A nélkülözhetetlen Szivek Norbert

Az ügyes főkamarás

  • Rácz Tibor
  • 2017. augusztus 13.

Belpol

Magyarország első számú vagyonkezelője, Szivek Norbert neve sokszor felbukkan, például évtizeddel ezelőtti hotelvásárlások, vagy, mint mostanság, Budapest ingatlanpiacának letarolásakor is. Fontos emberek ismerőse, az állami bankok előszeretettel hitelezik projektjeit. De a NER-ben nincsenek véletlenek.

Szivek Norbertre a magyar sajtó a „sztármenedzser” jelzőt akasztotta. Az üzletember a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatói posztja mellett nemcsak a megbízatásokat halmozza – tagja a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, a Richter Gedeon, a Panrusgáz igazgatóságának, rá­adásul még a Mol és a Nemzeti Reorganizációs Kft. felügyelőbizottságába is bekerült –, hanem a honi ingatlanpiac egyik cápája is. Éppen ezért a 24.hu által kiszámolt több mint 7 millió forintos havi keresete, amely az említett cégekben betöltött pozícióiért jár, alighanem zsebpénz a számára. A nagy bevételi forrás az ingatlanbiznisz, ez manapság már-már a rendszerváltás privatizációs hullámának mámoros hangulatát idézi.

 

Betyárok közt

Pedig a nagy kormányzati megbecsülésnek örvendő Szivek Norbert majdhogynem korpa közé keveredett. A Club Siófok Idegenforgalmi Kft. (CSI), amely lassan egy évtizede felszámolás alatt áll, hajdan szállodát is tulajdonolt. A sop­roni Lőver körúton fekvő Hotel Maroni a Hunguest Hotels tulajdona volt, majd onnan került a Club Siófokhoz 2006 decemberében. A CSI-t az év januárjában alapította Szivek Norbert, de a cég még a Hotel Maroni megvétele előtt átkerült a seregélyesi Kunszt Kázmér Ottóhoz – neki a későbbiekben még lesz szerepe Szivek üzleti ügyeiben.

A hotel mára düledező, lerabolt ingatlanná vált, a fedél nélküliek táborhelye. A CIB Bank ingatlanportfólióját kezelő Recovery Zrt. egymilliárdos áron árulja a 180 szobás épületet. A kétezres évek második felében a CIB volt az egyik legnagyobb hitelezője a szállodavásárlásoknak, de az Erste és az UniCredit is hitelezett hasonló – és azóta befuccsolt – projekteket. 2006-ban az Erste közel 80 millió eurós kölcsönt adott annak a Taverna-csoportnak, amelynek egyik akkori tulajdonosa, az Újpest FC mögött álló ciprusi Sparceas Ltd. is szereplője volt egy a CIB-et és az UniCreditet érintő csalássorozatnak. Idén májusban a futballklub és a Taverna-csoport akkori tulajdonosát két év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azért, mert egy érdi közjegyzőhelyettes segítségével visszadátumozott okiratokkal 2 milliárd forinttal húzta le a CIB Bankot.

Nos, ebben a céghálóban tűnt fel Szivek Norbert, aki 2015 februárja óta az MNV vezérigazgatója. Szivek a Taverna-csoport két cégében, a City Budapest Idegenforgalmi Ingatlanhasznosító Kft.-ben és a Taverna Holding Befektető Zrt.-ben 2013–2014-ben volt igazgatósági tag Tolnai Sándorral és a másik tulajdonossal, Csehi Istvánnal együtt. E két vállalkozást Szivek megjelenése után, 2014 áprilisában a kormány „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté” minősítette, majd ugyanígy határozott a cégcsoport további két vállalatáról is. Ezt követően a cégeket a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át. A cégcsoport ingatlanos cége egyébként még mindig a Sparceas Ltd. tulajdonában van.

Beágyazódás

A Németországban érettségizett, majd a mannheimi egyetemen jogi, illetve itthon közgazdasági diplomát szerző Szivek annak ellenére kerülhetett magas pozí­cióba a harmadik Orbán-kormány idején, hogy rövid ideig szocialista vonalon is ügyködött: részt vett az önkormányzatoknak közvilágítást kínáló Elmib Zrt. magánosításában, mely cég a Heti Válasz szerint így az MSZP expénztárnokának, Puch Lászlónak az érdekkörébe került. Megtette persze a magáét a másik oldalon is, például Kisvárdán a csődközeli szeszipari vállalat reorganizációja mellett tető alá hozta az adásvételt is, amelynek során a cég a jelenlegi szlovák tulajdonosi körhöz került.

Az állami vagyonkezelő vezetői székébe éppen a kisvárdai Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ültette a nagy simicskátlanítás kezdetekor, 2015-ben. De Szivek nem tétlenkedett az azt megelőző években sem: Svájcban volt vagyonkezelő cége az adóparadicsomként elkönyvelt Zug városában. Ez azóta tudható, hogy a Heti Válasz előbb megírta, hogy Szivek az ellenőrzése alatt tartja az offshore céget. Szivek pert indított emiatt, de elveszítette, mivel kiderült, tényleg ő a cég tulajdonosa – ezek után döntött a társaság fölszámolásáról.

Szivek azonban az MNV élére történt kinevezése után indult be igazán. A Magyar Golfszövetség elnöki posztját is betöltő Szivek neve egyre nagyobb üzletekben és egyre befolyásosabb szereplők társaságában bukkant fel. Együtt látták tárgyalni például Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, aki nemcsak az ingatlanbiznisz egyik legnagyobb haszonélvezője a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, de korábban számos nagyvárosban a hozzá köthető cég, az Elios Innovatív Zrt. újította fel a közvilágítási hálózatot (lásd: Fényből nyert milliárdok, Magyar Narancs, 2015. január 22.). Az nyilván csak véletlen egybe­esés, hogy Szivek korábban szintén nyomult ezen a piacon; az EnerIn Energia Innováció Kft. (ma már a 2011-es átalakulás után: zrt.) egy belize-i és egy ciprusi offshore cég tulajdona volt, amely aztán Szivek édesapjának a birtokába került, onnan pedig három Szivek-érdekeltség tulajdonába, míg 2011 és 2013 között a zrt.-vé lett EnerIn a Szivek-birodalom egyik fő vállalkozásáé, a Cretum Holding Kft.-é volt. Utóbbi cég éppúgy az V. kerületi Hercegprímás utca 12. számú épület félemeleti irodájába volt bejegyezve, mint a valamiképpen a Szivek-cégbirodalomhoz köthető vállalkozások nagy része is.

 

Összefonódások

A magyar ingatlanpiacot lassan, de biztosan bekebelező miniszterelnöki vő, Tiborcz István és Szivek Norbert kapcsolata ismert a sajtó előtt (lásd: Különös dolgok történtek az állami vagyonkezelő vezérigazgatójával, magyarnarancs.hu, 2016. június 6.): együtt szerezték meg a Pesti Vigadó melletti Mahart-házat és az azt körülvevő teljes tömböt, mégpedig a Magyar Export Import Bank (Eximbank) bődületes nagyságú, 15 milliárd forintos hitele segítségével. E bank előszeretettel támogatja a Fidesz-közeli személyekhez köthető felvásárlásokat, de ennek a konstruk­ciónak van egy külön bája is. Az ingatlant tulajdonló cég a Hercegprímás utcába bejegyzett Fortuna Prince Kft., valamint a Viona Projekt Kft. birtokába került, és van egy kisebb részesedése az épületben Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak is. A Fortuna Prince a Lexan Holding Vagyonkezelő tulajdona lett idén áprilisban. A Győrben bejegyzett Lexan a Szivek-cégeket korábban vezető Bajor András Gyulától április elején átkerült Bolevácz Éva ügyvédhez. Így a Lexanon keresztül – papíron – Bolevácz irányítja a Hercegprímás utcába bejegyzett teljes céghálót. Az ügyvédnő, aki következtetéseink szerint Szivek egyik bizalmasa – mondhatni, intézője –, a Bázis Holding Zrt. nevű vagyonkezelőben együtt ül az igazgatóságban Lenk Géza Györggyel, aki egyben tulajdonosa is a cégnek. Emiatt pedig érdekes kérdést vet fel a Szivek–Tiborcz-pároshoz kötődő cégcsoportnak nyújtott 15 milliárdos Eximbank-hitel: Lenk Géza ugyanis az Eximbank egyik igazgatósági tagja is. A hatalmas ingatlantömb másik tulajdonosa, a Viona Projekt a Szivek-birodalomhoz kötődő Rusernit Befektetési és Vagyonkezelő Kft.-től került át ahhoz a BDPST Ingatlanforgalmazóhoz, amelynek cégbejegyzési illetékét a miniszterelnök veje személyesen fizette be, s Tiborcz azóta sem cáfolta meggyőzően a sajtóban, hogy a cég hozzá kötődik.

Az Eximbank egy másik – s egyben szintén az V. kerülethez kötődő – vezetője Puskás András üzleti vezérigazgató-helyettes, aki Rogán Antal polgármestersége idején a kerület alpolgármestere volt. A kerülettel egyébként is állandó jó viszonyt ápoló Szivek család tagjaihoz köthető Spielberg Ingatlanforgalmazó Kft. egy 95 négyzetméteres Mérleg utcai ingatlanhoz (amelyet 45 millió forintra becsültek) 31 millióért jutott. Az önkormányzat eladott akkor a Spielbergnek egy Október 6. utcai 40 négyzetméteres ingatlant is, amelyért 12,3 millió forintot fizetett a cég.

Egy másik, szintén Belváros-Lipótváros területén, igen frekventált helyen található épülettömb a Szervita téri úgynevezett Török Bankház, amelybe, a Mahart-tömbhöz hasonlóan, szintén szállodát terveznek az ingatlanzsenik. Az épületet egy olyan cég birtokolja, amely a Taverna-csoport egyik korábbi vezetőjének, Vécsey Róbertnek és Fintha-Nagy Ádám ügyvédnek a tulajdona. A félállami Gránit Bank besegített az ingatlanvásárlásba mintegy 2 mil­liárd forintos hitellel. A Sziveket körülölelő céghálózatban azonban feltűnt egy olyan név is, amely rámutathat a kapcsolatra, ami miatt a Gránit Bank előszeretettel finanszírozza a Szivekhez kötődő projekteket. (Már azon kívül, hogy Szivek az állami vagyon fő kezelője, s hogy a cég másik tulajdonosa, Fintha-Nagy Ádám ügy­véd az V. kerületi ingatlanosztogatás egyik nagy nyertese – mellesleg Kulcsár Attila ügyvédje.) Vagács András is feltűnik ebben a bonyolult céghálóban, akinek a szerepe azért lehet érdekes, mert életének egy jelentős részét a budapesti Le Meridien Hotelt korábban birtokló Yuli Ofer izraeli üzletember tulajdonában lévő Central Euro­pean Estates (CEE) cégeinél töltötte. Vagács korábban együtt vezette a jelenleg felszámolás alatt álló ZUGLÓ Irodacentrum Ingatlanforgalmazó Kft.-t azzal a CEE-nél is vezető pozíciót betöltő Germán Istvánnal, aki 2012-től 2016 januárjáig a Gránit Bank vezető tisztségviselője volt (a Gránit 2013-tól állami résztulajdonban van). A Gránit Bank pont ebben az időszakban döntött arról, hogy az ingatlanos megaprojektet 2 milliárdos hitellel támogatja meg.

Sziveknek sikerült megszereznie a seregélyesi kastélyhotelt is, erről többek között lapunk is beszámolt, és a sajtó talán jól sejti azt is, hogy idővel ez az ingatlan is a Tiborcz-birodalomba szervül. A Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft. korábbi tulajdonosa 2001-től Kunszt Kázmér Ottó volt. Igen, az a Kunszt, akiről cikkünk elején már szó esett; aki 2006 végén névleg átvette Szivektől a Club Siófok Kft.-t néhány nappal azelőtt, hogy az milliárdos hitelt vett fel és megvásárolta az azóta tönkrement Hotel Maronit Sopronban.

A Dunakanyarban az egykori lepencei strand fölé épített félig kész luxushotelre is rátennék a kezüket – legalábbis a Heti Válasz erre következtetett cikkében abból, hogy Lingvai Brigitta, Szivek egyik bizalmi embere tulajdonolja a Hotel VSGRD-ot, amely cég neve kísértetiesen hasonlít a Tiborczhoz kötött BDPST Ingatlanhasznosító nevéhez. Amúgy a CIB-es Recovery Zrt. árverési listáján szerepel egy lepencei fejlesztési terület is, amely a hotel tőszomszédságában fekszik. Az ára 643 millió forint; ez aprópénz egy ilyen spílernek.

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.