Az alapvető jogok biztosa szerint a homofób törvény nem zárja ki, hogy a köznevelésben megjelenhessenek az LMBTQI-témák

  • narancs.hu
  • 2021.07.05 20:20

Belpol

Szél Bernadett csalódott, szerinte az ombudsam cserbenhagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot.

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Kozma Ákos ombudsman szerint a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény rendelkezései szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek az LMBTQI-témák. A Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott válaszában Kozma azt írta: szorosan nyomon kívánja követni a törvény gyakorlati alkalmazását, mert szerinte „a törvény tényleges emberi jogi hatása a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni.” – szúrta ki a Telex.

„Nincs mit szépítenem: az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében. (…) Szomorú, de gyakorlatilag a propaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában. (…) – fogalmazott.

Beadványomban pont azt akartam tudni, mit tesz a 18 éven aluli LMBTQI fiatalokat nyíltan megkülönböztető törvény ellen, és volt okunk a pozitív várakozásra is, mert Kozma nemrég még a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából is kemény alapjogi állásfoglalást tett – most meg, amikor a szavakat tettek kellett volna, hogy kövessék, visszatáncolt” – írta Szél Bernadett, aki szerint a törvény emberi jogi hatása nem csak a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni, mivel úgy látja, hogy „már a törvény betűje is alapjogokat sért”.

„A helyzetet súlyosbítja, hogy a törvényre komplett, európai szintű propagandakampányt is felhúzott a Fidesz, mára ott tartunk, hogy a kormányfő helyettese arról értekezik, hogy bűn másnak lenni. És erre jön a biztos és azt mondja, a törvénnyel semmi baj, továbbra is lehet „ilyen témákról” beszélni az iskolákban, és majd tájékozódni fog, hogy az lmbtqi fiatalok „önkéntes döntésük alapján milyen segítséget kapnak az ezzel járó lelki folyamataik megéléséhez.”Én meg csak azt tudom erre mondani, hogy ha egy alapjogokért felelős biztos ilyen szinten cserben hagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot, akkor nem tudom pontosan mit is érez a feladatának”. –írja.

A parlament június 15-én szavazta meg ezt a törvényjavaslatot, amelynek részleteiről és lehetséges hatásairól nyomtatott kiadásunkban részletesen foglalkozunk. A nyomtaott lapot szerdáig megvásárolhatják az újságárusoknál, a nagyobb élelmiszerboltokban és benzinkutakon. A print lapban megjelent cikkekre most már digitális verzióban is előfizethetnek, ezt ide kattintva tudják megtenni.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.