Az ügyészség állítja, nem politikai utasításra állították le a Gattyán-ügyet

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Belpol

Az eljárásról egy volt NAV-os nyomozó tálalt ki a közelmúltban. A hatóság szerint őt sem a milliárdos vállalkozó ügyének lezárása miatt távolították el. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségfeljelentés kiegészítést követően elutasította egy volt pénzügyőr állításával kapcsolatos – azonos tárgyú – feljelentéseket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn. 

Mint a közleményben olvasható, a nyomozó ügyészség feljelentés kiegészítése keretében megvizsgálta egy internetes portálnak nyilatkozó volt pénzügyőr állításait az un. Gattyán ügyben. Továbbá a feljelentés kiegészítés eredményeként megállapítható, hogy – a volt pénzügyőr állításaival ellentétben – a nyomozást nem politikai utasítás alapján szüntette meg a NAV nyomozó szerve, hanem – az Európai Unió Bíróságának ítéletét is alapul véve – a portugál jogsegély során beszerzett bizonyítékok alapján.

Az Európai Unió Bírósága az adóigazgatási eljárással kapcsolatban kimondta, hogy megfelel az Európai Unió jogának, ha egy gazdasági társaság azért köt másik uniós országban vállalkozása során ügyletet, mert ott kedvezőbb a hozzáadottérték-adó. 

A portugál igazságügyi hatóságok által teljesített jogsegély szerint az érintett cég valós vállalkozási tevékenységet folytatott Portugáliában, amely tevékenység után Portugáliában adózott, a kettős adóztatás tilalma alapján így Magyarországon nem volt áfafizetési kötelezettsége. Ezen bizonyítékok alapján a nyomozó hatóság törvényesen csak az eljárás megszüntetéséről határozhatott.

Mi ez az ügy? 

Mint ismert, júniusban Tiszolczi Lajos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának egy volt nyomozója azt nyilatkozta a Partizánnak, hogy a Gattyán György milliárdos vállalkozó elleni, feltételezhető több milliárdos adócsalás miatt indított eljárást szerinte nyomásra szüntették meg 2021-ben. 

Az egykori nyomozó azt állította, hogy 2021 nyarán azonban több NAV-vezetőt is eltávolítottak, köztük a bűnügyi főigazgatóság vezetőit is. Tiszolczi elmondása szerint az új főosztályvezető berendelte az irodájába, ahol közölt, hogy a Bűnügyi Főigazgatóságból azt az utasítást kapták, hogy a Gattyán-ügyben minden dokumentumot be kell terjeszteni a főigazgatóságra. A jelentések felterjesztése után azt kérték tőle, hogy egészítse ki a jelentéseit, mondja el, hogy mit tud még az ügyben.

Ekkor egy kiegészítő jelentésben megnevezett még három, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, az ügyben felmerült személyt. Ezt a kiegészítő jelentést a nyomozónak egy külön pendrive-ra kellett megírnia, szerinte azért, hogy ne legyen nyoma a saját adathordozóin. Tiszolczi szerint velük kapcsolatabn felmerül a befolyással üzérkedés is, mert az ő tudomása szerint ennek a három személynek a közbenjárására állt le a büntetőeljárás Gattyán Györggyel szemben. az ő tudomása szerint ennek a három személynek a közbenjárására állt le a büntetőeljárás Gattyán Györggyel szemben. 

A főigazgatócsere után Tiszolczin kívül ráadásul más olyan embert is leszedtek a Gattyán-ügyről, aki mélységében ismerte az ügyet, és a volt nyomozó szerint a NAV korábbi vezetőit is azért válthatták le, mert nem értettek egyet az új eljárással. 

Az ügyészség közleményében azt írja, a volt pénzügyőr – vagyis Tiszolczi – nem volt a Gattyán–ügy nyomozója, a büntetőeljárási törvényben írt nyomozási cselekményt abban soha nem végzett. A büntetőeljáráson kívül – annak szabályaival ellentétesen – kapcsolatot tartott egy vele együttműködő személlyel, és az ezen személy által elmondottakról írt feljegyzéseket. Ezekről az ügyészséget nem tájékoztatta, az együttműködő által előadottak valóságtartalmát semmilyen módon nem ellenőrizte. A jelentéseiben foglaltakból megállapítható, hogy a vele együttműködő személy célja az volt, hogy Gattyán Györgytől nagyobb összegeket szerezzen.

A 2021. szeptember 30-án az adóhatóság által megszüntetett nyomozás semmilyen módon nem függött össze a volt pénzügyőr által kezdeményezett, 2023. április 30-i hatályú munkaviszony megszüntetésével. Az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy az ügyben eljárt nyomozókat kizárták az ügyből. Amennyiben a volt pénzügyőr hivatalos eljárása során bármilyen bűncselekményt észlelt volna, úgy köteles lett volna azt a nyomozó ügyészségen feljelenteni. Ilyen feljelentést hivatali szolgálata alatt nem tett, sőt, jelen ügyben sem ő volt a feljelentő.

Gattyán György adóhatósági ügyével, valamint a hozzá köthető párttal, a Megoldás Mozgalommal részletesen foglalkozott a Magyar Narancs a közelmúltban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk