A nélkülözhetetlen Szivek Norbert

Az ügyes főkamarás

  • Rácz Tibor
  • 2017. augusztus 13.

Belpol

Magyarország első számú vagyonkezelője, Szivek Norbert neve sokszor felbukkan, például évtizeddel ezelőtti hotelvásárlások, vagy, mint mostanság, Budapest ingatlanpiacának letarolásakor is. Fontos emberek ismerőse, az állami bankok előszeretettel hitelezik projektjeit. De a NER-ben nincsenek véletlenek.

Szivek Norbertre a magyar sajtó a „sztármenedzser” jelzőt akasztotta. Az üzletember a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatói posztja mellett nemcsak a megbízatásokat halmozza – tagja a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, a Richter Gedeon, a Panrusgáz igazgatóságának, rá­adásul még a Mol és a Nemzeti Reorganizációs Kft. felügyelőbizottságába is bekerült –, hanem a honi ingatlanpiac egyik cápája is. Éppen ezért a 24.hu által kiszámolt több mint 7 millió forintos havi keresete, amely az említett cégekben betöltött pozícióiért jár, alighanem zsebpénz a számára. A nagy bevételi forrás az ingatlanbiznisz, ez manapság már-már a rendszerváltás privatizációs hullámának mámoros hangulatát idézi.

 

Betyárok közt

Pedig a nagy kormányzati megbecsülésnek örvendő Szivek Norbert majdhogynem korpa közé keveredett. A Club Siófok Idegenforgalmi Kft. (CSI), amely lassan egy évtizede felszámolás alatt áll, hajdan szállodát is tulajdonolt. A sop­roni Lőver körúton fekvő Hotel Maroni a Hunguest Hotels tulajdona volt, majd onnan került a Club Siófokhoz 2006 decemberében. A CSI-t az év januárjában alapította Szivek Norbert, de a cég még a Hotel Maroni megvétele előtt átkerült a seregélyesi Kunszt Kázmér Ottóhoz – neki a későbbiekben még lesz szerepe Szivek üzleti ügyeiben.

A hotel mára düledező, lerabolt ingatlanná vált, a fedél nélküliek táborhelye. A CIB Bank ingatlanportfólióját kezelő Recovery Zrt. egymilliárdos áron árulja a 180 szobás épületet. A kétezres évek második felében a CIB volt az egyik legnagyobb hitelezője a szállodavásárlásoknak, de az Erste és az UniCredit is hitelezett hasonló – és azóta befuccsolt – projekteket. 2006-ban az Erste közel 80 millió eurós kölcsönt adott annak a Taverna-csoportnak, amelynek egyik akkori tulajdonosa, az Újpest FC mögött álló ciprusi Sparceas Ltd. is szereplője volt egy a CIB-et és az UniCreditet érintő csalássorozatnak. Idén májusban a futballklub és a Taverna-csoport akkori tulajdonosát két év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azért, mert egy érdi közjegyzőhelyettes segítségével visszadátumozott okiratokkal 2 milliárd forinttal húzta le a CIB Bankot.

Nos, ebben a céghálóban tűnt fel Szivek Norbert, aki 2015 februárja óta az MNV vezérigazgatója. Szivek a Taverna-csoport két cégében, a City Budapest Idegenforgalmi Ingatlanhasznosító Kft.-ben és a Taverna Holding Befektető Zrt.-ben 2013–2014-ben volt igazgatósági tag Tolnai Sándorral és a másik tulajdonossal, Csehi Istvánnal együtt. E két vállalkozást Szivek megjelenése után, 2014 áprilisában a kormány „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté” minősítette, majd ugyanígy határozott a cégcsoport további két vállalatáról is. Ezt követően a cégeket a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át. A cégcsoport ingatlanos cége egyébként még mindig a Sparceas Ltd. tulajdonában van.

Beágyazódás

A Németországban érettségizett, majd a mannheimi egyetemen jogi, illetve itthon közgazdasági diplomát szerző Szivek annak ellenére kerülhetett magas pozí­cióba a harmadik Orbán-kormány idején, hogy rövid ideig szocialista vonalon is ügyködött: részt vett az önkormányzatoknak közvilágítást kínáló Elmib Zrt. magánosításában, mely cég a Heti Válasz szerint így az MSZP expénztárnokának, Puch Lászlónak az érdekkörébe került. Megtette persze a magáét a másik oldalon is, például Kisvárdán a csődközeli szeszipari vállalat reorganizációja mellett tető alá hozta az adásvételt is, amelynek során a cég a jelenlegi szlovák tulajdonosi körhöz került.

Az állami vagyonkezelő vezetői székébe éppen a kisvárdai Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ültette a nagy simicskátlanítás kezdetekor, 2015-ben. De Szivek nem tétlenkedett az azt megelőző években sem: Svájcban volt vagyonkezelő cége az adóparadicsomként elkönyvelt Zug városában. Ez azóta tudható, hogy a Heti Válasz előbb megírta, hogy Szivek az ellenőrzése alatt tartja az offshore céget. Szivek pert indított emiatt, de elveszítette, mivel kiderült, tényleg ő a cég tulajdonosa – ezek után döntött a társaság fölszámolásáról.

Szivek azonban az MNV élére történt kinevezése után indult be igazán. A Magyar Golfszövetség elnöki posztját is betöltő Szivek neve egyre nagyobb üzletekben és egyre befolyásosabb szereplők társaságában bukkant fel. Együtt látták tárgyalni például Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, aki nemcsak az ingatlanbiznisz egyik legnagyobb haszonélvezője a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, de korábban számos nagyvárosban a hozzá köthető cég, az Elios Innovatív Zrt. újította fel a közvilágítási hálózatot (lásd: Fényből nyert milliárdok, Magyar Narancs, 2015. január 22.). Az nyilván csak véletlen egybe­esés, hogy Szivek korábban szintén nyomult ezen a piacon; az EnerIn Energia Innováció Kft. (ma már a 2011-es átalakulás után: zrt.) egy belize-i és egy ciprusi offshore cég tulajdona volt, amely aztán Szivek édesapjának a birtokába került, onnan pedig három Szivek-érdekeltség tulajdonába, míg 2011 és 2013 között a zrt.-vé lett EnerIn a Szivek-birodalom egyik fő vállalkozásáé, a Cretum Holding Kft.-é volt. Utóbbi cég éppúgy az V. kerületi Hercegprímás utca 12. számú épület félemeleti irodájába volt bejegyezve, mint a valamiképpen a Szivek-cégbirodalomhoz köthető vállalkozások nagy része is.

 

Összefonódások

A magyar ingatlanpiacot lassan, de biztosan bekebelező miniszterelnöki vő, Tiborcz István és Szivek Norbert kapcsolata ismert a sajtó előtt (lásd: Különös dolgok történtek az állami vagyonkezelő vezérigazgatójával, magyarnarancs.hu, 2016. június 6.): együtt szerezték meg a Pesti Vigadó melletti Mahart-házat és az azt körülvevő teljes tömböt, mégpedig a Magyar Export Import Bank (Eximbank) bődületes nagyságú, 15 milliárd forintos hitele segítségével. E bank előszeretettel támogatja a Fidesz-közeli személyekhez köthető felvásárlásokat, de ennek a konstruk­ciónak van egy külön bája is. Az ingatlant tulajdonló cég a Hercegprímás utcába bejegyzett Fortuna Prince Kft., valamint a Viona Projekt Kft. birtokába került, és van egy kisebb részesedése az épületben Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak is. A Fortuna Prince a Lexan Holding Vagyonkezelő tulajdona lett idén áprilisban. A Győrben bejegyzett Lexan a Szivek-cégeket korábban vezető Bajor András Gyulától április elején átkerült Bolevácz Éva ügyvédhez. Így a Lexanon keresztül – papíron – Bolevácz irányítja a Hercegprímás utcába bejegyzett teljes céghálót. Az ügyvédnő, aki következtetéseink szerint Szivek egyik bizalmasa – mondhatni, intézője –, a Bázis Holding Zrt. nevű vagyonkezelőben együtt ül az igazgatóságban Lenk Géza Györggyel, aki egyben tulajdonosa is a cégnek. Emiatt pedig érdekes kérdést vet fel a Szivek–Tiborcz-pároshoz kötődő cégcsoportnak nyújtott 15 milliárdos Eximbank-hitel: Lenk Géza ugyanis az Eximbank egyik igazgatósági tagja is. A hatalmas ingatlantömb másik tulajdonosa, a Viona Projekt a Szivek-birodalomhoz kötődő Rusernit Befektetési és Vagyonkezelő Kft.-től került át ahhoz a BDPST Ingatlanforgalmazóhoz, amelynek cégbejegyzési illetékét a miniszterelnök veje személyesen fizette be, s Tiborcz azóta sem cáfolta meggyőzően a sajtóban, hogy a cég hozzá kötődik.

Az Eximbank egy másik – s egyben szintén az V. kerülethez kötődő – vezetője Puskás András üzleti vezérigazgató-helyettes, aki Rogán Antal polgármestersége idején a kerület alpolgármestere volt. A kerülettel egyébként is állandó jó viszonyt ápoló Szivek család tagjaihoz köthető Spielberg Ingatlanforgalmazó Kft. egy 95 négyzetméteres Mérleg utcai ingatlanhoz (amelyet 45 millió forintra becsültek) 31 millióért jutott. Az önkormányzat eladott akkor a Spielbergnek egy Október 6. utcai 40 négyzetméteres ingatlant is, amelyért 12,3 millió forintot fizetett a cég.

Egy másik, szintén Belváros-Lipótváros területén, igen frekventált helyen található épülettömb a Szervita téri úgynevezett Török Bankház, amelybe, a Mahart-tömbhöz hasonlóan, szintén szállodát terveznek az ingatlanzsenik. Az épületet egy olyan cég birtokolja, amely a Taverna-csoport egyik korábbi vezetőjének, Vécsey Róbertnek és Fintha-Nagy Ádám ügyvédnek a tulajdona. A félállami Gránit Bank besegített az ingatlanvásárlásba mintegy 2 mil­liárd forintos hitellel. A Sziveket körülölelő céghálózatban azonban feltűnt egy olyan név is, amely rámutathat a kapcsolatra, ami miatt a Gránit Bank előszeretettel finanszírozza a Szivekhez kötődő projekteket. (Már azon kívül, hogy Szivek az állami vagyon fő kezelője, s hogy a cég másik tulajdonosa, Fintha-Nagy Ádám ügy­véd az V. kerületi ingatlanosztogatás egyik nagy nyertese – mellesleg Kulcsár Attila ügyvédje.) Vagács András is feltűnik ebben a bonyolult céghálóban, akinek a szerepe azért lehet érdekes, mert életének egy jelentős részét a budapesti Le Meridien Hotelt korábban birtokló Yuli Ofer izraeli üzletember tulajdonában lévő Central Euro­pean Estates (CEE) cégeinél töltötte. Vagács korábban együtt vezette a jelenleg felszámolás alatt álló ZUGLÓ Irodacentrum Ingatlanforgalmazó Kft.-t azzal a CEE-nél is vezető pozíciót betöltő Germán Istvánnal, aki 2012-től 2016 januárjáig a Gránit Bank vezető tisztségviselője volt (a Gránit 2013-tól állami résztulajdonban van). A Gránit Bank pont ebben az időszakban döntött arról, hogy az ingatlanos megaprojektet 2 milliárdos hitellel támogatja meg.

Sziveknek sikerült megszereznie a seregélyesi kastélyhotelt is, erről többek között lapunk is beszámolt, és a sajtó talán jól sejti azt is, hogy idővel ez az ingatlan is a Tiborcz-birodalomba szervül. A Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft. korábbi tulajdonosa 2001-től Kunszt Kázmér Ottó volt. Igen, az a Kunszt, akiről cikkünk elején már szó esett; aki 2006 végén névleg átvette Szivektől a Club Siófok Kft.-t néhány nappal azelőtt, hogy az milliárdos hitelt vett fel és megvásárolta az azóta tönkrement Hotel Maronit Sopronban.

A Dunakanyarban az egykori lepencei strand fölé épített félig kész luxushotelre is rátennék a kezüket – legalábbis a Heti Válasz erre következtetett cikkében abból, hogy Lingvai Brigitta, Szivek egyik bizalmi embere tulajdonolja a Hotel VSGRD-ot, amely cég neve kísértetiesen hasonlít a Tiborczhoz kötött BDPST Ingatlanhasznosító nevéhez. Amúgy a CIB-es Recovery Zrt. árverési listáján szerepel egy lepencei fejlesztési terület is, amely a hotel tőszomszédságában fekszik. Az ára 643 millió forint; ez aprópénz egy ilyen spílernek.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.