Együttműködések ellenzéki vezetésű önkormányzatokban

Egység, kétség, háromság

Belpol

Képes lesz-e vajon nyolc hónap múlva megismételni az ellenzék a 2019-es önkormányzati választási sikereit? Az alábbi összeállításban lesz szó olyan településekről, ahol az együttműködés a nehezített körülmények da­cára is fennmaradt, de olyanokról is, ahol az ellenzéki összefogás mára meggyengült vagy szét is esett.

Jövőre egy napon, június 9-én lesznek Magyarországon az önkormányzati és az európai parlamenti választások. Noha ezt a kormányzat takarékossági okokkal magyarázza, a valódi ok merőben politikai. Az EP-választáson az ellenzéki pártok egymással is versengve, külön listákon indulnak, míg az önkormányzatin, 2019-hez hasonlóan, most is alapve­tően együttműködésben, közös támogatású jelöltekben gondolkodnak. A merőben ellentétes stratégiák összehangolása nagy nehézség elé állítja az ellenzéket, és a választási szabályokat 2010 óta folyamatosan a maga előnyére alakító kormánypártok helyzetét jelentősen könnyíti, esélyeiket növeli. (Az ellenzék dilemmájáról lásd: Paripáink dobrokolnak, Magyar Narancs, 2023. október 26.)

Az ellenzéki összefogás 2019-ben több kis- és nagyvárosban, valamint Budapesten sikerrel működött. A szavazói elvárásoknak megfelelve az ellenzéki pártok túlléptek a világnézeti különbségeken, a kívülállók számára sokszor érthetetlen személyes averziókon, és ennek eredményeként számos településen, a fővárosban, illetve Budapest kerületeinek többségében győztek úgy a polgármester-, mint az önkormányzatiképviselő-választásokon.

Az ellenzéki együttműködés az eltelt években, ha nem is konfliktusmentesen, de a legtöbb helyen érdemben működött. De nem mindenhol, mondjuk azokon a településeken, ahol kettős hatalom alakult ki (ellenzéki polgármester versus kormánypárti képviselői többség, vagy fordítva). Ez, továbbá a kormányzatnak az önkormányzatok kivéreztetését célzó brutális forrásmegvonó politikája, amely mindenekelőtt az ellenzéki vezetésű településeket sújtotta, néhány helyen erodálta az ellenzéki egységet. Az együttműködés néhol ezek nélkül a nehézségek nélkül is válságba jutott a sokfelől érkezett ellenzékiek között idővel kiújult ellentétek miatt. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy akadtak olyan helyzetek, amikor menet közben a Fidesz sikeresen „kivásárolt” ellenzéki képviselőket, illetve hogy eleve kormánypárti „vakondokok” kerültek a testületekbe ellenzéki színekben, akik aztán a kellő időben megtették, amit tenniük kellett.

A Fidesz meg halad a maga útján, változatlanul igyekszik megnehezíteni a lehetséges jövőbeli összefogásokat. Kocsis Máté frakció­vezető nemrég bejelentette, hogy az Országgyűlés elé terjesztik az ún. „szuverenitási” törvénycsomagot, amelyet a kritikus újság­írók, civilek és ellenzéki politikusok ellen is ­lehet majd használni. Az ún. magyarázat ­szerint e törvénnyel azok dolgát nehezítené a NER, akik „külföldön dollárért árulják a ­hazánkat”.

Ebben a politikai közegben kell tehát az ellenzéknek arra törekednie, hogy 2024 júniusában megtartsa eddigi önkormányzati pozícióit, illetve lehetőség szerint újabbakat szerezzen. S persze egy olyan köztérben, amelynek a hiszterizálását a kormánypárti propaganda már most megkezdte, gondoljunk csak például a budapesti főpolgármester, vagy a főváros I. és VIII. kerületének polgármesterei ellen indított rágalomhadjáratokra.

 
Matkovich Ilona
Fotó: Facebook

Sértődésnek nincs helye

Göd és Vác: két település a Duna mentén, egymástól tíz kilométerre. Négy éve mindkét városban létrejött és sikerrel járt az összefogás. Az ellenzéki együttműködés Vácon tartja magát, Gödön atomjaira hullott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.