Az SZFE-s diákok visszaszóltak Gulyásnak: "Mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk"

  • narancs.hu
  • 2020.10.25 14:05

Belpol

Gulyás szerint a diákok azért tüntetnek, hogy a kereszténydemokrata kormány irányítsa az SZFE-t, a diákok szerint nem erről van szó.

"Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk" – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 23-i SZFE-s tüntetésről. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Gulyás szerint arról van szó, hogy a tiltakozó diákok és tanárok nem szeretnék, ha egy kormánytól független alapítvány irányítaná az egyetemet.

"Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk" – mondta Gulyás a kormánypárti Hír Tv műsorában az ATV beszámolója szerint.

Erre az ATV Híradójában reagált egy SZFE-s hallgató, aki azt mondta, ennél árnyaltabb a helyzet.

"Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása" - nyilatkozta Gálosi Dóra.

„Forradalmat csinálni márpedig lehetséges" - Üzenték az SZFE hallgatói Orbánnak

Elkezdődtek a beszédek az Urániánál. „Ne féljetek kiállni a szabad egyetemekért, szerveződjetek, cselekedjetek" - erre szólították fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 1956-os megemlékezésének hallgatói, szónokai az egyetemistákat. Németh Dániel Az Uránia előtt pontosan negyed hétkor Beethoven Egmond-nyitánának hangjaival kezdődő demonstráción először az SZFE ötödéves rendező-hallgatója, Vilmos Noémi beszélt; szavait egyenesen Orbán Viktorhoz intézte „tisztelt miniszterelnök úr!"

Neked ajánljuk