Az Eb-pályázat pénzei: Kiugrottak Britbe

  • Ferenczi Krisztina
  • 2007. május 24.

Belpol

Gyorsan hatott a kijózanító pofon: a nagy lelkesítést követő csalódottság után a közvélemény viszonylag hamar túltette magát a Cardiffban nulla szavazatot kapott foci-Eb-pályázaton. De mibe fájt mindez az adófizetőknek?
Gyorsan hatott a kijózanító pofon: a nagy lelkesítést követő csalódottság után a közvélemény viszonylag hamar túltette magát a Cardiffban nulla szavazatot kapott foci-Eb-pályázaton. De mibe fájt mindez az adófizetőknek?

"Itt ilyen nincs, hogy lenyúltak pénzt, itt csak adni lehetett" - válaszolja a pályázatban rejlő "gazdasági lehetőségeket" firtató kérdésre a 2012. évi Labdarúgó-Eb Pályázat-előkészítő és Sportszolgáltató Kft. könyvelője. A kandidálásra összesen elköltött mintegy 300 millió forintból 105 millió érkezett a költségvetésből, 200 millió pedig a sportbarát cégek felajánlásából. (A horvátok 200 milliót fordítottak utazásra, az UEFA képviselőinek fogadására, egyebekre, s mivel a kiadásokat fele-fele arányban álljuk, várhatóan 50 millió forint jár még nekünk Horvátországtól a végső elszámolás után. Ha meglesz, amit némi szkepszissel emleget a bennfentes, az a pénz az MLSZ-t illeti.) A média széles körű támogatását nem számolták bele: csak az MTV reggeli műsorában, a Nap-keltében leadott társadalmi célú hirdetések értéke kitehetett félmilliárd forintot, és akkor még nem beszéltünk a napilapokban közölt kolumnás hirdetésekről.

A támogatók őrzik

inkognitójukat; a fő szponzor az egyik ismert bank volt, amely azonban nem azonos a legnagyobb lakossági pénzintézettel - ez utóbbi ismereteink szerint nem állt be az adakozók közé. (A remélt pályázati győzelem esetén a bankoknak amúgy a pénzváltás hozott volna a konyhára, hiszen 2012-ben nagy valószínűséggel nem lesz idehaza euró.) A szerződési záradékokból az is kiderül, mely önkormányzatoknak ért meg 10-10 milliót a pályázat. Úgy tudjuk, a főváros, Debrecen és Pécs áldozott ennyit a mesés állami beruházásokkal kecsegtető rendezvény megszerzésére. A kormány 2006-ra 70 milliót ígért, a pályázatkészítő cég 68 milliót kapott meg áfával, ami nettó 56 és fél millió forintnak felel meg. (A bruttó 2 milliós különbözet oka az, hogy annyit költött az előző csapat az előkészítésre 2005-ben.) 2007-re 25 milliót ígért a kormány, amiből eddig 11 millió folyt be. "Utólagos elszámolás van, a többit ezután kapjuk meg" - teszi hozzá a szakember.

"Az elmúlt három évben az állam összesen 108 millió forinttal támogatta a futball-Eb-pályázatot" - mondta lapunknak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára, Elbert Gábor, aki részletesebb információkért Gyárfás Tamáshoz irányított. A felhasznált közpénz sorsáról a Fidesz levélben érdeklődött a tárcavezető Lamperth Mónikától. "Minden idők legnagyobb pályázati költségvetéséből minden idők legnagyobb kudarcát értük el" - jelentette ki Bánki Erik (Fidesz), a parlament sport- és turisztikai bizottságának elnöke hat nappal a pályázat bukása után, arra utalva, hogy a négy évvel ezelőtti magyar pályázatra még hatan voksoltak. Az ellenzéki politikus az MTI-nek "mintegy egymilliárd forintos" pályázati költségvetésről beszélt. Az összeg nagyságát a képviselő lapunknak szakértői becsléssel indokolta, mivel kollégái a médiamegjelenéseket is figyelembe vették számításaikban.

Gyárfás Tamás szerint - aki 2006 januárjától vette át a projekt irányítását - Bánki blöfföl, mivel a médiatámogatást alul-, a pályázati költségvetést pedig jóval felülbecsülte. Érdeklődésünkre Gyárfás ugyanazokat a számokat ismételte meg, amiket a projektcég könyvelőjétől már hallottunk. (Nota bene: a magyarokra eső költséghányad, a 250 millió forint éppen annyi, mint az Orbán-kormány idején készült pályázat ára.) Hozzátette: a közpénzekből a nyomdaköltséget, a fordítási, szakértői díjakat fedezték; ügyvédi munkadíjat nem fizettek. Az állami kiadási oldalt terhelte a reklámtárgyak és a súlyos pályázati kötetek elhelyezésére szolgált úgynevezett "labdaház" is. (Reprezentatív kötet tartalmazta a hotelek részletes adatait, egy önszorgalomból készített másik kötet pedig "300 érv Magyarország és Horvátország mellett" címen a turisztikát, a sporttörténelmet, Nobel-díjas tudósainkat és jelentős művészeinket mutatta be az akkurátus munkára csöppet sem kíváncsi UEFA-nak.) A "Puskás-aranylabda", amit a világhírű labdarúgó özvegye, valamint Albert Flórián adott át Michel Platini UEFA-elnöknek, félmillió forintba került; ezt a pénzt szponzorok (sportbarát cégek, labdarúgók) adták össze.

A horvátokkal egyébként Gyárfásnak kell elszámolnia, de nem kapott még tőlük pénzügyi analízist, a magyar fél viszont már mindent kifizetett az MLSZ meghatározta és a kft. felügyelőbizottsága, valamint a horvátok által előzetesen jóváhagyott tételekre. Gyárfás a külön épületet, az irodahasználatot, infrastruktúrát ellenszolgáltatás nélkül bocsátotta a Nap-kelte telephelyén a projekt rendelkezésére. A könyvelő közlése szerint a villany- és telefonszámlát a 2012. Kft.-nek kellett rendeznie, és azt is határozottan állítja, hogy Gyárfás üzleti érdekeltsége a pályázati cégtől semmilyen

pénzhez nem jutott

Amint a pályázók oly sokszor elmondták a bukás után, a magyar anyag nagyszerű volt, ám annak immár legendássá vált 13 ezer oldalába egyetlen döntnök sem nézett bele. Tény, hogy az Angol utca 65-69. foci-Eb-re szakosodott épületében az emeleti irodák asztalai zsúfolásig tele vannak a kandidatúrához kapcsolódó irgalmatlan mennyiségű papíranyaggal. A két főmunkatárs elénk tárja a kétkötetes pályamunkát. Kiderül, hogy a 13 ezer oldal a kiírási feltételek teljesítését igazoló mellékletekkel együtt értendő: tartalmazza az összes garanciát, írásos igazolást, a teljes dokumentációt, így például a 240 szállodával kötött, egyenként 20 oldalas szerződéstömeget is (ami máris 4800 oldal a 13 ezerből). Az UEFA ugyanis előírta, mennyi szállodahelyet kell biztosítani a 2012. évi ár 70 százalékáért. "Ennek a megszerzése volt a legnehezebb" - véli az Ernst & Young tavaly ide helyezett közgazdásza. A neves társaság auditálta a magyar-horvát közös pályázatot; előtte egy másik híres céggel próbálkoztak a kandidálók, de szolgáltatásuk túl sokba került volna a 2012 Kft.-nek.

"Az olaszok papírzacskóval érkeztek Cardiffba" - jegyzi meg a munka másik fő gazdája, Takács Nikolett, míg sikerül kivennem a bőrdobozból a súlyos két kötetet; két selyemzsinór - a horvát és a magyar nemzeti színekkel - segíti a kiemelést. Fényes, színes lapokon kapacitások, időpontok, térképrészletek, álomszerű stadiontervek, repterek. Az elképzelt jövő.

A projektcég

"Nincs kifizetetlen számlája az Eb-pályázatot bonyolító kft.-nek" - mondta Gyárfás Tamás a Narancsnak. A 2012. évi Labdarúgó-Eb Pályázat-előkészítő és Sportszolgáltató Kft. a Nap-kelte zuglói telephelyén működik tavaly február óta, amikor is Gyárfás Tamás a cég ügyvezetője lett. Megbízatása ez év december 30-ig szól. A 3 milliós alaptőkéjű kft. tulajdonosa az MLSZ. Amúgy EB 2008 Sportszolgáltató Kft. néven 2001-ben hozták létre, hogy azután 2006-ban az újabb céldátum jegyében átkereszteljék. Jobb napjaiban (2002 októbere és 2003 novembere között) a cég 153 milliós törzstőkével rendelkezett. Könyvvizsgálója Gyárfás belépése óta ugyanaz, mint az St. Pluszé, a Nap-kelte producerének cégéé: Minarik György valahai APEH-elnök.

Kenőanyag

A pályázati kudarc után a hagyományos magyar koreográfia szerint a honi labdarúgás különböző szereplői azonnal egymás torkának estek, "felelőst" keresve. A nyilatkozatáradatból különösebb erőfeszítés nélkül kihámozható az is, hogy a bukás egyik oka az lehetett: a lengyel-ukrán tandem ügyesebben korrumpált nálunk. Mivel a korrupció lényege a láthatatlanság, mindenki a fantáziájára hagyatkozhat. Mindenesetre találkozhattunk már a biztos befutót hozó összegekkel is: hétszer százezer euró. Ennyi lenne? Vagy ennyi sem volt elég? Magyar résztvevők meglehetős leplezetlenséggel utaltak a mi próbálkozásainkra is. Ha valóban ez a helyzet, érdekes kérdés lehet, hogy a kenőpénz a költségvetési részt, avagy a magánadományokat terhelte-e.

Megjegyzendő, hogy Platini egyik minapi nyilatkozata szerint a voltaképpeni döntés már idén januárban megszületett; az UEFA-elnök szerint akinek van érzéke a sportdiplomáciához, az már Joseph Blatter FIFA-vezér közelmúltbeli ukrajnai látogatásából leszűrhette, hogy melyik pályázónak áll a zászló.

A repülés ára

Az MLSZ honlapja szerint a Cardiffba utazó magyar delegáció 90 fős volt - Serényi Péter szóvivő szerint ez a sajtó képviselőivel együtt értendő, és az újságírók költségeit lapjaik fizették. A pályázat-előkészítő cég hét személy számláját állta, a labdarúgó-szövetség 31 fős küldöttségének (az MLSZ vezérkara, valamint számos egykori kitűnő futballista) walesi tartózkodása 4,5-5 millió forintra rúgott. A küldöttség WizzAir-különgéppel utazott.

A 17 fős miniszterelnöki delegáció cardiffi útját a gyakorlatnak megfelelően a Külügyminisztérium állami protokollkeretéből finanszírozták - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. A repülőjegyek 5 389 600 forintba kerültek, a szállás, gépkocsibérlés és a reprezentációs költségek 4535 euróba. Fordításra 130 464, tolmácsolásra 174 696 forintot költöttek. Azt is megtudtuk, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a két év alatt 33,2 millióval járult hozzá a pályázathoz. A majdnem-kormányszóvivő Demcsák Zsuzsát ellenben Gyárfás Tamás kérte fel prezentátornak, ehhez a kabinetnek semmilyen értelemben nem volt köze - áll a Narancsnak adott közleményükben.

Figyelmébe ajánljuk