Az ellenzék felszólította a Fideszt és a KDNP-t, ne akadályozzák meg a nemzetbiztonsági bizottság ülését

  • narancs.hu
  • 2021.07.23 14:31

Belpol

Az ülésen Pintér Sándor és Szijjártó Péter is hajlandó lenne válaszokat adni a megfigyelési botrányt érintően. 

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti tagjait, hogy ne akadályozzák meg, hogy a testület hétfőn megvitassa a Pegasus nevű kémprogrammal kapcsolatos megfigyelési ügyet.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben az ellenzéki pártok azt kérik, a Fidesz és a KDNP ne akadályozza az igazság kiderülését. Ha a bizottság kormánypárti tagjai nem lesznek ott a hétfői ülésen, akkor azt az ellenzék beismerő vallomásnak értékeli, és ezért a kormánypártoknak vállalniuk kell a felelősséget.

Szerintük az elmúlt napokban „a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legkomolyabb lehallgatási botrányára derült fény”. A tizenhét ország tényfeltáró újságíróinak összehangolt oknyomozó munkájával felderített információk Magyarország vonatkozásában arra a következtetésre jutottak, hogy az Orbán-kormány több száz magyar állampolgárt – köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket, ügyvédeket – figyelhetett meg, hallgathatott le a mobiltelefonra telepíthető Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel.

Az ellenzéki pártok szerint az Orbán-kormány miniszterei egymásnak „ellentmondó, mismásoló nyilatkozatokat” adtak, nem cáfolva a Pegasus alkalmazását. Hozzátették, Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke hétfőre összehívta a testületet, és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte is, hogy zárt ülésen, de hajlandóak a feltett kérdésekre válaszolni. Az ellenzéki pártok a többi között arra várnak választ, hogy megvásárolta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot, illetve ki adott a megfigyelésekre engedélyt.

A nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja vasárnap kezdeményezte a testület összehívását a megfigyelési botrány miatt, mire Halász János, a bizottság fideszes alelnöke azt közölte, nem indokolt a bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk