Az LMP segít Orbánnak „megvédeni Magyarországot”
KeresztesLaszloLorant1819_top_story_lead.jpg

Az LMP segít Orbánnak „megvédeni Magyarországot”

  • MTI
  • 2018. szeptember 11.

Belpol

A kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását – közölte Keresztes L. Lóránt, a párt társelnök-frakcióvezetője.

„Az LMP országos elnöksége úgy döntött, hogy nem támogatja a Sargentini-jelentés és a kapcsolódó intézkedések elfogadását, és arra kéri a párt európai parlamenti képviselőjét, hogy azt szavazatával a holnapi ülésen ne támogassa” – jelentette be az LMP társelnöke, miközben az EP-ben zajlik a jelentés vitája.
Keresztes L. Lóránt elmondta: az LMP országos elnöksége az elmúlt hetekben részletesen, tartalmilag és következményeit tekintve is megvitatta a Sargentini-jelentést, és az abban szereplő, jogállamiságot érintő kritikák, bírálatok jelentős részét megalapozottnak találta. Ugyanakkor – folytatta – az LMP sajnálja, hogy a jelentés sok szempontból felületes, keverednek benne az ideológiai jellegű és a konkrét intézményi kritikák, ami álláspontjuk szerint gyengíti a dokumentumot.
A társelnök-frakcióvezető pártja döntését indokolva hangsúlyozta: az LMP szerint a jogállamiságot érintő problémákat hazai, nemzeti szinten kell orvosolni, és a kormány súlyos hibái miatt nem lehet Magyarországot és a magyar embereket büntetni. Ezért az LMP semmilyen olyan eljárást nem tud szavazatával támogatni, aminek lehet olyan végkimenetele, hogy az ország szavazati jogát megvonják – jelentette ki.
Az MTI kérdésére hozzátette: az LMP elnökségének világos és egyértelmű állásfoglalása az volt, hogy Meszerics Tamás semmiképpen ne támogassa a jelentés elfogadását, és ő ezen belül egyéb körülményeket is mérlegelve tudja majd meghozni a döntését.

Figyelmébe ajánljuk