Hadházy: Mire kell a HMDK-nak két tengerparti villa?

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Belpol

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét két isztriai épület ügyében faggatja a független képviselő. 

Saját medence és parkoló is tartozik azokhoz a villákhoz, amelyek az Isztriai-félszigeten, Pomernél épültek a jachtkikötőben, és az egyik homlokzaton lévő kétnyelvű tábla szerint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a gazdájuk. 

A két tengerparti villáról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írt egy Horvátországban nyaraló magyar tájékoztatása nyomán. A politikus a Facebookon emlékeztet, hogy a HMDK a magyar adófizetők pénzéből sok százmillió forinttal támogatott szervezet. A helybeli árak alapján egy ilyen villa azon a helyen 400-450 millió forintba kerülhet.

A kérdés a nyaraló magyar és Hadházy szerint az, hogy a 16 és fél ezer horvátországi magyarnak – zömük onnan 550 kilométerre él, Eszék-Baranya megyében – mi szüksége lehet két ilyen tengerparti villára, és miből építtethette vagy vehette ezeket a szervezet.

Ez ügyben Hadházy kérdést küld a HMDK-hoz, szeretné tudni, miből van a két isztriai ingatlan, hogyan segíti ez a tulajdonszerzés a horvátországi magyarokat, a hagyományőrzést.

A képviselő felidézi, hogy a korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit asztalán tudomása szerint ott volt egy kidolgozott tervezet arról, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak a jövőben egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre. Erről az értesülésről a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt mondta, ostobaság. Hadházy úgy tudja, csak erdélyi és vajdasági választókerületek nyitását tervezték, de lehet, a Fidesz más magyarlakta vidékekre is gondolt, és a horvátországi szervezet megsegítése a Fidesz szavazatszerző stratégiájának része.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk