Munkásszállót újítanának fel Vácon – kérdés, a Samsung dolgozói laknának-e benne

Belpol

A projekt jelenleg áll, pedig az egykori leányszállást a tervek szerint átalakítanák, azonban az önkormányzat ezt mostanáig megakadályozta, mert más elképzelései vannak az épület hasznosítását illetően. Nem az első alkalom, hogy a városvezetés vitába keveredett az építési vállalkozóval.

A Narancs.hu a múlt héten számolt be arról, hogy a Samsung „Vácon terjeszkedik”, ugyanis a Vác-Alsóvárosban található Forte étterem a jövőben a gyár munkásainak étkeztetését bonyolítja. A város északi részén, Kisvácon már működik egy étterem, ami az akkumulátorgyártásban utazó vállalat munkásait látja el. A Fortétől pár száz méterre lévő egykori leányszállásból pedig munkásszállás létesülhet. Kérdés, a dél-koreai cég dolgozói számára készülne-e.

A leányszállóban az egykori finomfonó és cérnagyár női munkásai laktak, de egy ideje kihasználatlan, azonban a környezetében építkezés jeleit tapasztaltuk. A több mint háromhektáros területen fekvő épület jelenleg a Finompamutfonó és Cérnázógyár Emlékalapítvány (FICE) tulajdonában van, de az ingatlan tulajdoni lapja szerint 2021 februárjában 300 millió forint erejéig jelzálogjogot jegyeztek be az Ecoplus Energy Kft. számára. 

Az Ecoplus Energy Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Herczeg Norbert, akinek ugyanoda van bejegyezve a cége, mint ahol a leányszállás is található. A FICE kurátora pedig Herczeg Bianka, aki Herczeg Norbert lánya, vagyis családi társulásról van szó. 

„Luxusszálloda a Balaton partján”

Telefonon sikerült elérnünk Herczeg Norbertet. A vállalkozó elmondta, valóban munkásszállót terveztek ide, azonban megkeresték az önkormányzatot, de nem kapták meg a szükséges engedélyt. Állítása szerint a városvezetésnek olyan elvárásai voltak, melyek kivitelezhetetlenek: például mélygarázst szerettek volna. Mint fogalmazott, olyan épület lett volna az önkormányzat elképzelése szerint, mint egy luxusszálloda a Balaton partján. 

Jelenleg ilyen állapotban van az épület:

Azokat a munkálatokat, melyeket engedély nélkül is el lehet kezdeni, elvégezték, de az engedélyezésnél „belefutottak a falba”, pedig megterveztették az ingatlant. Herczeg úgy fogalmazott, „kaptak egy blokkolást”.

Mint mondta, nem tudja, hogy lesz-e itt munkásszálló a későbbiekben, talán a 2024-ben rendezett önkormányzati választás után újra próbálkoznak. 

Ezzel arra utalt, hogyha a mostani ellenzéki városvezetést leváltják, akkor az akkumulátorgyártáshoz barátiabban hozzáálló kormánypárti kurzus kerülhet Vác élére. 

Érkezett egy megkeresés

Arra nézve nincs konkrétum, hogy kiket lehetne elszállásolni itt, állítja Herczeg. Érkezett egy megkeresés egy üzemeltetőtől közel egy éve, de a cég közvetlenül nem köthető a Samsunghoz, vagy bármilyen akkumulátorgyártással foglalkozó vállalathoz – ettől függetlenül lehet, hogy a dél-koreai társaság munkásainak üzemeltetné a szállót. Azonban a tárgyalásokba bele se mentek mélyebben, ugyanis az elképzelés elhasalt az önkormányzatnál. Pedig fektettek energiát a projektbe: tavaly létrehoztak egy Munkásháló Kft. nevű céget, ami a szálló menedzseléséhez köthető, illetve vásároltak építési alapanyagot, ez látható az ingatlan környezetében. 

Más típusú ingatlan kialakítására az ipari környezet, illetve a 30-50 méterre található vasút miatt a terület nem alkalmas, vagyis nemigen tudnak mondjuk társasházat kialakítani az egykori leányszállásból. A diák- vagy munkásszállóban lenne fantázia; Herczeg szerint bármilyen ilyen beruházás emelné a környezet értékét.

„Jelenleg is folyamatban lévő hatósági ügyről van szó, így a korábbi és hatályban lévő döntésekről nem áll módunkban részleteket nyilvánosságra hozni. Az önkormányzat elképzelését, fejlesztési céljait a településrendezési eszközök tartalmazzák. A hatályos HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) szerint Gksz (gazdasági/kereskedelmi-szolgáltató) jelű kereskedelmi-szolgáltató építési övezetbe sorolt a terület. Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) és a HÉSZ határozza meg az ebben az övezetben létesíthető funkciókat, az egyéb jogszabályi kötelezettségek és előírások betartása mellett” – írta megkeresésünkre szűkszavúan Vác Város Önkormányzata, amikor a lehetséges munkásszálló engedélyeztetése kapcsán érdeklődtünk. 

Korábban a Samsung SDI-t is megkerestük azt tudakolva, hol létesülnek munkásszállók a környéken a vállalat dolgozóinak, de nem kaptunk választ kérdésünkre. 

Korábban volt egy szállóbalhé

Herczeg Norbert érdekeltségébe tartozik az Ibron Trade Kft. is, amely a belvárosban található Karacs Teréz Kollégiumot tulajdonolja. Az épület szintén leromlott állapotban van, jelenleg kihasználatlan. A helyi televízió, az ESTV még 2021-ben arról számolt be, hogy az Ibron Trade Kft. társasházi lakásokat akart itt kialakítani, de ezt a Helyi Építési Szabályzat nem teszi lehetővé ugyanis az építmény csal kollégiumi célokra hasznosítható.

Herczeg 40 darab, 45 és 90 négyzetméteres minőségi lakást akart itt kialakítani, amelyek 2022-ben készülhettek volna el az akkori tervei szerint. Az ESTV-nek azt mondta, amennyiben megakadályozzák, hogy társasáház épüljön a Karacs kollégium helyén, akár el is adhatja az épületet a Samsung gyárnak, hogy a munkásokat itt szállásolják el. 

Rákérdeztünk a Karacs kollégiumra Herczegnél: a helyzet hasonló a leányszállóhoz. Mint állítja, az, hogy az önkormányzat szerint engedély nélkül építkeztek, szerinte nem állja meg a helyét: szóban megállapodtak arról, hogy meg lehet építeni egy 18 négyzetméteres betonfödémet, majd miután ez elkészült, az önkormányzat visszakozott. Ebből vitájuk lett, azóta pedig a projekt áll. 

„Az önkormányzat az építkezés folyamán nagyon sok panaszt, tiltakozást kapott a lakosságtól azzal kapcsolatban, hogy miként kaphatott engedélyt a vállalkozó az épület tetőtéri szinttel való megemelésére. Mivel erre a plusz bővítésre nem volt engedélye az építtetőnek, a Pest Megyei Kormányhivatal információnk szerint leállíttatta a kivitelezést” – írta megkeresésünkre Vác Város Önkormányzata. (A betonfödém az emeletráépítéssel függ össze.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk