Az amerikai nagykövet vallomása: "a magyar tárgyalásoktól bevérzett a gyomorfekélyem"

  • narancs.hu
  • 2019. november 7.

Belpol

David Cornstein a HVG-nek nyilatkozott - és beszólt a CEU rektorának.

Interjút adott a HVG-nek  David Cornstein amerikai nagykövet, aki nemrég kendőzetlen nyíltsággal vallott a New York Times-nak arról, hogyan trécselt alsóneműre vetkőzve Orbán Viktorral a miniszterelnöki magángépen a Trump-találkozóról hazafelé tartva.

Arra z újságírói megjegyzésre, hogy közvetítői szerepe a CEU-ügyben teljes kudarcot vallott, az amerikai nagykövet azt válaszolta, hogy noha a szíve szakad, amiért az egyetemnek el kellett költöznie Budapestről, de (ahogy ezt már korábban is kifejtette) az egyetem ügyét ő a Soros György és Orbán Viktor közötti vitának látja, amibe nem volt beleszólása.

false

A lap megkérdezte, Karácsony Gergely számíthat-e Cornstein segítségére abban, hogy a főpolgármester visszahozza a CEU-t Budapestre. Cornstein válasza:

"Bár még nem találkoztam a főpolgármester úrral, mindent megteszek, ami módomban áll, hogy segítsek bárkinek ezt elérni. De semmi nem változik addig, amíg Soros úgy érzi, távoznia kell, mert nem látják szívesen Budapesten, Orbán pedig a kisujját sem mozdítja azért, hogy maradhasson.

De nem ártana némi diplomácia a rektor, Michael Ignatieff részéről sem: ahelyett hogy minden egyes nap bírálja a kormányt, megpróbálhatna kompromisszumot keresni, amire szerintem esély lett volna."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.