Tartalom

(2017-07-13)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

We love money! – A Czeglédy-ügy háttere

Minden eddiginél részletesebben tárjuk fel nyilvános információk alapján az ún. Czeglédy-ügyben érintett cégek működését. Az I Love Diákmunka nevű ernyőszervezet árnyékában különös alakok tűnnek fel, milliárdok tűnnek el. És van egy letartóztatott szocialista politikus.

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Pénz a párnacihában

A különadók mellékhatásai 1. – A banki tranzakciós illeték

Gyakran halljuk mostanában, hogy nemsokára eltűnik az életünkből a készpénz. Nem a jól bevált papírdarabokkal fogunk fizetni, hanem kártyával vagy a fintech cégek újabb és újabb elektronikus megoldásaival.

Mihályi Péter

Publicisztika

Így fújták

Horthy és Magyarország gazdasági megújulása

Ha már Orbán Viktor június 21-én tartott beszédében Horthy Miklóst kivételes államférfiúnak nevezte, s ez éles visszhangot váltott ki itthon és külföldön, érdemes felidézni, amit erről a korszakról a számok nyelvén mondani lehet.

Publicisztika

Lebutított jövő - Parragh László és a kormányzat harca az értelem ellen

Miután június elején Parragh László „óriási hibának” nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni, múlt héten az mfor.hu-nak nyilatkozva értekezett a gimnáziumi férőhelyek számának szükséges megvágásáról. „A gimnázium azért csábító még mindig, mert élnek a régi beidegződések, melyek szerint a biztos jövőt ez az iskolatípus garantálja” – magyarázta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vizes lepedők

Már csak egyet kell aludni, drága olvasóink, és részesei lehetünk a világ legcsodálatosabb (sport)eseményének, az ún. vizes vébének. Holnap felgördül a függöny, eldördül a startpisztoly, a játékvezető a sípjába fúj, este pedig a Duna fölött lebegő színpadon – a valamilyen puccos autóverseny okán épp a környéken csövező híresség – CeeLo Green belecsap a valamicskével több mint tízesztendős Crazy című slágerébe, s azzal kezdetét is veszi az ünnep, már ha nem a hét évvel ezelőtti Fuck yout énekli el, mintegy közkívánatra, de legyen ez meglepetés!

A szerk.

A szerk.

Trump Lengyelországban

Trump (franciásan: Thömp, ukránul: Trrimp) elnök úr múlt heti európai fellépései végül is szép rendben, nagyobb kravál nélkül lezajlottak, az eredmények a legrosszabb esetben is vegyesek, és ez már önmagában sem olyan rossz.

Belpol

A nélkülözhetetlen Szivek Norbert

Belpol

Az ügyes főkamarás

Magyarország első számú vagyonkezelője, Szivek Norbert neve sokszor felbukkan, például évtizeddel ezelőtti hotelvásárlások, vagy, mint mostanság, Budapest ingatlanpiacának letarolásakor is. Fontos emberek ismerőse, az állami bankok előszeretettel hitelezik projektjeit. De a NER-ben nincsenek véletlenek.

Kik védték meg a miniszterelnök Horthyt méltató kijelentését?

Belpol

Victor Orben rabbijai

Sok minden nem stimmel abban a történetben, amely szerint tizenegy New York-i rabbi állt ki Orbán Viktor mellett, miután a miniszterelnököt „méltatlan támadás” érte a Horthy Miklóst dicsérő mondatai miatt. Például nem létezik a közleményt kiadó szervezet, és az aláírók egy része nem rabbi.

Külpol

Külpol

„Afganisztánt a halálba táncoltatták”

Dobrovits Mihály történész, turkológus

A Blinken OSA Archívumban remek kiállítás foglalkozik a Szovjetunió mindkét ország számára balvégzetű afganisztáni háborújával. Afganisztán utóbbi négy évtizedének tragikus históriájáról a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Képzőművészet
Zene

Interjú

Zene

„Nem a hatalom a lényeg”

Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra operarendezők

A két itthon (is) képzett, német nyelvterületen élő fiatal operarendező a Müpa-beli Wagner-napok első, 2006-os, kirobbanóan sikeres Parsifal-rendezésével markáns névjegyet tett le az asztalra. Nőkről és férfiakról, Parsifalról, Magyarországról beszélgettünk.

Lemez

Zene

Pink Floyd a fiókból

Roger Waters: Is This the Life We Really Want?

A Pink Floyd egykori főnöke huszonöt év után jelentkezett új albummal, de ez csak a negyedszázad miatt szenzáció, hiszen Roger Waters szólókarrierjének eddigi összes állomását bukásként őrzi az emlékezet.

Könyv

Könyv

Könyv

Szerelemíz

Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba

Nádasdy Ádám új verseskötetének nagy része a szerelemről és egy (vagy a) párkapcsolatról szól.

Kiállítás

Könyv

„Aranyat ér minden sorom”

Önarckép álarcokban

„Zseni a nyárspolgár álarcában” – amióta Babits 1910-ben ilyen találó és érzékletes jellemzést adott Arany Jánosra, széles körben elfogadott, szinte már közhelyszerű Arany álarcosságát és bújócskázó szerepjátékait emlegetni.

Interjú

Könyv

„Van mit behozni”

Benyovszky Krisztián a populáris irodalomról

A nyitrai egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója hosszú évek óta elhivatottan foglalkozik populáris irodalommal. Tavaly megjelent könyvében (A Morgue utcától a Baker Streetig – és tovább) Poe és Doyle hatástörténetét vizsgálja, de kérdeztük a legmegvetettebb zsánerről és a magyar krimi hendikepjeiről is.

Interjú

Könyv

„Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét”

Schein Gábor író, költő

Rémország fölött villámlik az ég, az utcán kordonok és kiégett autóroncsok. De a testen belül is háború dúl, a kórházi reggelek baljósan nyugodtak, a halál a sarkon ólálkodik. Mégis minden rendben van. A betegség szép, a gyógyulás már-már unalmas. Egy közösség széthullásáról és az egyén újjászületéséről tudósít Schein Gábor tizedik verseskötete, az Üdvözlet a kontinens belsejéből. Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

Film

Film

„Háromszor találkoztam Obamával” – Michael Kenneth Williams színész

Abban a megnyerhetetlen versenyben, hogy ki is az elmúlt 10–15 év legjobb amerikai sorozatszínésze, Michael K. Williams jó eséllyel pályázik az első helyre. A Drót Omarja meg sem akarja hallani a kérdést, amely az arcát kettészelő pengevágást firtatja, de lelkesen beszél a Hap és Leonard című sorozatban alakított figurájáról, a fekete, meleg, texasi és republikánus Leonardról.

Interaktív
Tudomány

Konyhai kémia LIX.

Tudomány

A-ból A-ba

Az A-vitamin-család

Az A-vitaminok létfontosságúak a szervezetünk számára, de csak egy bizonyos dózisban. A túl sok és a túl kevés is megárthat.

Lélek

Interjú

Lélek

„Nyíltan melegek és mélyen zsidók”

Sharon Kleinbaum rabbi

Leszbikus rabbiként huszonöt éve vezeti New York-i, meleg zsidó közösségét. A Newsweek szerint egyike Amerika legbefolyásosabb rabbijainak és korunk legmeghatározóbb nőinek. Budapestre azért látogatott, hogy részt vegyen a Pride LMBTQ-barát zsidó istentiszteletén.

Lokál

Európa legnagyobb óragyűjteménye

Lokál

Toronyórát aranylánccal

Ha Klimt megvolt és a Sacher-torta is pipa, ideje leszakadni a bécsi turistaútvonalakról: aki meghitt ketyegésre vágyik, és szívesen elbeszélgetne egy nyugdíjas toronyórával, azt tárt kapukkal várja egy kis középkori bécsi utca és benne a Uhrenmuseum, vagyis az óramúzeum.

Gasztro