Alacsony részvétel mellett több helyen is fölényesen nyert a Fidesz az időközi önkormányzati választáson

Belpol

Polgármesteri helyeket és több önkormányzati képviselői mandátumot szerzett a kormánypárt.

Mint arról lapunk is beszámolt, több mint félszáz településen tartanak időközi önkormányzati választást tartottak június 26-án, vasárnap. A helyi választások összetorlódásának legfőbb oka az, hogy a koronavírus-járvány idején, a veszélyhelyzet alatt nem lehetett időközi választásokat tartani. Vasárnap polgármestereket, önkormányzati képviselőt és képviselő-testületet egyaránt választottak. A voksolás sok esetben haláleset miatt indokolt, de több helyen feloszlatta magát a képviselő-testület, vagy lemondás történt, esetleg összeférhetetlenség alakult vagy derült ki.

Összeszedtünk néhány példát azon települések közül, ahol különleges apropója volt a választásnak, és amelyekkel lapunk korábban is foglalkozott.

Balatonalmádiban a korábbi független városvezető, Kepli Lajos lemondása miatt tartottak időközi polgármester-választást. A Balaton-parti város nyolc szavazókörében névjegyzékbe vett 8269 választóból a Nemzeti Választási Iroda honlapjának tájékoztatása szerint 2388-an vettek részt a voksoláson, és 1501 szavazattal Fabó Pétert (Fidesz-KDNP) választották polgármesterré.

Balatonedericsen is feloszlás miatt tartottak időközi polgármester-választást és a szavazók a hattagú képviselő-testület tagjaira is voksolhattak. A névjegyzékben szereplő 894-ből megjelent 541 szavazó a két független jelölt közül Németh Lászlót választotta meg polgármesternek 383 vokssal.

Békéscsabán a választásra jogosult 3367 helyi lakosnak a 27,7 százaléka jelent meg. Alföldi Károlyra (Fidesz-KDNP) 402-en szavaztak, míg Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester 519 voksot szerzett. A békéscsabai közgyűlésben a Szarvas Péter polgármester által alapított Hajrá Békéscsaba Egyesületnek 8, a Fidesz-KDNP-nek 6 képviselője lesz a két MSZP-s és egy DK-s politikus mellett.

Budapest IV., V., VII., VIII. kerületében tartottak választást. A főváros IV. kerületében Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot, miután a szavazatok több mint 47 százalékát kapta. Az V. kerületben Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok több mint 70 százalékával. A VII. kerületben ugyancsak kormánypárti jelölt nyert. Ripka András, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg. Míg a VIII. kerületben Gondos Judit, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 63 százalékával nyert.

Egerben a Fidesz-KDNP jelöltje Orosz Lászlóné nyert, a szavazatok 47,61 százalékát szerezte meg.

A Kecskemét és Dunaföldvár között található Izsákon Bozóky Imrét, a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Egyesület jelöltjét, korábbi alpolgármestert választották polgármesterré. A választásra jogosult 4740 állampolgár mintegy 37 százaléka, vagyis 1739-en vettek részt a szavazáson, öt voks érvénytelen volt.

Az egyetlen jelöltként induló Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a térség korábbi fideszes országgyűlési képviselője lett vasárnap Keszthely polgármestere. a 15 760 keszthelyi szavazópolgár közül 1696 vett részt a polgármester-választáson, közülük 1510-en adtak érvényes szavazatot az egyetlen jelöltre.

Magyarpolányban szintén feloszlás miatt voksolhatott a névjegyzékbe vett 1138-ból megjelent 733 szavazó a község polgármesterére és a hattagú képviselő-testület tagjaira. A polgármester két független jelölt közül Grőber József lett 441 szavazattal.

Szegeden a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, Ruzsa Roland a szavazatok 58,94 százalékát szerezte meg.

Szolnokon a 4-es számú egyéni választókerületben nagy fölénnyel nyert Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület elnöke. Menkó a DK-Párbeszéd-LMP-MSZP közös jelöltjét, a Jobbik által is támogatott Kovács Károlyt győzte le 70-26 arányban. Mint azt lapunk korábban megírta, Menkó személye azért érdekes, mert korábban a szolnoki MSZP-szervezet alelnöke, sőt még szocialista színekben önkormányzati képviselő is volt, most pedig a Fidesz-KDNP támogatta nagy erőkkel. A városban ezzel nemcsak maradt a kormánypárti fölény, hanem tovább is erősödött. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk