Osztályteremként működő konténerek és lepukkant tornacsarnok várja a diákokat Gödön

Belpol

Nincs elég hely a tanulók számára a gödi Huzella Tivadar általános iskolában, ezért két konténert állít fel a tankerület osztályteremként. A tornacsarnok teteje pedig a nagy esőzések miatt megrongálódott. Korábban pályázott felújítási támogatásért a megyei önkormányzathoz az iskola, de hiába.

Kárt tettek az elmúlt hetek esőzései a gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornacsarnokának szertárában. (A csarnokot az önkormányzat által alapított Göd Fejlődéséért Közalapítvány tulajdonolja.) Egy lapunk olvasójától kapott fotón látszik, hogy a tetőszerkezettel vannak problémák.

A tornacsarnok idén májusban új padlót kapott, amire a forrást a Pest megyei önkormányzat Samsung SDI-adóbevételeiből működtetett pályázatán nyerte el a helyi sportegyesület, a Gödi SE. Ugyanakkor a Göd Fejlődéséért Közalapítvány már nem kapott támogatást a tető fejlesztésére (a pénzosztással kapcsolatban lásd keretes írásunkat). A csarnok fűtésével is probléma van, ugyanis már több mint húszéves, bármikor megadhatja magát, akkor pedig télen használhatatlan lesz a létesítmény.

 
A Huzella tornacsarnokának szertára
Fotó: Olvasónk felvétele

Értesüléseink szerint az önkormányzat a tervek szerint három szakaszban újította volna fel a tornacsarnokot, a padlót, a tetőt és a fűtést. Logikusan gondolkodva utóbbi kettővel kellene kezdeni, mert ha beázik vagy nem lehet kifűteni, akkor használhatatlanná válik, azonban ezek a munkálatok még hátravannak. Forrásunk szerint beázás már többször fordult elő; most attól tartanak, hogy a csarnoknál is beszakadhat a tető, vagy ha esik az eső, a szertárban felgyülemlett víz átfolyik és elönti a csarnokot – informátorunk szerint erre is volt már példa, részben ezért kellett cserélni a padlót. A létesítményt rendezvények, valamint a napi testnevelés órák miatt mintegy ezer diák veszi igénybe, de használják sportegyesületek is,ezért is lenne időszerű a teljeskörű rekonstrukció. 

Kértek pénzt, nem kaptak

„A Göd Fejlődéséért Közalapítvány a Civil Támogatási Alap 4. számú Felhívására pályázott a Huzella Sportcsarnok kiegészítő épület beázásának megoldására, tető csapadékvíz elleni szigetelésére, héjazat cserére, valamint a hozzá kapcsolódó nyitó sportrendezvény megvalósítására, azonban támogatásban nem részesült. A Gödi Sportegyesület a Civil Támogatási Alap 3. számú Felhívására pályázott a Balázsovits Sportcsarnok világításának korszerűsítésére, a Huzella Tornacsarnok padlójának felújítására, illetve a Csónakház lábazatának javítására és ablakainak cseréjére. A világításkorszerűsítésre nem kapott támogatást, a többi tevékenységre azonban igen” – írta megkeresésünkre a Pest megyei önkormányzat.

Mint megtudtuk, a padló felújítására 9,8 millió forintot ítéltek meg a Gödi SE részére, a

Göd Fejlődéséért Közalapítvány pedig 19,8 millió forintra pályázott, melyből a tetőfelújítás költsége 14,5 millió forint lett lett volna, azonban a pályázatot forráshiány miatt elutasították. 

Halmai Gábor, a gödi sportcsarnokok, így a Huzella-csarnok létesítményvezetője lapunknak elismerte, hogy beázás történt, viszont állítása szerint ez nem akadályozza a testnevelés órák és edzések megtartását, bár az érintett helyiséget be kell zárni. További információért a Településellátó Szervezethez irányította lapunkat; elküldött a kérdéseinket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Konténerekben kezdődik a tanév

De van más is: az iskolában – a gyömrői Fekete István Általános Iskolához hasonlóan, ahol két osztálynak nincs terme, ezért konténereket ígértek nekik – a Huzellában is konténereket kellett felállítani. Itt sincs elég osztályterem a diákok számára. A tankerület így próbál meg egy vagy két osztály számára helyet biztosítani, ez mintegy 50-60 tanulót érinthet. 

„A gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola magas tanulólétszáma indokolja, hogy további tantermekkel bővüljön az iskola, ezért a Tankerületi Központ az iskola kezdeményezésére két osztályterem-konténer és a hozzá tartozó vizesblokkok telepítéséről gondoskodott, melyet szeptembertől fognak birtokba venni az iskola tanulói, várhatóan két osztály elhelyezésére kerül sor ezekben a termekben” – erősítette meg értesülésünket a tankerület igazgatója, Szabóné Forgács Gabriella. 

Szabóné szerint Gödön évek óta 8-9 osztályt szükséges indítani az állami fenntartású intézményekben, „az, hogy az alsógödi vagy a felsőgödi iskolában indítanak több osztályt, minden évben változó, a szülők igényeitől függően”. A felsőgödi iskola (vagyis a Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) 2022-ben állami beruházás keretében 9 tanteremmel bővült, „így ott a tanulók elhelyezése jelenleg megoldott”. A tanulólétszám Gödön a 2023/2024-es tanévben nem emelkedik jelentősen a korábbiakhoz képest,

„a Huzella iskola részére biztosított két, korszerűen berendezett terem azonban a korábbi zsúfolt állapotok enyhítését szolgálja mindaddig, amíg további férőhelybővítések tudnak megvalósulni a településen”.

Érdemes itt egy kis kitérőt tenni, hiszen a Dunakeszi Tankerületi Központ tavaly ilyentájt is bekerült a hírekbe, nem véletlenül. Akkor a gödöllői Török Ignác Gimnázium ázott be úgy, hogy a felújítás alatt álló épületben a konnektorokból folyt a víz. A tankerület szerint tanításra alkalmas volt az épület, de Szabóné Forgács Gabriellának annyi bátorsága mégsem volt, hogy elmenjen az országos botrányt kiváltó eset miatt szervezett fórumra. Ugyancsak Szabóné nevéhez fűződik, hogy tavaly október elején az ügyfélkapun keresztül fenyegette kirúgással a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium polgári engedetlenségben részt vevő tanárait. E dicső tettek részleteiről ebben a véleménycikkünkben írtunk:

Megkerestük az iskola vezetőjét, Horváth Ferencet, aki további részleteket árult el. Mint írta, a konténereket nem „krízishelyzet elhárítása miatt telepítette a tankerület kérésünkre. Az elmúlt években az alsó tagozat egymást követő három évfolyamán a jelentkezők nagy száma miatt öt osztályt indítottunk. A három magas tanulólétszámú évfolyam három év alatt felső tagozatra ér. Az ő elhelyezésüket előkészítendő a 2023/2024. tanévben két negyedik évfolyamos osztály tanul a konténertermekben. A következő tanévben, ötödikbe lépve a gyerekek maradnak már megszokott termeikben. Így megelőzzük, hogy a felső tagozatra érkezésükkor kényszermegoldásokat kelljen keresnünk elhelyezésükre, mert a tagozat épületében évfolyamonként legfeljebb négy osztály befogadására van elegendő hely” – fogalmazott. 

Horváth szerint a konténertermek – várhatóan – átmeneti nehézségen segítik át az iskolát; addig van szükségük rájuk, amíg a három, öt osztállyal indított évfolyam el nem ballag, kivéve, ha időközben iskolai körzetükben a tanulólétszám ugrásszerűen nem nő „Iskolánk nem egyetlen épület. A tanítás a székhelyen két különálló épületben, a telephelyen egy harmadikban folyik.

A telephelyre kihelyezett két konténer számunkra csak egy újabb, negyedik »épületet« jelent, amelynek megközelítése a telken belül nem okoz nehézséget.

Ez az »állapot« számunkra akár rövid, akár hosszú távon elfogadható megoldás, különösen, hogy a konténerek megfelelnek az osztálytermek szabványainak, mindkettőben klíma üzemel és a legkorszerűbb berendezésről is gondoskodott a tankerület” – írta az iskola vezetője. 

A konténerek az iskolával szemben, az utca túloldalán lévő tornacsarnok területén vannak felállítva. 

 
A „Huzella-konténerek”
Fotó: A szerző felvétele/Béres Máté

Kammerer Zoltán polgármestert szintén kerestük, persze nem válaszolt. Lapunk ugyanakkor úgy értesültünk, hogy az idei költségvetésben elkerített a képviselő-testület 15 millió forintot, amiből a csarnok fűtési rendszerét tervezik felújítani. Amióta a fideszes hátszéllel indított Kammerer lett a polgármester, megváltozott a széljárás, és a Pest megyei önkormányzattól Göd között éves egyedi fejlesztési program keretén belül kaphat támogatást, az idei évre vonatkozóan egymilliárd forintos keretben, ha ezt a megyei közgyűlés megszavazza. Utólag lehet majd ezzel elszámolni, illetve további egyedi támogatási kérelmeket is be lehet nyújtani. Magyarán ebből az összegből akár finanszírozhatják a csarnok felújítását is.

Rakotóterminál épül a Samsungnak, de iskola a túlnépesedő kisvárosnak nem

Mint az sokak előtt ismert, a Gödön működő Samsung SDI akkumulátorgyárnak a területét a kormány 2020 elején ún. különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Ennek értelmében nem a város, hanem a megyei önkormányzathoz folynak be a vállalattól származó bevételek, mely pályáztatás útján osztja vissza környékbeli települések és egyéb szervezetek között a forrásokat. Így alakult ki az a speciális helyzet, hogy a gyár negatív hatásait elszenvedő Gödnek is pályáznia kell. Egy forrásunk szerint ezidáig nem járt sok sikerrel a kisváros; azt sem tartja véletlennek, hogy a városi alapítvány nem kapott pénzt a tornacsarnok tetejének felújítására. 

A Samsung-pénzek szétosztásával sokat foglalkoztunk az elmúlt években, ugyanis a több körben kaptak több tízmillió forintot olyan civil szervezetek, melyek fideszes propagandalapokat gondoznak. De a nemrégiben megválasztott Kammerer Zoltán alapítványa is kapott jelentős támogatást a májusi időközi választásokat megelőzően. 

Másik érdekesség, hogy a kormány beígért egy 24 tantermes iskolát Gödnek, viszont Lázár János építési és közlekedési miniszter ezt lefújta. Hasonló dolog történt a szomszédos Dunakeszin is, ahol egy vasúti rakodó terminál megépítését állították le, azonban ezt csak egy darabig: mint kiderült, a létesítmény megvalósul, márpedig értesüléseink szerint ez a Samsung SDI-t igyekszik kiszolgálni a jövőben. (Júliusban Dióssi Csaba polgármester még arról nyilatkozott egy közmeghallgatáson, hogy a beruházást leállították, és további tervről nincs tudomása, vagyis a városvezetést is váratlanul érhette a fejlesztés újraindítása – legalábbis erről posztolt a minap Varga Zoltán Péter jobbikos önkormányzati képviselő.) 

Amíg tehát a gödi iskolafejlesztést törölte a kormány, a Samsungot kiszolgálja. Ez komoly problémát okoz, ugyanis húsz év alatt nagyjából megduplázódott az agglomerációs település lakossága, ezért gyakorlatilag minden iskola száz százalékos kapacitás mellett működik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk