották Fekete Zoltánt, akit Rogán nevezett ki kommunikációs igazgatónak, helyét Hammerstein Judit, az Áder János felügyelte parlamenti sajtóosztály eddigi vezetője vette át. A Fidesz a további személyi változásokat nem struktúramódosítással indokolta, pedig a Világgazdaság információja szerint szóba került, hogy a két szóvivős rendszert felváltja a szakszóvivős, melyben a jogi kérdéseket Répássy Róbert, a gazdaságiakat Varga Mihály, az adóügyeket Tállai András, a munkahelyteremtést Bernáth Ildikó, az oktatási ügyeket pedig Sió László vinné. Azzal, hogy a rendszert hagyták a régiben, végül is nem próbálták leplezni: a jelentős mértékben Rogán vezérelte pályáról a hatásköröket átcsoportosították egy Áder-Pokorni-Kövér által uraltra. A párt szóvivőjét, Révész Máriuszt Orbán mellé rendelték, a frakcióét, Halász János országgyűlési képviselőt pedig hazaküldték Debrecenbe kampányt szervezni. Beszédes, hogy a szülés után visszatérő Selmeczi Gabriella mellett a Fidelitas elnöke, Szijjártó Péter lett a másik új szóvivő, akit Áder fedezett fel.

Rogán "visszametszésével"

egy időre annak a hatalmi, illetve generációs konfliktusnak a végére is pont került, ami a pártbéli fiatalokért és rajtuk keresztül a Fidelitas kongresszusi küldötteinek (a szavazásra jogosultak kb. egyhatodának) a megnyeréséért folyt.

Míg tavaly ősszel a kampányfőnök engedélye nélkül szinte semmit sem lehetett tenni a pártban, Rogánnál ma már "csak a know-how", vagyis a kampánytervek vannak; "még ő irányítja a házat" (a Szentkirályi utcai kampányközpontot) és a (kampány)csapatot - mondta egyik forrásunk. De a nyilvánosság ezt csak akkor érzékeli, ha a Fideszt a csúnya kampányról kérdezik. Orbán Viktor a Blikknek adott minapi interjújában a "pozitív plakát" hiányát és a szerverügy lezárását firtató kérdéseket lepattintotta magáról, mondván, hogy ezek a - néven egyébként nem nevezett - kampányfőnök kompetenciájába tartoznak.

Fideszes berkekben azt tartják: két akkora hibát, mint amilyen a szerver- és a Vizsla-ügy volt (a Fidesz-központból átküldött Vizsla-kefelevonat faxainak a fejlécén a Rogán-titkárság telefonszáma állt), még egyetlen kampányfőnök sem követett el. És ezt a Fideszben kevéssé értik. "Különösen váratlan ez egy olyan okos fiútól, mint Rogán" - mondogatják.

Utólag persze sokakból beszélhet a sértettség. Tavaly, miután néhányszor a frakció és a párt sajtócsapata ugyanabban az időpontban vagy egyazon témában tartott sajtórendezvényt, a megszólalási lehetőségek fölött Feketén keresztül Rogán diszponált. A kampányfőnök e monopóliumával egyszerre határolta be párttársai ambícióit, és építgette saját hát-terét. A párt majd' összes nehéz-fiújával összeütközött. Megszün-tette Áder bizalmasának, Gyarmati László kabinetfőnöknek a pozícióját; a közelmúltban az új arcnak, Pelczné Gáll Ildikónak tett keresztbe, amikor a női tagozat kampányrajtjáról miatta nem lehetett élő webkamerás közvetítés; az egyetemistákat megszólító Fidelitas-rendezvénysorozat tervét egyszerűen annullálta; többször állított le sajtórendezvényeket, ami miatt a frakciótagokkal zördült össze. Információink szerint a Ferihegy privatizációja körüli kommunikációs ellentmondás a legfeltűnőbb: Orbán határozott kijelentéseit a párt felől nemigen támogatták meg.

A kampányt Rogán saját hátország építésére használta, és ebben a jól értesültek szerint fontos szerep hárult volna a Fidelitasra vagy annak a tagságára. Egy fideszes vezető számára

az egyesület értékét

a papíron nyolcezer, a valóságban négy-négy és fél ezer aktív tag adja; a szervezet nagyszámú küldöttet delegál a Fidesz-kongresszusokra. Másrészt munkaerőként is megkerülhetetlen: a fiatalok ragasztják a plakátokat, gyűjtik az ajánlószelvényeket, szervezik a rendezvényeket, és ezzel jóval olcsóbbá teszik a kampányt, mint ha mindezekért fizetni kellene. A Fidelitas ugyanakkor vezetőképző: innen kerülnek ki a jövő önkormányzati és országos politikusai - éppen ezért nem mindegy, ki hozza helyzetbe őket. A Fidelitas idősebb nemzedéke, melyet Rogánon kívül leginkább Gyürk András európai parlamenti képviselő képviselt, megpróbálta rajta tartani a kezét az egyesületen, ami a Fideszben és a Fidelitason belül is feszültséget okozott. Áder nem véletlenül karolta fel a Rogánhoz eredetileg lojális - a korai időkben jobbára csak a példakép nyomában loholó - Szijjártót, a nagy teherbírású fiatal politikust. (A 27 éves Szijjártó Péter hat évvel fiatalabb Rogánnál.) Amikor az alrendszereit bizánci mintára duplikálni szerető Fidesz a télen létre akarta hozni - elsősorban Kövér László és Várhegyi Attila szorgalmazására - a párt ifjúsági tagozatát, Rogán csak azzal a feltétellel állt a dolog mögé, ha a harmincon aluliak társaságát az ő embere, a Medgyessy lehazaárulózásával ismertséget szerzett Loppert Dániel vezeti. A zászlóbontás azon a Fidelitas-rendezvényen történt, amely Lothar Matthäust is vendégül látta. Állítólag már az alakulásnál is nehézségek támadtak a határozatképességgel, és az új tagozat máig sem tudott túl sok Fidelitas-tagot magába szippantani. A kezdeményezés lényegében okafogyottá is vált, miután a Fidelitas a kampányban megegyezett a Fidesszel, és az eddigi hét mellé plusz három tag kapott befutó helyet a parlamentbe. Szijjártó szóvivői kinevezése voltaképpen ezt az egyezséget koronázta meg.

A tavaly novemberben revitalizált Deutsch-Für Tamás, aki a politikai kommunikációért lett felelős, egy Rogántól elvett területet (hogy ti. mit mondjanak a kampányban) kapott meg. A toborzásért eleve nem ő, hanem a közvetlenül Orbán alá tartozó Kubatov Gábor soroksári kerületi elnök felelt. Noha a szerverügy nem úgy indult, hogy abban Rogán fog megégni, hiszen február 3-án nem a párt, hanem a Fidesz-frakció szerveréről hatoltak be az MSZP kampányanyagait tervező Relatív Kft. reklámügynökség informatikai rendszerébe,

Áder nem volt hajlandó elvinni

a balhét. Az elnökségi ülésen a frakcióvezető és Pelczné Gáll Ildikó élesen támadta Rogánt; ez megnyitotta a gátakat, és a harag a kampányfőnökre zúdult. Rogán egyes forrásaink szerint emberei védelmében saját lemondását is felajánlotta, amit az elnökség a kampányra tekintettel elutasított. Viszont a hibák "lehetséges felelőseinek" (Fekete Zoltán kommunikációs igazgató, Mizsei Szabolcs, a Fidesz informatikai kabinetvezetője és egy politikai pozíció nélküli webszerkesztő) felfüggesztését elfogadták. Ahogy arról a hirszerzo.hu először beszámolt, Mizsei személyében Rogánnak volt egyetemi évfolyamtársától és kollégiumi szobatársától kellett megválnia, aki korábban a fidelitasosok kampányra való felkészítését is segítette. Feketét Deutsch-Für alá osztották be. Lapzártakor úgy nézett ki, hogy a Fidesz.hu szerkesztésére a Mizsei előtti csapatból hoznak vissza embert.

A felelősök névsora és a Szentkirályi utcából származó információink is arra engednek következtetni, hogy a dokumentumok letöltését a kampányközpontból rendelték el. Sokan úgy látják, hogy az informatikai bizottság elnöki posztját betöltő Rogánnak, valamint Mizseinek tisztában kellett lennie azzal, hogy az információvédelemben léteznek olyan könnyen hozzáférhető, csaliként használt oldalak, amiket a potenciális támadók feltérképezésére használnak. A Szentkirályi utca pedig ilyenbe hagyta besétálni a frakciót - vélik forrásaink, akik az MSZP-ről is el tudnak képzelni némi csalfaságot.

A másik lehetséges magyarázat szerint Rogán (és Révész) bukását kizárólag az okozta, hogy elismerte a betörést, és azonosíthatónak nevezte, honnan történt a behatolás. Ennek azonban ellentmond, hogy a Rogánék nyilatkozatát követő napon többen és nyilvánosan is (például Pokorni Zoltán) elismerték a fideszes érintettséget - következmények nélkül. Amúgy Rogán is nyilván azért nem maszatolt tovább, mert rendes kivizsgálással számolt. Csakhogy ezúttal nem hagyták a balhét a Fidesz-frakcióra kenni.

Rogán kampányfőnökként nehéz helyzetbe került. Ha győz a Fidesz és kormányt alakít, Orbánnak aligha kell tartania tőle (a vezér állítólag még egy miniszteri poszttal sem kínálta meg). Ha veszít, megvan a bűnbak. Forrásaink szerint nem véletlen, hogy Rogán a belvárosi Fideszben és az önkormányzatban erős informális befolyást épített ki magának. Egy polgármestert még egy miniszterelnök sem képes leváltani.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.