Az AKG is kiáll a pedagógussztrájk mellett

  • narancs.hu
  • 2022. január 30.

Belpol

Nyilatkozatban vállalnak szolidaritást a sztrájkolókkal.

"Mi, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógusai, teljes szívvel szolidaritásunkról biztosítjuk az állami iskolákban dolgozó sztrájkoló kollégáinkat, barátainkat" - tette közzé honlapján a budapesti gimnázium

A hétfőn, január 31-én tartandó pedagógussztrájkkal kapcsolatban azt írják, mélységesen egyetértenek azzal, hogy sürgősen és hatékonyan tenni kell a tanárok elnyomorodása és túlterhelése ellen, a diákok és az egész társadalom érdekében is.

"A két pedagógus-szakszervezettel egyetértésben, elkerülhetetlennek tartjuk a pedagógus jövedelmek jelentős növelését, a tanítók, tanárok, óvodai és bölcsődei pedagógusok, és más, az oktatást közvetlenül segítő kollégák munkakörülményeinek javítását. Bízunk abban, hogy a 2022. január 31-i figyelmeztető sztrájk elegendő jelzés a kormány számára, elfogadja a szakszervezetek követeléseit, és így nem lesz szükség a sztrájk kiterjesztésére" – teszik hozzá.

A közlemény végén hangsúlyozzák:

"Amennyiben nem történik az oktatásban dolgozók helyzetében érdemi változás, támogatjuk a sztrájk márciusi folytatását és kiterjesztését."

Az EMMI még pénteken is ragasztkodott a sztrájk elhalasztásához, szerintük ugyanis a sztrájk nem törvényes, annak ellenére, hogy aznap a bíróság első fokú végzésében kimondta, jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott feltételek alapján a hétfői sztrájk.  A két szakszervezet béremelést szeretne elérni, illetve azt, mégse kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük azoknak, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen, mert így is nagyon kevesen vannak. A kormánnyal nemcsak a követeléseikről, hanem arról sem sikerült megállapodni, hogy a munkabeszüntetés idején mi történjen az iskolában, mi számít még elégséges szolgáltatásnak. A kormány álláspontja szerint a sztrájk alatt is tanítani kell, ingyen, a szakszervezetek szerint viszont még gyermekfelügyeletet sem kellene vállalni az akcióhoz csatlakozó tanároknak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk