Az alapvető jogok biztosa szerint a homofób törvény nem zárja ki, hogy a köznevelésben megjelenhessenek az LMBTQI-témák

  • narancs.hu
  • 2021. július 5.

Belpol

Szél Bernadett csalódott, szerinte az ombudsam cserbenhagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot.

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Kozma Ákos ombudsman szerint a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény rendelkezései szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek az LMBTQI-témák. A Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott válaszában Kozma azt írta: szorosan nyomon kívánja követni a törvény gyakorlati alkalmazását, mert szerinte „a törvény tényleges emberi jogi hatása a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni.” – szúrta ki a Telex.

„Nincs mit szépítenem: az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében. (…) Szomorú, de gyakorlatilag a propaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában. (…) – fogalmazott.

Beadványomban pont azt akartam tudni, mit tesz a 18 éven aluli LMBTQI fiatalokat nyíltan megkülönböztető törvény ellen, és volt okunk a pozitív várakozásra is, mert Kozma nemrég még a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából is kemény alapjogi állásfoglalást tett – most meg, amikor a szavakat tettek kellett volna, hogy kövessék, visszatáncolt” – írta Szél Bernadett, aki szerint a törvény emberi jogi hatása nem csak a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni, mivel úgy látja, hogy „már a törvény betűje is alapjogokat sért”.

„A helyzetet súlyosbítja, hogy a törvényre komplett, európai szintű propagandakampányt is felhúzott a Fidesz, mára ott tartunk, hogy a kormányfő helyettese arról értekezik, hogy bűn másnak lenni. És erre jön a biztos és azt mondja, a törvénnyel semmi baj, továbbra is lehet „ilyen témákról” beszélni az iskolákban, és majd tájékozódni fog, hogy az lmbtqi fiatalok „önkéntes döntésük alapján milyen segítséget kapnak az ezzel járó lelki folyamataik megéléséhez.”Én meg csak azt tudom erre mondani, hogy ha egy alapjogokért felelős biztos ilyen szinten cserben hagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot, akkor nem tudom pontosan mit is érez a feladatának”. –írja.

A parlament június 15-én szavazta meg ezt a törvényjavaslatot, amelynek részleteiről és lehetséges hatásairól nyomtatott kiadásunkban részletesen foglalkozunk. A nyomtaott lapot szerdáig megvásárolhatják az újságárusoknál, a nagyobb élelmiszerboltokban és benzinkutakon. A print lapban megjelent cikkekre most már digitális verzióban is előfizethetnek, ezt ide kattintva tudják megtenni.

Neked ajánljuk